rd1_68 Opublikowano 6 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2024 Piękna rzeka ,nie ma co . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 6 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2024 Kilka fotek ze szwedzkiej Laponii. Tym razem na celowniku obiektywu zimowo-wiosenna odsłona dosyć znanej tu rzeki łososiowej - Kalixälven.Wiosna pędzi, ale zimą była sroga. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalkczołem, a łososiowe wyprawy organizujesz?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 7 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2024 czołem, a łososiowe wyprawy organizujesz?pozdrawiamHej. Jeszcze nie - może w przyszłości. Łososie do tej pory były poza moim kręgiem zainteresowań, ale nie wykluczam że może się zmienić. Szwedzi zgłaszają ponad 5 tys szt łososia z owej rzeki „koło domu” i ponoć największy w okolice 20 kg dobił masą. Brzmi to dla mnie kusząco [emoji6]Tylko że na ten sezon jest tyle do zrobienia, że on przeleci szybciej niż oczami mrugam [emoji6] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 7 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2024 Hej. Jeszcze nie - może w przyszłości.Łososie do tej pory były poza moim kręgiem zainteresowań, ale nie wykluczam że może się zmienić. Szwedzi zgłaszają ponad 5 tys szt łososia z owej rzeki „koło domu” i ponoć największy w okolice 20 kg dobił masą. Brzmi to dla mnie kusząco [emoji6]Tylko że na ten sezon jest tyle do zrobienia, że on przeleci szybciej niż oczami mrugam [emoji6] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalkpytałem o łososie - mówisz, że w przyszłościa jest jakaś strona www, gdzie można poczytać o miejscówkach, licencjach, itd.?gdzie mniej więcej Szwedzi łowią? a Ty jakie wyprawy organizujesz w swojej bazie?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 7 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2024 pytałem o łososie - mówisz, że w przyszłościa jest jakaś strona www, gdzie można poczytać o miejscówkach, licencjach, itd.?gdzie mniej więcej Szwedzi łowią? a Ty jakie wyprawy organizujesz w swojej bazie?pozdrawiam https://jockfallfiske.com/ U nas pajki, sandacze, okonie, miętusy, jazie ale z racji połączenia jeziora z rzeką również jest szansa na owe rzeczne ryby.Zapraszam na prv jak coś, żeby tu nie spamować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower26 Opublikowano 7 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2024 Zezwolenie roczne (od stycznia do września, od wrzesnia ban) 1100 zł w na rzekę łososiową. A w naszym polskim piekiełku, jakiś gówniany trolling na wiśle 1400 zł i to tylko w weekendy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 7 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2024 (edytowane) W dół rzeki jest jeszcze jeden obszar płatny z łososiami (które oczywiście są w całej rzece, bo jak wędrują to nie mają jak ominąć nizinnych odcinków) i tam jest taniej jesli chodzi o zezwolenia, ale i woda już nabiera częściej takiego nizinnego charakteru co skutkuje obecnością ryb typu szczupaki.Choć ponoć lipieni więcej jest niżej Edytowane 7 Maja 2024 przez Dano. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rd1_68 Opublikowano 7 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2024 Zezwolenie roczne (od stycznia do września, od wrzesnia ban) 1100 zł w na rzekę łososiową. A w naszym polskim piekiełku, jakiś gówniany trolling na wiśle 1400 zł i to tylko w weekendy. To zezwolenie roczne , a inne okresowe występują np. na 2 tygodnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 7 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2024 To zezwolenie roczne , a inne okresowe występują np. na 2 tygodnie?Dniówka 350 SEK, tygodniówka 1700 SEK, roczne 3000 SEK - piszę o szwedzkim Jockfall.Zegrza nie rozkminiam - nie znam stawek i możliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 7 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2024 (edytowane) Dziś miałem okazję oglądać jak rzeka Kalixalven ruszyła całym impetem w stronę morza.Fajne widowisko, którego w Polsce nie było okazji doświadczyć juz wiele lat - oczywiście nie chodzi o oglądanie rzeki Kalixalven )Podniósł się poziom wody w wyniku roztopów i lód odkleił się od brzegówWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 7 Maja 2024 przez Dano. 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 12 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2024 (edytowane) Kolejny rapek z północnej Szwecji.W tym roku zaiste zmroziło te rewiry, Bo Szwedzi mówią - majówka i lód na naszym jeziorze to nigdy nie miało miejsca.No ale w tym roku jednak miało.Dziś dostaliśmy się do siebieI to dobrze, bo 15 dni czekania i już nam się Malinówka skończyła [emoji23] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 12 Maja 2024 przez Dano. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower26 Opublikowano 12 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2024 Woda ciepełko. Można się pluskać... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matiazay Opublikowano 12 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2024 a zwłaszcza po malinówce.Ps. z jutronu czy nasza polska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 13 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2024 Juz dawno się przekonałem ze Szwecja tylko w czerwcu, a w Laponii lipiec. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 13 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2024 Szwecja? Tylko nie w czerwcu!! ( chociaż raz było grubo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dadi Opublikowano 14 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2024 Panowie, jezioro Amanningen - ktos byl i moze sie podzielic spostrzezeniami? plywamy od niedzieli i poza pojedynczymi rybami z trolla niewiele sie dzieje dzieki i pozdrowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower26 Opublikowano 14 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2024 Panowie, jezioro Amanningen - ktos byl i moze sie podzielic spostrzezeniami? plywamy od niedzieli i poza pojedynczymi rybami z trolla niewiele sie dzieje dzieki i pozdrowkiProsty temat. Zima w wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blacky24 Opublikowano 14 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2024 Witam kolegów, planujemy wyjazd nad jezioro Hjalmaren mniej więcej we wrześniu pod kątem sandacza. kolega właśnie wrócił i szczupaków połowili, ale z tego co się dowiedział to jezioro jest również bardzo obfite w sandacze. ktoś może tam bywał w tym okresie? jak pogoda we wrześniu? gdzie można poszukać sandaczy? za wszelkie podpowiedzi będę bardzo wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 17 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2024 a zwłaszcza po malinówce.Ps. z jutronu czy nasza polska?Nasza, nasza Juz dawno się przekonałem ze Szwecja tylko w czerwcu, a w Laponii lipiec.To tak jakby na ryby w Polsce jeżdzić tylko w jeden tydzień w roku.Dla mnie sezon w południowej Szwecji to maj-czerwiec - wrzesień i październik.Na górze - czerwiec, lipiec, sierpień i wrzesień. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 17 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2024 No właśnie. Ja jeżdzę na przełomie czerwca i lipca. Jak jednak zdecyduję się jechać ciut wcześniej, np. w połowie czerwca - nigdy nie żałuję. Po pierwsze ociepliło się ostatnimi laty i często trafiam na upały 25+, a poza tym łososiowate chodzą wtedy płycej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Og2 Opublikowano 17 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2024 Witam, są jakieś obecnie działające kupony promocyjne na promy Stena Line? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teetee Opublikowano 17 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2024 (edytowane) Panowie, jezioro Amanningen - ktos byl i moze sie podzielic spostrzezeniami? plywamy od niedzieli i poza pojedynczymi rybami z trolla niewiele sie dzieje dzieki i pozdrowki Byłem rok temu na początku maja. Woda miała temperaturę 8C, roślinność ledwo zaczynała wychodzić w płytkich zatokach. Efekty strasznie mizerne. Dwa sandacze, kilka szczupaków i okoni. To był chyba najgorszy mój wypad do Szwecji. Kumple za to coś połapali poniżej tamy łowiąc z brzegu. Edytowane 17 Maja 2024 przez teetee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikeft Opublikowano 17 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2024 (edytowane) Witam, są jakieś obecnie działające kupony promocyjne na promy Stena Line?Witaj, kupowałem nie dawno bilety na prom ze zniżką którą dostałem mailem od Steny ale promocja była ważna do końca kwietnia a bilety kupowałem na czerwiec/lipiec. Wysłane z mojego 22101316G przy użyciu Tapatalka Edytowane 17 Maja 2024 przez pikeft Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 17 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2024 Byłem rok temu na początku maja. Woda miała temperaturę 8C, roślinność ledwo zaczynała wychodzić w płytkich zatokach. Efekty strasznie mizerne. Dwa sandacze, kilka szczupaków i okoni. To był chyba najgorszy mój wypad do Szwecji. Byłem kiedyś w połowie czerwca, woda miała 5,75, brały jak zwykle bardzo dobrze, tylko kąpiel na biwaku byłą średnią przyjemnością 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 17 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2024 (edytowane) Witam, są jakieś obecnie działające kupony promocyjne na promy Stena Line?extra -25% na powrótAUTO ale musiz wypłynąć czwartek lub piątek powrót -50% innych nie znamceny sie zmieniają przy każdym logowaniujak wchodzisz kolejny raz bywa juz rejs lub kabina drozej i te ich "zostały ostatnie miejsca" ...a potem na promie połowa obsady kabin Edytowane 17 Maja 2024 przez selk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi