selk Opublikowano 16 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2023 Jaka jest temperatura wody? W 2010 byłem na św. Annie na początku maja,wiosna zimna jak w tym roku, też była kicha z rybami. Sposobem było szukanie zatok z wąskim ograniczonym wlotem wody, wtedy woda była wyraźnie cieplejsza. Działało głównie żelastwo przypominające płotkę, typu Alga czy Karlinka oraz obrotówki mepps Aglia 4/5 czy lusox. Jerki, gumy nie działały. Nie zmieniajcie przynęt, zmieniajcie po 10-20 rzutach miejsce jeśli miejscówka pusta. Nam się to sprawdziło. 2- 3 zatoki puste a kolejna dała 10 ryb. Warunki były na tyle nietypowe, ze na Slidera 10 w kolorze okonia siadła troć 75cm A jeśli ten sposób nic nie da, pozostaje szukania ryb głębiej. Są jakieś zapisy drobnicy na głębszej wodzie? byc moze wszedł śledż lub foki przetrzebiły już tak mocno rybe ze zadowalają sie zledziem (o tym mówia zwykle miejscowi jak sie ich zapyta) trzeba szukac wyby głebiej pozwalac wahadłówce lub jerkowi opaśc na dno , mocne machanie ogonkiem przy opadzie jerków wskazanepo opadzie trzeba popodbijac z dna jerkaJesli winne sa foki to rybe znajdziecie w trzcinie i na granicy trzciny z wodą przy siedzibach ludzi tzn na granicy tego co z trzciny po zimie zostało ale tylko przy przystaniach plażach kotwicowiskach czy marinach taam gdzie obecnośc ludzi zakłóca spokój kochanych chronionych fok 2 lata temu jesienią ryby łapalismy TYLKO przy samej marinie w innych miejscach szkierów w zasadzie tylko 45-50cm sie trafiały przy silnym biczowaniu wody 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 17 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2023 Właśnie wróciliśmy ze szkierów w okol. Kalskrony. Woda w niektórych zatokach ma 12-13 stopni. Wiosna dopiero w Szwecji się zaczyna, pojawiły się pierwsze zielone listki. Szczupaki były rozproszone, trzeba było poświęcić sporo czasu na ich lokalizację. Pogoda nie była sprzyjąjąca temp. 8-13 stopni, ale największy problem sprawiał bardzo silny wiatr i fala w ostatnich dniach. Z wyprawy jesteśmy zadowoleni, ale ryby trzeba było mocno wypracować. Ja z kolegą na pontonie złowiliśmy wszystkie szczupaki na jerki 12-15cm (kolor Venom – Blue Mackerel ) oraz kolor jaskrawy żółty, którego jeszcze nie ma na stronie https://www.tkart.eu/ - był to kolor testowy i sprawdził się bardzo dobrze. to pokażcie te ryby 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croock Opublikowano 17 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2023 Koledzy, jestem w zatoce Gamleby od niedzieli i jest kompletna kicha. We trzech nie złowiliśmy ani jednej tryby, nie licząc załączonych za grzbiet leszczy. Ktoś ze znających to łowisko ma może pomyśl o co może chodzić ? Ono jest dość specyficzne - bardzo głęboka zatoka z małą ilością płytkich zatoczek czy podwodnych kamieniowisk. Tak czy siak trochę ty h wypłyceń jest i ryba powinna tam stać a tu kompletna cisza Drobnicy też za dużo nie ma. Jaką macie pogodę? Z jakiego kierunku wieje? Swoją drogą - może one się trą dopiero? Kiedyś tak trafiłem na szkierach Karlskrony. Wiatr z północy, przymrozek w nocy i trwające jeszcze gdzieniegdzie tarło. Zabójcze combo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanLiterka.pl Opublikowano 17 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2023 Próbowaliście czegoś oprócz tych venomów? Może woda by się otworzyła bo machanie jednym rodzajem przynęty przez cały wyjazd nie jest dobrym pomysłem. Ostatnio w Danii tak się Busterów uczepiłem. Tak miałem ze sobą całe pudło przynęt gumy najróżniejsze - kanibale, trouty itp. Nawet jak brały np. na niebieskie venomy to zakładałem gumny podobne, ale jakby im nie pasował ruch przynęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
highvoltage Opublikowano 17 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2023 Koledzy, jestem w zatoce Gamleby od niedzieli i jest kompletna kicha. We trzech nie złowiliśmy ani jednej tryby, nie licząc załączonych za grzbiet leszczy. Ktoś ze znających to łowisko ma może pomyśl o co może chodzić ? Ono jest dość specyficzne - bardzo głęboka zatoka z małą ilością płytkich zatoczek czy podwodnych kamieniowisk. Tak czy siak trochę ty h wypłyceń jest i ryba powinna tam stać a tu kompletna cisza ???? Drobnicy też za dużo nie ma.Pewnie ryby stoją bardzo głęboko , spróbujcie z trollingu jeżeli macie taką możliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croock Opublikowano 17 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2023 A na szkierach trolling nie jest zakazany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldSeb Opublikowano 17 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2023 Pogoda w Gamleby zmienna - w niedziele 22 stopnie i silny wiatr od morza czyli pd-wsch. W poniedziałek bezwietrznie i słonecznie, wiatr zmienił kierunek na zachodni. Wczoraj wyraźnie zimniej, pochmurno. Dzisiaj z kolei deszcz, silny wiatr i zimno do tego stopnia że właśnie spłynęliśmy bo nie było sensu dużej się męczyć. Kolejne dni ma być trochę spokojniej, zobaczymy może coś się poprawi. Jeśli chodzi o przynęty to próbowaliśmy wszystkiego co mamy w pudełkach czyli żelastwa wszelkiej maści, gumy od 12 cm do 20, canibale, bullteezy, Foxy itp. tudzież przeróżne jerki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 17 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2023 Jak ich nie ma na płytkim to możecie miodem smarować i tak to nic nie da. Pewnie siedzą w toni albo przy dnie na magicznych 10-12 metrach, ale bez echo to ciężki temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 17 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2023 Pogoda w Gamleby zmienna - w niedziele 22 stopnie i silny wiatr od morza czyli pd-wsch. W poniedziałek bezwietrznie i słonecznie, wiatr zmienił kierunek na zachodni. Wczoraj wyraźnie zimniej, pochmurno. Dzisiaj z kolei deszcz, silny wiatr i zimno do tego stopnia że właśnie spłynęliśmy bo nie było sensu dużej się męczyć. Kolejne dni ma być trochę spokojniej, zobaczymy może coś się poprawi.Jeśli chodzi o przynęty to próbowaliśmy wszystkiego co mamy w pudełkach czyli żelastwa wszelkiej maści, gumy od 12 cm do 20, canibale, bullteezy, Foxy itp. tudzież przeróżne jerki.Tutaj popatrz, jest mapka z ciekawymi miejscami. http://jerkbait.pl/forum/57-zlot-na-10-lecie-jerkbaita-7-14-czerwca-2015-roku-gamleby/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 17 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2023 My na szkierach Karlskrony od soboty, ryb ok. 60, jest ciężko bo nie ma żadnej powtarzalności. Wieje tak mocno że urywa łeb, ale min. po to się przyjeżdża nie ma miękkiej gry i odpuszczania. Tylko jerki i ryby na max metrowej wodzie z morszczynem.Rozmiarówka jak na szkiery bdb, ale póki co bez metrówki Pozdrawiam! 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skorupa13 Opublikowano 17 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2023 Te 60 sztuk na osobę czy na 6 ludzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 17 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2023 Te 60 sztuk na osobę czy na 6 ludzi ?Niestety nie na głowę, ale po 20 latach jeżdżenia do SE człowiek nabrał pokory:))))) 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanLiterka.pl Opublikowano 18 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2023 Właśnie wróciliśmy ze szkierów w okol. Kalskrony. Woda w niektórych zatokach ma 12-13 stopni. Wiosna dopiero w Szwecji się zaczyna, pojawiły się pierwsze zielone listki. Szczupaki były rozproszone, trzeba było poświęcić sporo czasu na ich lokalizację. Pogoda nie była sprzyjąjąca temp. 8-13 stopni, ale największy problem sprawiał bardzo silny wiatr i fala w ostatnich dniach. Z wyprawy jesteśmy zadowoleni, ale ryby trzeba było mocno wypracować. Ja z kolegą na pontonie złowiliśmy wszystkie szczupaki na jerki 12-15cm (kolor Venom – Blue Mackerel ) oraz kolor jaskrawy żółty, którego jeszcze nie ma na stronie https://www.tkart.eu/ - był to kolor testowy i sprawdził się bardzo dobrze. testowy jers jest w ofercie, na szkiery najlepsza 12tka https://www.tkart.eu/sklep/venom-pikaczu/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystianin Opublikowano 18 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2023 testowy jers jest w ofercie, na szkiery najlepsza 12tka https://www.tkart.eu/sklep/venom-pikaczu/ Też bym chętnie te ryby zobaczył , łowione na te piękne jerki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuran Opublikowano 19 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2023 Czy naprawde ktoś wierzy, że konkretna przynęta w określonym kolorze łowi szczupaki lub okonie a inna nie? Jako wedkarze łykamy jak pelikany marketingowy bełkot wędkarskich celebrytów jak to jakis nowy model przynety rzekomo "otwiera wodę". Nie ma możliwosci empirycznego udowodnienia takiej hipotezy. Bo nikt nie jest w stanie sprawdzic nawet przynet jednego producenta. Policzcie ile macie przynet spiningowych a bedzie to zwykle liczba ponad 100 a to tylko ułamek całej oferty rynkowej a wyciąganie wnioskow po probie kilku czy nawet kikudziesięciu przynet nie jest dowodem. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 19 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2023 Łowiłem w szkierach rok temu i najlepsze były gumy, jak się odpalały to brały praktycznie na wszystko. Gumy tak ściachały że musieliśmy sklepu szukać. W pobliżu była druga ekipa i też łowili a każdy miał inna przynętę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Dorado Opublikowano 19 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2023 Tu do końca bym się nie zgodził, są takie dni że kolor ma znaczenie, jakaś charakterystyczna praca dzisiaj odpowiada. Są takie dni ale nie można ich brać jako wyznacznik i ślepo wierzyć w ich cudowne właściwości . Kiedyś w Norwegii we trójkę na łodzi łowiłem ja łowiłem 3,4 sztuki a oni razem jednego, podobnych sytuacji było jeszcze dużo i nie zawsze moje było lepsze. Jak się zastanowicie to znajdziecie u siebie takie zdarzenia, dlatego tak ważne jest aby łowić na różne przynęty, różne "style"....Mam taką przynętę która łowi w pierwszym rzucie, później jak w studni. Kiedyś dla sprawdzenia tej teorii na Vindomen dałem ją koledze na łodzi któremu ewidentnie nie szło i zgadnijcie co się stało ... szczupak w pierwszym, potem studnia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 19 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2023 Robert każdy może podać takie przykłady, ja też, ale jak ryba normalnie żeruje to bierze na różne przynęty. Owszem wiadomo że w szkierach często działają przynęty niebieskie ale jak takie zakładałem to brały na gumy różnych firm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rawit Opublikowano 20 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2023 Dwa lata temu byłem w Karlskronie w lipcu, w tamtym roku w czerwcu w tym roku na majówkę i każdy z tych wyjazdów był inny . Na każdym ryby się łowiło w innych miejscach i na inne przynęty .Potwierdzam jednak to co piszą koledzy w tym roku ryby najlepiej reagowały na jerki. Piszę reagowały bo z braniami bywało kiepsko ale odprowadzeń pod łódkę dość sporo. Natomiast zamiana przynęty na gumową powodowała że nawet odprowadzeń nie było 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablito86 Opublikowano 27 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2023 Cisza w wątku to pozwole sobie napisać krótkie podsumowanie zeszłotygodniowej wyprawy na szkier Św. Anny, mojej pierwszej do Szwecji. Woda mega zielona z widocznością na jakieś 30cm, musieliśmy pływać daleko w stronę otwartego morza, żeby było lepiej, ale wcale nie było dobrze, udało się w zasadzie namierzyć tylko jedną zatoczke z cieplejszą, czystą wodą o przejrzystości na 2m. Na wodzie żółty korzuch pyłu co chyba pochodzi od pylenia sosny. Woda na początku jakieś 12-13stC, pod koniec wyjazdu 16-17stC po czym we czwartek zmiana kierunku wiatru o 180st i w piątek woda zaledwie 11stC. Cały wyjazd słonecznie, a dużymi momentami/dniami pełna lampa. Przy zwężeniu spore ławice śledzia, które powoli zaniknęły dopiero w piątek. Powyższe mocno wpłynęło niekorzystnie na wynik niestety. Pewnie byliśmy o 2-3tyg za wcześnie. Kolega, który miejsce zna z 3 innych wypraw w kolor wody nie mógł uwierzyć. Łącznie wpadły 22 szczupaki przy czym największy zaledwie 76cm. Na tę sumę złożyły się w zasadzie dwa szczęsliwe momenty kiedy za jednym razem z przejrzystej, ciepłej zatoki wyjeliśmy 6 ryb, a kolejny gdy na koniec dnia, pod wieczór znaleźliśmy zatokę brudną ale do zabawy skusiło się 7 szczupaczków i okonie (największy 40cm). Kombinowaliśmy na co się dało, a widomo - mieliśmy tego po kokardę, wszelkie gumy w gamie kolorów i rozmiarach, niezliczone jerki, łowienie na różnych głębokościach. A ostatecznie jakieś 80% ryb skusiło się na … Cannibala 12cm w kolorach tak klaszycznych jak policjant i fire tiger. Pozostałe skusiły się na większego Cannibala lub jerki Westina i Dayera. Odprowadzenia były pozatym może ze 4, ale i tak w miejscach, które dawały jakieś ryby. Podsumowując pewnie coś nie zagrało, jak na pierwszy wyjazd to dla mnie było ok bo mam to szczęście, że nie mam odniesienia do tych legendarnych, mega rybnych wypraw Oby następna nie była gorsza! 7dni na wodzie po min. 10h, przy naprawdę zaangażowanym oraniu wody… o kiju nie wróciliśmy, ale wynik daleki od wymarzonego Jak ktoś był w tym okresie teraz, w tym roku to może się podzieli jaka była woda? Czy inne szkiery dały lepsze wyniki? 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brudnis Opublikowano 30 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 Właśnie wrócilem z synem ze szkierów Św. Anny. Byliśmy tam w terminie 20-28.05. Przez 6 dni złowiliśmy prawie 60 szczupaków, które były głównym celem naszej wyprawy. W tym czasie padła jedna prawie metrowka (99,5cm), trzy 90+, sześć 80+. Zdecydowana większość ryb była w przedziale 60-75 cm. Najlepsze efekty były na płytkiej wodzie 0,5-1,5m. Przynetami, na które mieliśmy najwiecej brań były 20 cm pigshad’y oraz jerki w kolorze firetiger oraz 6 calowe shaker’y lunker city w kolorze limetreuse. Trochę ryb złowiliśmy równiez na przynęty w kolorze niebieskim (głównie guppie jr), motor oil oraz imitującym szczupaka. Ryby najlepiej brały do południa. Wszystkie były wytarte i już dobrze odkarmione:). Ogolnie bardzo dużo się przemieszczaliśmy i tylko raz trafiliśmy na miejsce, w którym złowiliśmy 8 ryb. Mam nadzieję, że powyższe informacje okażą się pomocne. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 31 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2023 Jakie zaobserwowaliście temp. wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower26 Opublikowano 31 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2023 Ktoś na jeziorach pływa juz w poszukiwaniu sandaczy? Jakieś wnioski, spostrzeżenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy50 Opublikowano 31 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2023 Jesteśmy za tydzień na asnen. Dam znać. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
budzik Opublikowano 31 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2023 Ktoś na jeziorach pływa juz w poszukiwaniu sandaczy? Jakieś wnioski, spostrzeżenia? Na południu biorą od dobrego tygodnia . Temperatura wody 16 stopni w dość dużym jeziorze. W mniejszych wodach pewnie jest wyższa 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi