Sailfish Opublikowano 6 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2023 Dosyć radykalne stwierdzenie... Ile razy byliście na początku lipca w południowej Szwecji?Taka zmiana pogody mogła mieć również miejsce w czerwcu... A, z 2giej strony, w lipcu możesz też mieć 30 stopni w dzień...Jasne. To mój czwarty wyjazd w czerwcu ( od 1 czerwca), z czego jeden ( ten pierwszy ) byl niezły, a pozostale trzy łącznie z obecm - lipa. Do 29.06 to zapewne na Turawie wiecej bym nałapał. Ostatni tydzien był już niezły a wczorajszy dzien rewelacyjny. Wysłane z mojego SM-G990B2 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystianin Opublikowano 7 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2023 Panowie jest prośba. Obiecałem szwagrowi puszeczkę Surstromming . Będąc w czerwcu, w każdej dużej ICA mówili mi, że Surstromming są dopiero sprzedawane od sierpnia. No i szwagier się wku...ł. Czy ktoś z szanownych kolegów forumowiczów, wybierających się w sierpniu lub początkiem września byłby skłonny zakupić mi puszeczkę tego cholerstwa? Najlepiej z okolic Warszawy, odebrałbym osobiście. Kaśę mogę przelać wcześniej. Niby jest na allegro ale nie będę 200 zł inwestował skoro w SE koło 60 koron to kosztuje. Dzięki z góry. Jade pod koniec września, jak nie ogarniesz wcześniej to sie odzywaj . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
highvoltage Opublikowano 7 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2023 (edytowane) Jest ktoś w Szwecji teraz? Potrzebuje pilota do xi3 xi5 Edytowane 7 Lipca 2023 przez highvoltage Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yelcyn Opublikowano 7 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2023 (edytowane) Pomyłki chodzą po ludziach.Mieliśmy wybrać się do Szwecji na ryby.A przez pomyłkę trafiliśmy do Chorwacji.Kamieniste jeziora, lasy, nazwa Ystad po zjechaniu z promu i język przypominający tarcie szlifierki po szkle, niech was nie zwiodą.Termometr prawdę ci powie. A termometr w pierwszym dniu wskazał 31 stopni C w cieniu, a temperaturę wody 23 stopnie.Zimna północ...Chcesz ugotować jajka - to wystarczy wrzucić do wody koło pomostu i voilà - po chwili gotowe.W taki skwar ryby mają na głowie wiele spraw: latają po promocjach szukać taniego grilla, modnych przeciwsłonecznych okularów, wodnych hamaków, nie myślą natomiast o ostrym żerowaniu. Sukcesy wędkarskie – za łatwo byłoby już tutaj. Kto nie chce czytać – niech przewinie na koniec. Aplikacje pogodoweNiech jasny piorun je trafi w bezchmurny dzień.Gospodarz zarekomendował mi hiper, super, najlepsza na świecie aplikację szwedzkiego instytutu meteorologii, metrologii, a chyba to był jakiś instytut martyrologii…Zainstalowałem to szwedzkie badziewie. SMHI. Od tego czasu staliśmy się pływającą ciekawostką na jeziorze, takim lokalnym folklorem: mieliśmy krótkie spodenki podczas 14 stopni i futra, gdy był upał. Aplikacja pokazywała wszystko: ulewę w słoneczny dzień, a twierdziła, że można się opalać, gdy lało. JezioroJedno z najpiękniejszych jezior jakie w życiu widziałem. Cudowne, niepowtarzalne, urokliwe. W sam raz dla samobójców. 5 metrowa głębia i nagle, ni stąd, ni zowąd, wystaje kamyk nad wodę. Te nawet nie były najgorsze. Najgorsze to były te niewidoczne, 30 cm pod wodą. Takie kamienie mordercy, co siedzą i knują jakby tu rozwalić silnik, lub zawiesić na sobie łódkę. Batymetria, navionicsy i inne active capitany? Nie działały. Woda spadła o 60 cm w jeziorze i kamyk, który kiedyś był na bezpiecznej głębokości, teraz tylko patrzył jakby tu walnąć w stopę silnika. PechCodziennie pływaliśmy setki mil morskich szukając rybich niedobitków, które pomimo upałów nie zapomniały o jedzeniu.Pierwszego zębatego trafiła Oleńka. Nie żeby go złowiła. Zębaty zaatakował i odgryzł gumowemu ripperowi ogon jak brzytwą, machnął na pożegnanie ogonem i tyle go widzieliśmy.Guma zmieniona na wobler. I to samo: atak zębacza, gejzer wody i Oleńka wyciąga z wody uciętego wpół woblera (co naprawdę nieczęsto się zdarza). Zaproponowałem - wrzuć cwaniakowi wahadłówkę i zobaczymy czy odgryzie?Do wody trafia jednak inna przynęta i przynosi wreszcie upragnioną zdobycz - szczupak wesoło zapozował do zdjęcia. Naszym czarnym koniem okazał się tata, zwany podczas wyjazdu Armatorem: cichy, niepozorny, jednak wiedział jak podejść miejscowe ryby. Przez cały wyjazd używał tylko jednego wobka - imitacji okonia.Stara, mazurska szkoła i konsekwencja okazała się zwycięską taktyką: złowił 83 cm szczupaka, zgodnie z liczbą własnych lat . Szczupaki lgnęły do niego jak do własnego dziadka.My, znając swoje miejsce w szeregu, nieśmiało też łowiliśmy kolejne zębate.Nie muszę chyba dodawać kto złowił pierwszego sandacza wyprawy? Wiadomo - Armator.Po kilku dniach niemiłosiernego skwaru, nagle, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, wróciła typowa szwedzka sielska pogoda: lunęło, zawiało, temperatura w oka mgnieniu spadła do 15 stopni, jezioro skuł lód, a zawieje i zamiecie śnieżne stały się naszą codziennością. Do krótkich spodenek i klapek dołożyliśmy po trzy bluzy i dwie kurtki, czapki zimowe, szaliki, rękawiczki i dalej pobijaliśmy rekordy w długości kołysania się na falach.Właściciel wyspy, na której mieszkaliśmy, nie wierzył własnym oczom i z podziwem mówił, że w taką pogodę to żaden, normalny Szwed nie wypływa, bo życie na skandynawskim socjalu im miłe. Tydzień minął jak z bicza strzelił. Szczupaki współpracowały chimerycznie, sfochowały się na pogodę, ale parę dziennie udawało nam się je przechytrzyć. Sandacze niestety odpaliły w ostatni dzień naszego pobytu. Gdy już mieliśmy wracać, one nagle zaczęły żerować. W przeciągu pół godziny miałem 3 sandacze! Znaczy złowiłem jedno bydlę (tak ze 47 cm) i miałem dwa pstryki. Na pewno te pstryki należały do siedemdziesiątek. Wędkarz nie kłamie Najlepszy dzień przypadł na moment, gdy na promie czytaliśmy o braniach sandałów w komentarzach Sailfish CzasNie wiem, co Szwedzi zrobili z tym czasem, ale ewidentnie oszukują. Tam chyba ziemia się kręci szybciej. Dni mijały nam jak z bicza strzelił. Dzień wydawał się godziną. Był też paradoks czasowy: chciałem poznać Sailfisha, ale było bez szans: 3 godziny potrzebne na dopłynięcie i spotkanie wydawały nam się wiecznością i przekładaliśmy spotkanie, aż nasz czas się skończył. Żyliśmy jak w malignie: 3:30 pobudka, pływanie do obiadu, szybkie spłynięcie na płetwę rekina w sosie bananowym (znaczy fasolkę po bretońsku) i oranie wody do 23:00. Trudno się mówi, w przyszłym roku może wyjazd na 2 tygodnie?Sukcesy wędkarskie? O nie, jednak zdecydowałem się umieścić je w środku tekstu NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Edytowane 19 Lipca 2023 przez bartsiedlce 26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 8 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2023 Był też paradoks czasowy: chciałem poznać Sailfisha, ale było bez szans: 3 godziny potrzebne na dopłynięcieTo Wy byliście na tym samym jeziorze? I tak różne wyniki?Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yelcyn Opublikowano 8 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2023 Był też paradoks czasowy: chciałem poznać Sailfisha, ale było bez szans: 3 godziny potrzebne na dopłynięcieTo Wy byliście na tym samym jeziorze? I tak różne wyniki?TomekTak, byliśmy na tym samym jeziorze, ale fajne brania (wg mnie) zaczęły się dopiero w ostatnim dniu naszego pobytu - w sobotę. Pływaliśmy wtedy tylko do 18 (później pakowanie, sprzątanie). W sobotę złowiliśmy 4 sandacze. Ja trzy i tata jednego. Dodatkowo: zarówno tata, jak i moja żona nie łowią z ręki. Kilkanaście rzutów i ich boli kręgosłup. To spowodowało, że 90% czasu trolowaliśmy. A najważniejsze: Sailfish jest doskonałym wędkarzem i zna jezioro jak własną kieszeń. A jezioro jest 40% większe od Śniardw. Dwa lata temu miałem kilka sandaczy powyżej 70, największego 78 cm. Rok temu byliśmy w maju i szczupłych mieliśmy kilkadziesiąt. W tym roku niestety warunki były koszmarne (w naszym tygodniu) i złowiliśmy w sumie tylko około kilkunastu szczupaków - tak średnio 2,3 dziennie. Nie było łatwo, ale tez i nie jesteśmy mistrzami świata. Na pewno popełnialiśmy błędy, fachowiec na pewno potrafiłby w tych warunkach połowić lepiej. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 8 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2023 To dlatego Grześ, ze nie łowisz na casta. Kara musi być. A na castingowca świetnie rokujesz. No, ale to już tylko od Ciebie zależy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej@45 Opublikowano 9 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 a co jest lepszego w caście ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 9 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 Lepsza radość po złowieniu ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 9 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 Tylko na verta Wysłane z mojego SM-G990B2 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
highvoltage Opublikowano 9 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 Był też paradoks czasowy: chciałem poznać Sailfisha, ale było bez szans: 3 godziny potrzebne na dopłynięcieTo Wy byliście na tym samym jeziorze? I tak różne wyniki?TomekTak mogą być zupełnie inne , wystarcza np siatki i już masz dużo słabsze wyniki niż ktoś czy 10km dalej gdzie ich nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 9 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 Tak mogą być zupełnie inne , wystarcza np siatki i już masz dużo słabsze wyniki niż ktoś czy 10km dalej gdzie ich nie ma.Siatki, czyli sieci? Wysłane z mojego SM-G990B2 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
highvoltage Opublikowano 9 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 (edytowane) Dokładnie tak, miałem ta nieprzyjemność spotkać je na wodzie. Każda ciekawa miejscowka obstawiona . Edytowane 9 Lipca 2023 przez highvoltage Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 9 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 Miejscowy rybak twierdzi, że przyjezdni. I ja się z nim zgadzam. Wysłane z mojego SM-G990B2 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 11 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2023 Zdarzały się też dobre dni... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk74 Opublikowano 11 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2023 Zdarzały się też dobre dni... pięknie, zazdroszczę !!! jeśli to nie tajemnica to Foxen? a próbowałeś przełom maja i czerwca ? My mieliśmy najlepsze wyniki w tym czasie choć na innym jeziorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 11 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2023 Zmieniająca się pogoda, a one w amoku. Świetny film. Lubię takie. Samo gadanie, bez muzyki. Połamania Tomek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 11 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2023 pięknie, zazdroszczę !!! jeśli to nie tajemnica to Foxen? a próbowałeś przełom maja i czerwca ? My mieliśmy najlepsze wyniki w tym czasie choć na innym jeziorzeNie, to nie Foxen. Na przełomie maja i czerwca, czyli 1 czerwca była lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yelcyn Opublikowano 11 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2023 W jednym rzucie miałeś więcej strzałów, niż my przez tydzień Brawo! Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 11 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2023 W jednym rzucie miałeś więcej strzałów, niż my przez tydzień Brawo! Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkNaucz sie patrzec na linkę,a w slabe dni bedziesz widzial brania, ktorych szczytowka nie rejestruje,bo to jest ruch linki 1-2cm 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roobek Opublikowano 12 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 Super zabawa gratulacje ????????????...jeśli to nie tajemnica to Foxen?...Nigdy na Foxen nie złapałem sandacza ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy50 Opublikowano 12 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 (edytowane) W jednym rzucie miałeś więcej strzałów, niż my przez tydzień Brawo! Grzesiek pamietaj ile był Sailfish, a ile Ty. Prawdopodobieństwo wstrzelenia się w okres dobrych brań nieporównywalne. I nie chodzi tu o obserwację linki jako klucza do złowienia ryby (takie rady przy trollingu są chyba bezużyteczne, a poza wertykalem nie ma skuteczniejszej metody). Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 12 Lipca 2023 przez hardy50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 12 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 Nie chce mi się pisać. INTERNETOWI fachowcy i tak wiedzą lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 12 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 W jednym rzucie miałeś więcej strzałów, niż my przez tydzień Brawo! Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkBrawo dla sandaczy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy50 Opublikowano 12 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 Nie chce mi się pisać. INTERNETOWI fachowcy i tak wiedzą lepiej.???? a to samo miałem napisać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi