Skocz do zawartości

Szwecja

yglo

Rekomendowane odpowiedzi

Oby na rzece było jednak mniej, dzięki bardzo za informację, dokładnie o te okolice mi chodziło.

Pytanie czy za miesiąc będzie go więcej czy mniej

Długoterminowo cały czas mrozi. Były 3 dni lekkiego plusa, ale to pozbawiło jedynie jakichś 20 cm wierzchniej warstwy śniegu.

Ogólnie to wciąż tego lodu powoli przybywa.Nie mogę jednoznacznie CI tego powiedziec, bo na razie siedzę w PL i jeszcze trochę tu będę.

Zwykle w północnej Laponii lód schodzi na jeziorach w 2giej połowie maja, nawet bliżej końca maja.

Tegoroczne, rekordowe mrozy, przyniosły też - zapewne - wyjątkowa pokrywę lodową ????

Więc koniec maja na jeziorach może być nieuchronny...

Poniżej na zdjęciu jezioro w Laponii (okolice Arjeplog) z dnia 26/05/2023

post-45604-0-10959200-1709118280_thumb.jpg

• Like 1

Aż mnie zimne dreszcze po plecach przebiegly jak patrzę na fotkę :)
Laponia to ogrom terenu i lokalizacja w trzech państwach, więc tereny zachodnie, bliżej gór inaczej "odpuszczają" a tereny wschodnie, bliżej Finalndii i morza też inaczej.
200 km różnicy to mogą być dwa światy. Ba, pokuszę się o stwierdzenie że są to zupełnie inne światy.   Kirunę zmroziło faktycznie, ale w czasie gdy tam dobijało 40 stopni poniżej zera, to w miejscu oddalonym o 300 km było w tym czasie  "ledwie" minus 12.  :D 
Będę wcześniej to mogę dac znac jak sytuacja, ale dla planujących to może być ciut za późno. 
Trzymajcie się ciepło zatem  :) 

Ja potrzebowałbym informacji konkretnie z rzeki Kemijoki z okolic Rovaniemi, koniec marca / początek kwietnia. Ale uznałem, że wątek Szwecjowy jest bardziej aktywny niż Fiński, więc napisałem tutaj :)

Liczę, że rzeka aż tak nie złapała grubości jak zbiorniki stojące.

No i mam nadzieję, że na koski będzie się dało polatać za pstrągiem ze zwykłym spinem.

Ja potrzebowałbym informacji konkretnie z rzeki Kemijoki z okolic Rovaniemi, koniec marca / początek kwietnia. Ale uznałem, że wątek Szwecjowy jest bardziej aktywny niż Fiński, więc napisałem tutaj :)

No i mam nadzieję, że na koski będzie się dało polatać za pstrągiem ze zwykłym spinem.

Podpowiedź:|

Znajdź na FB kolegę Arek Kubale - on mieszka w tamtym rewirze - Korpikylä - jakoś 150km od Rovaniemi

Jeśli jedziesz na targi do Poznania to możesz do niego podejsć i pogadać. 

Muchy robi.

Jest i na tym forum, ale zagląda umiarkowanie często, a na FB jest niemal codziennie

Edytowane przez Dano.
  • Like 1

Lód to jedno, weź jeszcze pod uwagę poziom wody który po roztopach może Ci skutecznie lub całkowicie uniemożliwić łowienie.
  • Like 1

Lód to jedno, weź jeszcze pod uwagę poziom wody który po roztopach może Ci skutecznie lub całkowicie uniemożliwić łowienie.

Tylko, że na początku kwietnia można w tym rejonie zapomnieć o roztopach, więc o to się nie martwię. Bardziej kwestia żeby do koski dało się dojść bezpiecznie i żeby nie zamarzła plecionka :)

Edytowane przez GroPerch
  • Like 1

Podpowiedź:|

Znajdź na FB kolegę Arek Kubale - on mieszka w tamtym rewirze - Korpikylä - jakoś 150km od Rovaniemi

Jeśli jedziesz na targi do Poznania to możesz do niego podejsć i pogadać.

Muchy robi.

Jest i na tym forum, ale zagląda umiarkowanie często, a na FB jest niemal codziennie

Dzięki kolego za rady i namiary.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Ja się nie spotkałem z inna ceną , niż ta na ifiske. Sprawdź dla pewnośći czy to jest to samo zezwolenie co na ifiske.

a ja sie spotkałem

zapąłciliśmy 200 koron wiecej niz w  ifiske za każde zezwolenie w sklepie stacjonarnym

ale moi znajomi to ludzie starej daty - gdzie tam płacic kartą przez ifiske - kupimy na miejscu

i na 5 zezwoleniach 1000 koron w plecy

• Like 1

"Czy pozwolenia na wędkowanie w iFiske są droższe niż w sklepach?

Nie, karty wędkarskie w iFiske nie są droższe niż w sklepach. Jesteśmy witryną e-commerce dla obszarów chronionych rybołówstwem i obowiązują sprzedawców i ich własne ceny. iFiske nie ustala ceny. Jedyną rzeczą, którą robi iFiske, jest sprzedaż licencji połowowych i zarządzanie nimi, aby zwiększyć ich dostępność oraz ograniczyć administrację i obsługę gotówkową. W rzadkich przypadkach mogą jednak wystąpić niewielkie różnice w cenie licencji połowowych w sklepach i tych sprzedawanych za pośrednictwem iFiske". To cytat z faq od ifiske. Czyli te 200 koron więcej na zezwoleniu to nic innego jak zysk dla sprzedawcy... Ja mam tak że jak już upatrze sobie wodę i jest ona dostępna w serwisie ,to nie bawię się w szukanie lokalnych sprzedawców :) jest mi wygodniej.

a na pewno to było to samo zezwolenie? przecież tam są roczne, tygodniowe i dzienne, czasem dodatkowe za trolling lub inne udziwnienia. Różnica miedzy tygodniowym a rocznym to może być te 200 koron, do tego są jeziora gdy trzeba kupić więcej niż jedną licencję bo jest kilku właścicieli.

a na pewno to było to samo zezwolenie? przecież tam są roczne, tygodniowe i dzienne, czasem dodatkowe za trolling lub inne udziwnienia. Różnica miedzy tygodniowym a rocznym to może być te 200 koron, do tego są jeziora gdy trzeba kupić więcej niż jedną licencję bo jest kilku właścicieli.

sprawdzałem 10 razy przed wyjazdem - na ifiske było zezwolenie

dzienne tygodniowe i roczne

plus dopłata za trolling 200 koron dziennie

zezwolenie na 1 jezioro gdzie byłem

w sklepie kupiłem to samo tygodniowe zezwolenie bez dopłaty za trolling bo pytałem

Edytowane przez selk