Matteoo Opublikowano 27 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2022 Przecież ja pytam o fajną ofertę z któregoś biura a nie o tajne, wypracowane miejscówki. Ludzie, czytajcie też co inni piszą a nie tylko piszcie.Nie interesuje mnie w którym dołku złapałeś sandacza ani na jaką gumę walnął duży szczupak, liczyłem na wpis typu "jedź tam, to biuro ma fajną ofertę i w zeszłym roku tam połowiliśmy".Dotychczas uważałem, że forum wędkarskie służy wymianie informacji a nie wzajemnym głaskaniu się po jajach i nabijaniu "suma" ale się chyba myliłem.Czyżby Polak Polakowi Polakiem aktualne było też tu, na jerkbaicie?Gdzie byś nie pojechał z biura, to miejsce może być przełowione. To że ja polecę Ci jakieś jezioro na którym tydzień temu połowiłem nie znaczy że za tydzień Ty połowisz i odwrotnie. Znajdz biuro z którego rzeczywiście nie korzystają niemcy i niech Ci podpowiedzą gdzie germanie nie jeżdzą. To naprawdę jest plaga, ci kretyni z przyczepkami przyjeżdżają i beretują wszystko co złapią. Polacy po sobie zostawiają w Szwecji butle a niemcy wnętrzości i szkielety. Ogólnie co by nie mówić ich wody nadal są lepsze od naszych i jak trafisz w stabilną pogodę to będzie dobrze. Twoje miejsca o których pisałeś też nie są złe, polecam znależć w miarę średnie jezioro z małą ilością miejsc noclegowych i powinno być świetnie. Tak dla przykładu, wyniki z tej niedzieli, na zawodach w granicach 5km wody stoi kilkanaście łódek, na kilku ludzie mają po kilkanaście szczupaków w tym kilka ładnych, pozostali bez kontaktu z zębatym i to znaczy że woda zła? W Szwecji jest podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower26 Opublikowano 27 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2022 Przecież ja pytam o fajną ofertę z któregoś biura a nie o tajne, wypracowane miejscówki. Ludzie, czytajcie też co inni piszą a nie tylko piszcie.Nie interesuje mnie w którym dołku złapałeś sandacza ani na jaką gumę walnął duży szczupak, liczyłem na wpis typu "jedź tam, to biuro ma fajną ofertę i w zeszłym roku tam połowiliśmy".Dotychczas uważałem, że forum wędkarskie służy wymianie informacji a nie wzajemnym głaskaniu się po jajach i nabijaniu "suma" ale się chyba myliłem.Czyżby Polak Polakowi Polakiem aktualne było też tu, na jerkbaicie?Bylem pare lat temu na jeziorze które jest w ofercie eventuru i chyba jeszcze jednego biura. Vindommen. Generalnie polecam, bardzo zróżnicowane łowisko i dość spore. jest wszystko z drapieżników 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croock Opublikowano 27 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2022 (edytowane) Ciekawie się ta dyskusja rozwija. Kolega pyta o znane oferty z biur pod takim kątem, gdzie jeszcze warto, a gdzie nie, a dostaje plaskacze pt. "nie dam Ci moich tajnych zatoczek". Moim zdaniem pytanie nie jest z czapy, bo jeżdżąc wiele lat z biurami, mam wrażenie, że niektóre oferty kiedyś pojawiały się częściej w relacjach, a o niektórych już praktycznie w ogóle nie słychać (choć na stronach biur są dalej opisywane jako eldorado). Ja ze swojej strony z ostatnich lat (2019-2020) z bliższych miejsc polecam okolice Karlskrony. Ryba tam jest. Raz dobrze połowiliśmy, raz trafił się wyjazd, kiedy pogoda wyłączyła ryby. Jest też dużo dobrych odsłuchów z tego rejonu. Ja byłem na Dragso Fishing camp, ale kilka biur ma w Blekinge różne bazy. Edytowane 27 Września 2022 przez croock 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Dorado Opublikowano 1 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2022 (edytowane) 2 tygodnie w SE z łodzią, spanie 80% na dziko, do tego kilka noclegów w studze na kempingu i domku z Airbnb, przy obecnych cenach promu i paliwa - 10 koła na 2 osoby. I - mimo budżetowych założeń - jakoś nie chce wyjść mniej...Właśnie wróciłem, wyjechałem z domu 11 września wróciłem dzisiaj 1 października, wydaliśmy na dwóch 11 tys zł. Z domu zrobiłem 2,5 tyś kmProm, samochód, łódź, tydzień w namiocie tydzień w "studze" zakupy żywnościowe na wyjazd łącznie z % tylko 1400 złWrażenia bezcenne, nie ma komarów ani meszek ale było też -5* ale były też szczupaki i tym razem wszystkie z rzutu - te większe znaczy się... Edytowane 1 Października 2022 przez Robert Dorado 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matiazay Opublikowano 2 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2022 Robert opisz zbiorniki a nie pogodę ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Dorado Opublikowano 2 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2022 Pierwszy raz zawiodłem się na mapach Navioniksa, nie wiem kto je robił ale jeziora na których byłem były lekko rozjechane.Na Ocke ryby (drobnica) już zgrupowane na dołkach, okonie były między 10 a 15m. Nie było dużych, największe 41-42cm. Szczupaki wypasione, w doskonałej kondycji. Woda w rzece 8* a w jeziorze 10*.Drugi tydzień był ( ... nie pojechaliśmy na północ, deszcze nas przegoniły na południe) na Storsion, woda z dużą ilością sandaczy 45-55 cm i szczupakami. Slip przy kampie wybitnie pod rolki i trzeba było się nakombinować aby zrzucić łódź z płóz (właśnie w hiluxie chodzi osuszacz). Woda pilnowana przez Szwedów, górne i dolne wymiary, limity. Świetna woda na powrót z północy, blisko prom i super warunki na kampie. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matiazay Opublikowano 2 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2022 Podobno na ocke nie rosną większe niż 39 cm ale to szczegół. Możesz coś więcej opisać o storsjon? Sandacze są wszędzie czy trzeba ich mocno szukać? To wielkie, głębokie jezioro i wydaje się trudne do ogarnięcia nawet w miesiąc. Coś więcej na storsjon było? Jak z innymi rybami? Głębokość?!Szczerze to po zapowiedz liczyłem, że wykażecie się większą "dociekliwością" w szukaniu miejsc niż te dwa jak by nie patrzec znane jeziora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Dorado Opublikowano 2 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2022 (edytowane) Ciężko się szuka jak leje...Łowiliśmy na części z głębokościami 5-12m, spokojnie zatrzymujesz się i łowisz.Złowiliśmy jednego okonia i kilka szczupaków przy trolu za sandaczem. Edytowane 2 Października 2022 przez Robert Dorado 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 2 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2022 Pierwszy raz zawiodłem się na mapach Navioniksa, nie wiem kto je robił ale jeziora na których byłem były lekko rozjechane.Na Ocke ryby (drobnica) już zgrupowane na dołkach, okonie były między 10 a 15m. Nie było dużych, największe 41-42cm. Szczupaki wypasione, w doskonałej kondycji. Woda w rzece 8* a w jeziorze 10*.Drugi tydzień był ( ... nie pojechaliśmy na północ, deszcze nas przegoniły na południe) na Storsion, woda z dużą ilością sandaczy 45-55 cm i szczupakami. Slip przy kampie wybitnie pod rolki i trzeba było się nakombinować aby zrzucić łódź z płóz (właśnie w hiluxie chodzi osuszacz). Woda pilnowana przez Szwedów, górne i dolne wymiary, limity. Świetna woda na powrót z północy, blisko prom i super warunki na kampie.Robert, jak mogłeś złowić okonie większe niż 39, skoro nie ma ich w tym jeziorze?! A teraz trzymam za ciebie kciuki ... wszak masz szczegółowo odpowiedzieć na pytania kolego MAti a nie jakieś dyrdymały po łebkach!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Dorado Opublikowano 3 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2022 Kilka fotek ... 41 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
highvoltage Opublikowano 3 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2022 Na Vanern dwa dni bez rewelacji , pogoda totalnie zmiennaco jakiś czas wiatr zmienia kierunek, była już totalna mgła, mega fala i flauta. To jezioro potrafi się zmienić kilka razy jednego dnia. Z ryb 3 z 80+ , także bez szału 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
highvoltage Opublikowano 11 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2022 Kolejny wypad do Szwecji w nowe miejsce i kolejny raz z rzędu ryba 100+ się melduje tym razem 110, także nie trzeba jeździć w jedno miejsce żeby łowić. 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał WS Opublikowano 17 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2022 Podsumowując nasz 6 dniowy wypad na Szwecje w pierwszym tyg.paźdxiernika zameldowało się 218 szczupaków oraz 233 okonie. Nie było dużych ryb kilka 80+ kilkanaście 70+ te najważniejsze spadały nawet z jerków. Okonie dopisały największe 41 cm , zazwyczaj siadały 36 37 cm. Wyjazd średnio udany bywały lepsze a także słabsze. Pływaliśmy w 3 dwuosobowe teamy.Tylko nie mogę sobie przypomnieć gdzie to było....???????????? gdzieś na Szwedzkisz szkierach. Za rok powtórka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pio76 Opublikowano 16 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2022 Witamczy był ktoś w SE na jez. Glan ? Chciałbym podpytać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 16 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2022 Koledzy byli ,chyba 2 razy, dupy nie urywa.Duze jezioro podatne na wiatry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 16 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2022 I ponoć niebezpieczne, dużo kamulcow. Trzeba wolno pływać tylko jak się rozdmucha to by się przydało przywalić w ślizgu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower26 Opublikowano 17 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2022 Gigantyczna locha. Co prawda nie łowiłem na Glan ale zwiedzałem brzeg. Osobiście bym się tam chyba nie wybrał na tygodniowy, standardowy wyjazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 18 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2022 (edytowane) Podsumowując nasz 6 dniowy wypad na Szwecje w pierwszym tyg.paźdxiernika zameldowało się 218 szczupaków oraz 233 okonie. Nie było dużych ryb kilka 80+ kilkanaście 70+ te najważniejsze spadały nawet z jerków. Okonie dopisały największe 41 cm , zazwyczaj siadały 36 37 cm. Wyjazd średnio udany bywały lepsze a także słabsze. Pływaliśmy w 3 dwuosobowe teamy.Tylko nie mogę sobie przypomnieć gdzie to było.... gdzieś na Szwedzkisz szkierach. Za rok powtórkaładnie dopytam - te 218 sztuk to na ile osób przypadło? Edytowane 18 Listopada 2022 przez analityk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek_C Opublikowano 18 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2022 ładnie dopytam - te 218 sztuk to na ile osób przypadło?3 dwuosobowe teamy dają razem 6 osób 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skorupa13 Opublikowano 19 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 6 ryb dziennie na osobę ? Jeśli pływaliście mniej niż 2 godziny dziennie to niezły wynik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 19 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 Szwecja nie jest zawsze wodą marzeń i nie darzy zawsze szczodrze..(myślę że ze 20 wyjazdów mam za sobą) 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 19 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 Szczególnie jesienią. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 19 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 (edytowane) Inna sprawa że ludziom to się wydaje że pojada do Szwecji i nawala ryb do bólu rąk a potem jadą zeruja i jest zdziwienie że tam też trzeba się postarać i czasami nie jest lekko i te 6 ryb to jest całkiem dobry wynik. Poza tym w trakcie wyjazdu są dni lepsze i gorsze, jednego dnia złowimy 30 ryb a drugiego 5.Te oczekiwania to często dotyczą osób które nigdy tam nie były. Edytowane 19 Listopada 2022 przez wujek 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy50 Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Powtierdzam słowa Wujka. I jeszcze jedno - duzo plywania, szukania i czasu spedzonego nad wodą. Nie wszystkim sie to udaje:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Szczególnie jesienią.Wedle "Aborygenow" najwieksze polowy maja miejsce wlasnie chwile przed lodem. W sensie takim, ze jesli szczupaki w lecie zeruja ostro 2-3 godziny dziennie a reszta to dlubanie, kombinowanie, zmuszanie itd; to wtedy cala dniowka tzn 6-7 godzin to jazda non stop. Trzeba tylko namierzyc stada sieji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi