Krzysiu Opublikowano 17 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2024 Panowie ktoś może podpowiedzieć jak wygląda sprawa zezwoleń na jezioro „ Mjörn” gdyż na ifiske tłumaczenie ze szwedzkiego na angielski wypisuje jakieś dziwne historie interesuje mnie tygodniowa opłata na zezwolenie z Łodzi z trollingiem i jak wygląda sprawa trollingu ( planuję zabrać własną łódź czy obowiązują dodatkowe opłaty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 17 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2024 No właśnie. Ja jeżdzę na przełomie czerwca i lipca. Jak jednak zdecyduję się jechać ciut wcześniej, np. w połowie czerwca - nigdy nie żałuję. Po pierwsze ociepliło się ostatnimi laty i często trafiam na upały 25+, a poza tym łososiowate chodzą wtedy płycej.Lód zszedł z "naszego" jeziora 12 maja. Od 13 maja chodzę na krótki rękaw, a ostatnie dwa dni wręcz latam bez koszulki bo pracuję fizycznie i jest za gorąco.Łysy=zjarany czerep Woda zimna, płynie dużo syfu na rzece, poziom się podniósł około 1,5m z racji nagłego ocieplenia.Teraz obserwuję przyrodę, która "wybuchła". Ptaki oszalały, drzewa wszelkiej maści wypuszczają pierwsze listki i ogólnie no czuć wiosnę. Dopóki ręki do wody nie włożysz Ale to wysoka Szwecja. Południe dużo łaskawiej wystartowało jakieś bite 14 dni temu, 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 17 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2024 Witam, są jakieś obecnie działające kupony promocyjne na promy Stena Line?Cześć, nie sprawdzałem teraz, ale kod RYBY działał jak już go nie było w oficjalnej ofercie. Jeśli skorzystasz z oferty Eventuru w zasadzie masz najlepszą ofertę ze zniżką. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalsky Opublikowano 17 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2024 Panowie ktoś może podpowiedzieć jak wygląda sprawa zezwoleń na jezioro „ Mjörn” gdyż na ifiske tłumaczenie ze szwedzkiego na angielski wypisuje jakieś dziwne historie interesuje mnie tygodniowa opłata na zezwolenie z Łodzi z trollingiem i jak wygląda sprawa trollingu ( planuję zabrać własną łódź czy obowiązują dodatkowe opłaty ."Licencja na łódź jest ważna wyłącznie w połączeniu z ważną licencją roczną, obie wydawane kierowcy łodzi." Kupujesz licencje roczną plus zezwolenie na łódź , maxymalnie 6 wędek na łódź. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Og2 Opublikowano 17 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2024 Cześć, nie sprawdzałem teraz, ale kod RYBY działał jak już go nie było w oficjalnej ofercie. Jeśli skorzystasz z oferty Eventuru w zasadzie masz najlepszą ofertę ze zniżką.TomekKod RYBY niestety już nie działa, napisałem dziś do Eventuru, dzięki za sugestię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
highvoltage Opublikowano 18 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2024 Panowie ktoś może podpowiedzieć jak wygląda sprawa zezwoleń na jezioro „ Mjörn” gdyż na ifiske tłumaczenie ze szwedzkiego na angielski wypisuje jakieś dziwne historie interesuje mnie tygodniowa opłata na zezwolenie z Łodzi z trollingiem i jak wygląda sprawa trollingu ( planuję zabrać własną łódź czy obowiązują dodatkowe opłaty .W okresie od maja do września możesz trollingowac ale bez użycia "paravanow" - czyli plannerow. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiu Opublikowano 18 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2024 Bez planerow ale 1 wędka na osobę czy można na więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalsky Opublikowano 18 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2024 6 wędek na łódź."Max antal spön : 6 st totalt per båt " 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiu Opublikowano 18 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2024 Ok czyli z tego co koledzy piszą 6 wędek na Łódź ale bez planerow .Ok dziękuję serdecznie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
highvoltage Opublikowano 18 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2024 Ok czyli z tego co koledzy piszą 6 wędek na Łódź ale bez planerow .Ok dziękuję serdecznie .W jakim terminie się tam wybierasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeqs Opublikowano 18 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2024 6 wędek na Łódź ale bez planerow . Plannerów czy paravane'ów? To chyba nie są synonimy. Nie bardzo umiem sobie wyobrazić 6 wędek bez przynajmniej paravane'ów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yelcyn Opublikowano 18 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2024 Plannerów czy paravane'ów? To chyba nie są synonimy. Nie bardzo umiem sobie wyobrazić 6 wędek bez przynajmniej paravane'ów.Według "szybkiego wrzucenia w net" oraz wg firmy Savage Gear to są synonimy.Jaka jest różnica? Mi wyskakują "zamiennie".Również nie wyobrażam sobie 6 wędek na łódce. My polegliśmy już przy trzech Może nie zawsze, ale przy nawrotach, skrętach, dochodziło do splątania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeqs Opublikowano 19 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2024 Nie jestem żadnym ekspertem od nazewnictwa trollingowego. Wydaje mi się, że plannery to duże urządzenia połączone z masztem odciągami do których zapina się linki z wędek, a paravany to tzw. pieski zapinane bezpośrednio na lince z wędki. Tak to przynajmniej jest opisane w zalinkowanym filmiku White Label. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiu Opublikowano 19 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2024 No ja też myślałem że to nie są synonimy ale jeśli jest na tyle miejsca na szerokie zakręty zdarzało nam się pływać na 4 wędki bez planerow .Wybieram się tam 7-15 czerwiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldSeb Opublikowano 22 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2024 W ubiegłym tygodniu byłem nad jeziorem Färnebofjärden w środkowej Szwecji. Pogoda piękna do wypoczynku ale średnia na wędkowanie - cały tydzień silne słońce, bezchmurnie i 24-25 stopni.To jezioro to pierdyliard hektarów płycizn i zatoczek po 0,5-2m wody. Warunki idealne wydawałoby się a jednak mieliśmy bardzo duże kłopoty z namierzeniem ryb. W zasadzie w ciągu dnia nic się nie działo a każdy miał po 1-2 ryby głównie tzw. pistolety. Prawdziwe żerowanie miało miejsce wieczorem przez jakieś pół godziny i to tylko w niektórych miejscach.Na plus wyjazdu - zaliczyliśmy kilka ładnych okazów, największy 102cm, kilka 90-tek i bardzo ładnych 80-tek, tzw. grubych mamusiek. Sporo "pistoletów" ale bardzo mało średniaków w przedziale 50-70.Ogólnie wyjazd na plus bo każdy pobił swój rekord życiowy ale jakiś niedosyt jest z powodu małej ogólnej liczby ryb (po jakieś kilkanaście na osobę). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk74 Opublikowano 22 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2024 Dadi,czy możesz napisać (pisałem maila do Ciebie) jak tam się zakończył wyjazd?ruszyły się?Czy łowiliście w rzece i/lub na tym drugim jeziorze Virsbosjon?jakie tam jest generalnie dno, głębokości?jakieś fajne miejscówki namierzyliście?My się tam wybieramy za tydzień i byłbym wdzięczny za wskazówkiPozdrawiamPanowie,jezioro Amanningen - ktos byl i moze sie podzielic spostrzezeniami?plywamy od niedzieli i poza pojedynczymi rybami z trolla niewiele sie dziejedzieki i pozdrowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POLONIAb Opublikowano 22 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2024 Wędkował ktoś w rejonie Scanii? Najbardziej interesuje mnie jezioro Vastra ringsjoon i przyległe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dadi Opublikowano 22 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2024 ups faktycznie pisales sorry rzadko sprawdzam prv - zaraz Ci napisze wszystko co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pingvinas Opublikowano 24 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2024 Czy da się na iFiske zmienić date zezwolenia,licencji cało rocznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower26 Opublikowano 24 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2024 (edytowane) Czy da się na iFiske zmienić date zezwolenia,licencji cało rocznej.Osobiście machnąłem się w dacie zezwolenia tygodniowego (o cały tydzień).Napisałem maila do opiekuna wody (masz kontakty na ifiske) że jest taka sytuacja i odpisał "no problem my friend" ) czy coś w tym stylu. Trzymaj tego maila przy sobie i masz temat załatwiony. Najpierw kontaktowałem się z ifiske to odpisali że są tylko pośrednikiem i nic nie mogą z tym zrobić. Edytowane 24 Maja 2024 przez rower26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pingvinas Opublikowano 24 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2024 Na rachunku jest e mail sprzedawcy,tam napisałem.Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 24 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2024 Osobiście machnąłem się w dacie zezwolenia tygodniowego (o cały tydzień).Napisałem maila do opiekuna wody (masz kontakty na ifiske) że jest taka sytuacja i odpisał "no problem my friend" ) czy coś w tym stylu. Trzymaj tego maila przy sobie i masz temat załatwiony. Najpierw kontaktowałem się z ifiske to odpisali że są tylko pośrednikiem i nic nie mogą z tym zrobić. u nas bys musiał 3 podania, znaczki skarbowe a i tak by sie na koncu okaząłao że sie nei da i nowe zezwolenie trzeba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mortas Opublikowano 27 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2024 (edytowane) Jezioro Viren koło Katrineholm, całkiem eksytująca wyprawa, zwłaszcza jeśli przyjąć nie najlepszą pogodę, ok 22-25 st. C i pełne słońce przez cały tydzień. Jezioro obfituje w zatoczki, płycizny, trzinki oraz nie brakuje górek. Nastawiliśmy się na szczupłe i takież też siadały. Co fajne, głównie w "sportowych" wymiarach, bo najwięcej 70-80 cm, a wtedy emocje na kiju gwarantowane. Siadły też dwie 92-ki i te okazały się największe. Szczupłe pilnowały białorybu i to w zasadzie było wskazówką: gdzie chodziła rybka tam brały zębacze. Co do przynęt: zaskakująco najlepszym wyborem okazała się stara sfatygowana obrotówka D.A.M. Effzett nr. 5, z której zeszła czerwona naklejka. Tą blaszkę chyba oprawię i powieszę na ścianie . Brały też na jasne gumy ok 12-14 cm. Wyjazd bardzo udany, choć można przypuszczać, że tydzień lub dwa wcześniej (byliśmy 17-24 maj) było by lepiej. Podsumowując 73 szt. szczupaka, 1 sandacz, kilka okoni, to tylko na jedą osobę na łodzi, a było nasz czterech. Edytowane 27 Maja 2024 przez mortas 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 27 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2024 Jezioro Viren koło Katrineholm, całkiem eksytująca wyprawa, zwłaszcza jeśli przyjąć nie najlepszą pogodę, ok 22-25 st. C i pełne słońce przez cały tydzień. Jezioro obfituje w zatoczki, płycizny, trzinki oraz nie brakuje górek. Nastawiliśmy się na szczupłe i takież też siadały. Co fajne, głównie w "sportowych" wymiarach, bo najwięcej 70-80 cm, a wtedy emocje na kiju gwarantowane. Siadły też dwie 92-ki i te okazały się największe. Szczupłe pilnowały białorybu i to w zasadzie było wskazówką: gdzie chodziła rybka tam brały zębacze. Co do przynęt: zaskakująco najlepszym wyborem okazała się stara sfatygowana obrotówka D.A.M. Effzett nr. 5, z której zeszła czerwona naklejka. Tą blaszkę chyba oprawię i powieszę na ścianie . Brały też na jasne gumy ok 12-14 cm. Wyjazd bardzo udany, choć można przypuszczać, że tydzień lub dwa wcześniej (byliśmy 17-24 maj) było by lepiej. Podsumowując 73 szt. szczupaka, 1 sandacz, kilka okoni, to tylko na jedą osobę na łodzi, a było nasz czterech.1 sandacz na Viren? Nie nastawialiście się w ogóle na nie??? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 27 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2024 (edytowane) Czołem.Właśnie minął kolejny tydzień szwedzkiego resetu. Podobnie jak w zeszłym roku wylądowaliśmy na szkierach w okolicy Karlskorony. Wyniki znajomego, który był ciut wcześniej napawały wielkim optymizmem....ale jak to zwykle w takich sytuacjach... życie zweryfikowało.Generalnie jak zawsze: najgorszy dzień na rybach w Szwecji jest lepszy niż dzień w pracy:) Tym razem ilościowo na dwóch 87 ryb, niezła rozmiarówka średnia, ale bez gigantów, ot tradycyjne szwedzkie "numbers", przynęty, reguły i miejsca działały praktycznie te co zawsze...o ile na dane miejsce było w ogóle sens się pchać, bo przy wietrze który przez 2 dni bez przerwy wiał w porywach do 50km/h nie było to wcale takie oczywiste. Miejscówki z wodą 50-60cm które działały przy normalnym wietrze były tak zbełtane, że ryby odcinało - trzeba było szukać alternatywy. Oczywiście kolejna sprawa, która nie pomagała to bardzo nietypowe pory odpalania ryb w konkretnych miejscach, to też jak co roku trzeba było ogarnąć. A uwierzcie mi były to pory i przedziały godzinowe lekko irracjonalne... Z innych ciekawostek:- gdzie się da, w trzcinach "nowi szwedzi" - ci trochę ciemniejsi - bez skrupułów szarpią leszcze, które są właśnie w środku tarła. - belony w zatokach mniej niż w zeszłym roku o tej samej porze.- wody ciągle jakby mniej.Poniżej kilka slajdów + dla ciekawskich zestaw przynęt z min 1 rybą, może komuś pomoże Pozdrawiam!Malcz NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Edytowane 28 Maja 2024 przez bartsiedlce 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi