Skocz do zawartości

Szwecja

yglo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

to moj pierwszy wpis na forum. W czerwcu tego roku, bede miał okazje przez tydzien łowic na jeziorze Mjorn koło Geteborga, wiem ze to łowisko jest w ofercie biura Eventur, wiec napewno jest ktos tu na forum, kto tam łowił. Ciekawi mnie opinia, wrazenia, własciwie wszystko od kogos kto tam był i łowił. Z gory serdecznie dziekuje...

Witam

Ja mieszkam nad jeziorem Mj?rn i dość często na nim łowię. Jezioro jest bardzo piękne, duże i nie należy do łatwych. Z mojego rocznego doświadczenia wynika, że dobrze sprawdza sie trolling. Najlepsze efekty mam na spadach i górkach, ale nie jest to regułą. Po 10 czerwca mozna łowić sandacza, który w jeziorze wystepuje dość licznie. W drugiej połowie maja miałem dobre efekty w połowie szczupaka, szukałem go wtedy bliżej brzegu. Na tych stronach znajdziesz informacje o jeziorze, zdjęcia itp. http://www.asff.nu/ również strona jeziora http://www.mjornfvo.se/. Sam też jestem ciekawy opinii innych na temat tego jeziora.

• 4 miesiące temu...

Witam Wszystkich;)

Bylismy na Mjorn dwa razy, czerwiec i październik 2008.

Jechalismy z nastawieniem na sandacza. W czerwcu złapaliśmy.... jednego, na sam koniec wyjazdu. W czerwcu połapaliśmy także pięknych okoni i to głównie one umilały nam pobyt nad wodą. Tam pobiłem swój okoniowy rekord - 45 cm;)) Przyłowem były oczywiście szczupłe.

Na jesieni był już mniej udany wyjazd. Gorsza pogoda (falki, falki).

Jezioro jest spore, nie sposób w tydzień dobrze go obmacać.

Jechaliśmy przez Eventur, sam domek - tuż nad woda i warunki - bajka;)

Witam wszystkich

Nad Mjorn byliśmy rok temu, na początku lipca, 4 osoby, 2 łódki.

Jezioro przepiękne, mnóstwo miejscówek. W sumie złowiliśmy sporo okoni, w tym z 6-8 szt powyżej 40 cm, najwiekszy chyba 46 cm, sporo szczupaków ( około 70 szt ) najwiecej było takich 70-tek, największe około 80 cm, duże były na kijach, ale okazały sie od nas mądrzejsze. Duzo brań było na trolla. Koledzy z drugiej łódki ładnie połowili sandacze, w tym takiego 82 cm, kilka trochę mniejszych. Ogólnie jezioro bardzo ciekawe.

Moj wyjazd pazdziernikowy 2008 był... Z rzucania jeden szczupak na tydzien czasu, z trolla kilka sztuk 70-80cm, własciwie jeden dzien był rybny, pochmurny, ciepły poranek... Urwał sie jeden szczupły potezny, ani jednego sandacza, kilka małych okonków.... Teraz jade w czerwcu... ryby jest tam w bród na ekranie echodondy az czarno ponizej 14m...

• 11 miesięcy temu...
  • 7 lat później...
  • 5 miesięcy temu...

Zima nie byla jakas specjalnie "wyjatkowa", marzec troche zimniejszy niz srednia, wazne jaki bedzie kwiecien i pierwsza polowa maja, bo zalamanie pogody

(jak tak to mialo miejsce w zeszlym roku) bedzie mialo spory wplyw na aktywnosc ryb. Jak nie przyjda nagle mrozy to powinno byc ok :)

My sie przekonamy o tym za 3 tyg z hakiem...

Zima nie byla jakas specjalnie "wyjatkowa", marzec troche zimniejszy niz srednia, wazne jaki bedzie kwiecien i pierwsza polowa maja, bo zalamanie pogody

(jak tak to mialo miejsce w zeszlym roku) bedzie mialo spory wplyw na aktywnosc ryb. Jak nie przyjda nagle mrozy to powinno byc ok :)

My sie przekonamy o tym za 3 tyg z hakiem...

Piszesz bo wiesz jaka jest sytuacja w południowej i środkowej Szwecji czy tylko przypuszczasz jak może być po pogodzie w Polsce?

Edytowane przez MarCinFin

Fińskie szkiery  (okolice Turku) do zeszłego tygodnia były pod 5-15cm lodem. Jedynie w miejscach z szybszym przepływem wody lód topniał szybciej i robiły się okna. Myślę, że w płytkich i spokojnych zatokach, potencjalnych tarliskach szczupaków, lód zejdzie dopiero za tydzień. W moim regionie zima w tym roku była dłuższa od zeszłorocznej i mroźniejsza. Oznaczać to może, że w końcówce  kwietnia i w maju będzie ciężko o fajne ryby,szczególnie o ich ilość . Ale jak wiemy z rybami różnie bywa. 

• Like 2

W środkowo zachodniej części (Karlstad, Arvika) lód jeszcze schodzi. Z informacji od Szweda wynika, że powinien zejść w całości w ciągu kilka następnych dni.

Swoją drogą jak zachowują się szczupaki tuż po zejściu lodu, przed tarłem? Jedzone jest ostro przed pocierankiem?

Piszesz bo wiesz jaka jest sytuacja w południowej i środkowej Szwecji czy tylko przypuszczasz jak może być po pogodzie w Polsce?

Sprawdzalem to na stronach jakiejs agencji  z USA, oni tam podaja takie informacje, jakie sa anomalie tj odchylka na dany miesiac / tydzien i jest mapa, wiec generalnie sa ciekawe rzeczy. Marzec byl opisany jako zimniejszy od standardowego w przedziale -3 do -5 stopnia chlodniej. Kwiecien jak do tej pory to juz sporo cieplej niz srednia temperatur, na najblizsze dni szykuje sie spore ocieplenie. Pisze tutaj oczywiscie tylko o danych konkretnie z tego rejonu w ktory jade...(srodkowo-wschodnia Szwecja)

Agencje agencjami ale najpewniejsze są relacje osób z tego regionu. Lód prawdopodobnie jest jeszcze na jeziorach i przybrzeżnej części szkierów dla tej wysokości geo. Ważne są też temp w nocy.
Sytuacja wygląda podobnie do tej z zeszłego roku. W maju były słabe wyniki.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez MarCinFin
  • Like 1

Agencja agencjami ale najpewniejsze są relacje osób z tego regionu. Lód prawdopodobnie jest jeszcze na jeziorach i przybrzeżnej części szkierów dla tej wysokości geo. Ważne są też temp w nocy.

Sytuacja wygląda podobnie do tej z zeszłego roku. W maju były słabe wyniki.

No to nie ulega kwestii, ktos z tamtych regionow to nieoceniona pomoc jesli chodzi o takie informacje :)

Na tych stronach jest podana tylko temperatura i na tej podstawie ciezko stwierdzic, czy jest jeszcze lod, gdzie i jak wyglada

sytuacja nad konkretna woda. Niemniej jednak, to nie jest moim zdaniem jakies wrozenie z fusow (jak w przypadku prognozy dlugoterminowej) tylko porowanie aktualnych danych z baza z ostatnich lat, wiec raczej wielkej filozofii w tym nie ma i sa to raczej prawidlowe dane.

My sie wybieramy w polowie maja i najblizsze 3 tyg i temperatury w tym regionie sa dla nas decydujace, jak na razie zapowiada sie spore ocieplenie ale to sie okaze...:) Jesli sie to utrzyma i nie przyjda przymrozki na koniec kwietnia / poczatku maja (jak w zeszlym roku i to byl glowny powod slabych wynikow) to bedzie moim zdaniem wszystko ok:)

Fińskie szkiery  (okolice Turku) do zeszłego tygodnia były pod 5-15cm lodem. Jedynie w miejscach z szybszym przepływem wody lód topniał szybciej i robiły się okna. Myślę, że w płytkich i spokojnych zatokach, potencjalnych tarliskach szczupaków, lód zejdzie dopiero za tydzień. W moim regionie zima w tym roku była dłuższa od zeszłorocznej i mroźniejsza. Oznaczać to może, że w końcówce  kwietnia i w maju będzie ciężko o fajne ryby,szczególnie o ich ilość . Ale jak wiemy z rybami różnie bywa.

Jeśli można zapytać to w jakim regionie mieszkasz. I czy można się w jakiś sposób odnieść do SE względem szerokości geograficznej.?

Tutaj webcam z Arkosund (blisko szkierów Św. Anny): https://pl.webcams.travel/webcam/fullscreen/1216884006

Fajny, bo daje skrócony pogląd z danego okresu (np. 24 godziny).

Lodu nie ma, ale widać, że przez ostatnie 30 dni kilkakrotnie topniał i wracał.

Edytowane przez croock
  • Like 1

W środkowo zachodniej części (Karlstad, Arvika) lód jeszcze schodzi. Z informacji od Szweda wynika, że powinien zejść w całości w ciągu kilka następnych dni.

Swoją drogą jak zachowują się szczupaki tuż po zejściu lodu, przed tarłem? Jedzone jest ostro przed pocierankiem?

Z tego co mi tu starzy wyjadacze podpowiadają, to duże ryby przed tarłem wolą zrobić porzadny posiłek niż uganiać się za drobnicą i tracić energię. Brań jest mało, prowadzenie przynęt jak późną jesienią, czyli wolne z pauzami, zawieszamy przynęty w toni.