saw Opublikowano 29 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2023 ..zaczyna sie jak u nas w PL już jeżdzą ludzie po 700km od promu i dalej a za chwilę będziemy latać w kosmos żeby coś ładnego połowić. To też, już dawno zostało przewidziane - firmament 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roobek Opublikowano 1 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2023 Cześć obiecałem że naskrobię coś po powrocie to działam ????.Jezioro Foxen 4 osobowa ekipa, dwie łodzie po raz 3 na tym samym jeziorze. Wydawać by sie mogło że coś nie coś wiemy już o tej wodzie ????. Problem w tym że pierwszy raz pojechaliśmy wczesną jesienią, tak zawsze wiosną. Pierwsze dwa razy wracaliśmy bardzo zadowoleni dużo ryb piękne okonie oraz szczupaki. Tym razem wróciliśmy zadowoleni ale już nie tak bardzo a przynajmniej nie wszyscy. Padły fajne ryby i to bardzo ale w bardzo małych ilościach. Z naszych obserwacji wynika że ryba jest bardzo głęboko większość fajnych zapisów poniżej 10 m i tam też zaczęliśmy grzebać. Rzuty jeśli chodzi o szczupaki na głęboko nie przynosiły rzadnych efektów tylko trolling z łapy po amatorsku, bo fachowo z parawanami itd to my nie ogarniamy z resztą na tym jeziorze za takie cuda płaci sie dodatkowo. Generalnie u nas większość lubi podrzucać z łapy, taką metodę preferujemy i już. Więc koniecznie każdy chciał trzcinowiska obrzucić dawało to niestety małe ryby i to i tak trzeba było się trochę narobić.Okonie były z głębokiej wody, na zapisach również poniżej 10m ale można było je wygrzebać na dropa czy główkę z opadu i tu bez wiekszego problemu tylko problem był z tymi większymi które łapalismy wiosną.Jeśli chodzi o garbusy to ciekawe że przytrafilo się kilka na całkowicie płytkiej wodzie i wyglądało to tak że padał jeden max dwa z miejsca i dziękuję. Nie wiem czy akurat kapkę za wcześnie byliśmy i większość była głęboko a jak się jakiś glodomor trafil to czekał na stołówce ????♂️ kto te ryby nasze kochane zrozumie????to jest mniej wiecej tak jak z naszymi kobietami ????????.Ja dalej trzymam się tego ze woda jeszcze za ciepła na kulminacje (16 stopni). Sprzedam jeszcze najciekawsze rozmiary od góry 122 , 110 , 94 , 94 z największych szczupakow oczywiście ????????. Od góry garbusy 43 ,43 ,43 ,42 ,42 ,41 ,40, 40 ,39 i ogólnie trochę powyżej 35 było. Sumarycznie na wszystkich w tydzień około 60 szczupaków i około 300 okoni. Oczywiście wszytko C&R ????????????Zadowoleni jesteśmy bo życiówki podbite ale oczekiwaliśmy wiecej od jesieni. Pozdrawiam i połamania dla braci wędkarskiej . 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 2 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2023 Myśle, ze po złowieniu szczupaka 120+ wyjazd można uznać za udany bez względu na resztę okoliczności ???? Gratulacje! 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 2 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2023 To chyba zależy ogólnie od tego, czego się spodziewasz po wyjeździe A w szczególe od wielu mniejszych i większych rzeczy... Mam kolegę, który regularnie jeździ z ekipą na Stora Le o różnych porach roku. Wyniki przeważnie nie powalają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 2 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2023 Pełna zgoda Krzysiek ???? O ile rodzina i praca pozwalają, spędzam sporo czasu nad wodą w Polsce, zatem do Szwecji jeżdżę typowo z nastawieniem „złowić dużą rybę”. Może to po prostu moja „niedojrzałość” wędkarska ???? Posiadanie dzieci nieco zmienia percepcję, bo trudniej „uwolnić się od rodziny”, zatem wyjazd za granice skutecznie rozwiązuje ten „klopocik” ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 2 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2023 Ja na każdej wodzie mam troszkę inny cel. Do Szwecji jeżdżę się wyłowić, zrobić liczbę w metrach, najlepiej takich 110+, bo jest ich tam sporo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roobek Opublikowano 2 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2023 Ja na każdej wodzie mam troszkę inny cel. Do Szwecji jeżdżę się wyłowić, zrobić liczbę w metrach, najlepiej takich 110+, bo jest ich tam sporo W zupełności się zgadzam jadę łowić jak najdłużej, jak najwięcej i jak największych ryb to jest priorytet. Wyjazd za granicę aby odciąć się od wszystkiego tylko ja i moje szaleństwo ????????????Ale ważne też aby ekipa była spoko, dobry klimat między rybami też jest bardzo istotny.Polecam każdemu ???????????? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CORNEL Opublikowano 19 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2023 Ktoś coś tam łowi po drugiej stronie Bałtyku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz1000 Opublikowano 19 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2023 Wróciłem ze Szwecji wczoraj po dwutygodniowym pobycie .Słynne jezioro Rusken gdzie sandacze miały niemal że same z wody wyskakiwać .W tych dwóch tygodniachmieliśmy bardzo zmienną pogodę od lata począwszy na gradobiciu skończywszy .Niestety lata świetności ta woda ma już za sobą.Na czterech łowiących dwa sandały powyżej 60 cm i kilka króciaków ,kilka szczupaków i okoni...Towarzysko wyjazd bardzo udany ale wędkarsko lipa .Myślę że następny wyjazd to już daleko na północ,Laponia ,Kiruna .Muszę napisać też że byłem tam na początku czerwca i też nie połowiłem ,myślałem że to po tarle tak słabo biorą i że jesienią to sobie odbiję .Niestety moje marzenie się nie spełniło .Dla mnie trochę to dziwne, bo u nas po kilkanaście sztuk dziennie na głowę, tylko rozmiary takie sobie, przeważnie 45-65 cm,u mnie tylko 6 sztuk 70+, u innych podobnie, byliśmy na przełomie września i października,niecałe 14 dni, brały przeważnie na jaskułki, pogoda też zmienna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalsky Opublikowano 19 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2023 Ktoś coś tam łowi po drugiej stronie Bałtyku? Zima Panie... w mojej okolicy małe jeziorka już zamarzły , te większe już łapie od brzegu.Teraz tylko mieć nadzieję że przymrozi konkretnie i ruszam na lód , wczoraj bylo -10'C w nocy , coraz lepiej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yelcyn Opublikowano 20 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2023 Hej, A czy ktoś był na jeziorze Mien?Wyszukiwarka pokazała, że nie cieszy się popularnością na Jerkbaicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 20 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2023 Tak apropos, że w Rusken nic nie pływa. Znalezione w necieTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 20 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2023 - Nikt nie napisał, że nie pływało,- na wodzie nie ma nadruku z nazwą wody..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy50 Opublikowano 20 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2023 Tak apropos, że w Rusken nic nie pływa. Znalezione w necieTomekA potem tworza się mity jak to w Szwecji łowi się bez problemu okazy. Może i pływa tylko co z tego jak masz ogrom wody, jesteś tydzień, a na zdjęciach pozują wędkarze, którzy nad daną wodą spedzaja godziny o każdej porze roku, lowiac pelalgicznie na ogół. Taka dygresja dla tych , co myślą, że Szwecja to raj obiecany dla każdego, kto tam pojedzie. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 20 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2023 A potem tworza się mity jak to w Szwecji łowi się bez problemu okazy. Może i pływa tylko co z tego jak masz ogrom wody, jesteś tydzień, a na zdjęciach pozują wędkarze, którzy nad daną wodą spedzaja godziny o każdej porze roku, lowiac pelalgicznie na ogół. Taka dygresja dla tych , co myślą, że Szwecja to raj obiecany dla każdego, kto tam pojedzie.Nie jest tak źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy50 Opublikowano 20 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2023 Pewnie, że nie jest ale .... trzeba jechac z założeniem, że nie będzie łatwo. Wtedy można się milo zaskoczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 20 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2023 Pewnie, że nie jest ale .... trzeba jechac z założeniem, że nie będzie łatwo. Wtedy można się milo zaskoczyć. Mam takie założenie na przyszły rok ( po tegorocznych porażkach ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy50 Opublikowano 20 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2023 Mam takie założenie na przyszły rok ( po tegorocznych porażkach ) E nie było tak źle. Ale widzisz - jedziesz jak na swoje i na kilka tygodni. To daje efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yelcyn Opublikowano 21 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2023 Tak apropos, że w Rusken nic nie pływa. Znalezione w necieTomek Kamila poznałem osobiście i to jest doskonały wędkarz.Zna każdy centymetr jeziora (w końcu ma tam swoją bazę i spędza tam miesiące, nie tygodnie.Jednak metoda jaką stosuje w połowach smoków jest niestety nieosiągalna dla 90% z nas.Odpowiedni sprzęt (LiveScope), idealne podanie przynęty pod pysk konkretnej rybie, potrafi otworzyć wodę, która niestety dla "standardowych" spinningistów i trollingowców potrafi być studnią 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 22 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2023 Wracając w tym roku promem w drugiej połowie maja w ogóle miałem taką refleksję, że ekipy dzieliły się na łowiące z Livescope i bez. Chyba nie muszę pisać, kto wracał z tarczą a kto dostał w ryj od ryb. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy50 Opublikowano 22 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2023 (edytowane) A my łowiliśmy z łódki wiosłowej oraz belly i było bardzo dobrze Edytowane 22 Listopada 2023 przez hardy50 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower26 Opublikowano 22 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2023 Wracając w tym roku promem w drugiej połowie maja w ogóle miałem taką refleksję, że ekipy dzieliły się na łowiące z Livescope i bez. Chyba nie muszę pisać, kto wracał z tarczą a kto dostał w ryj od ryb. Eeej..no bez przesady. Na naszym wyjeździe nikt nie miał livescope i wszyscy połowili. Nawet flaszkę dostałem za organizację wyjazdu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 22 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2023 Jak nikt nie miał to nie ma porównania. Grunt, że zadowoleniTomek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 23 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2023 Eeej..no bez przesady. Na naszym wyjeździe nikt nie miał livescope i wszyscy połowili. Nawet flaszkę dostałem za organizację wyjazdu Jasne, to nie jest zasada, ale jednak były takie dyskusje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 25 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2023 Tak apropos, że w Rusken nic nie pływa. Znalezione w necieTomekPamiętam to jezioro z początku wieku, wróciłem na nie dekadę później. Jakby dwa inne...ale jak się dłubie non stop, to i się dodlubie Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi