Dano-G Opublikowano 28 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2024 Jakiej grubości lodu spodziewać się teraz na wysokości koła podbiegunowego?W okolicach Kiruny obecnie chłopaki meldują 90-100 cm zalezy od wody.Okolice Overkalix - 80 cm też zalezy oczywiście gdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GroPerch Opublikowano 28 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2024 Oby na rzece było jednak mniej, dzięki bardzo za informację, dokładnie o te okolice mi chodziło.Pytanie czy za miesiąc będzie go więcej czy mniej ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 28 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2024 Oby na rzece było jednak mniej, dzięki bardzo za informację, dokładnie o te okolice mi chodziło.Pytanie czy za miesiąc będzie go więcej czy mniej Długoterminowo cały czas mrozi. Były 3 dni lekkiego plusa, ale to pozbawiło jedynie jakichś 20 cm wierzchniej warstwy śniegu.Ogólnie to wciąż tego lodu powoli przybywa.Nie mogę jednoznacznie CI tego powiedziec, bo na razie siedzę w PL i jeszcze trochę tu będę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 28 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2024 Zwykle w północnej Laponii lód schodzi na jeziorach w 2giej połowie maja, nawet bliżej końca maja.Tegoroczne, rekordowe mrozy, przyniosły też - zapewne - wyjątkowa pokrywę lodową ????Więc koniec maja na jeziorach może być nieuchronny... Poniżej na zdjęciu jezioro w Laponii (okolice Arjeplog) z dnia 26/05/2023 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 28 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2024 Aż mnie zimne dreszcze po plecach przebiegly jak patrzę na fotkę Laponia to ogrom terenu i lokalizacja w trzech państwach, więc tereny zachodnie, bliżej gór inaczej "odpuszczają" a tereny wschodnie, bliżej Finalndii i morza też inaczej.200 km różnicy to mogą być dwa światy. Ba, pokuszę się o stwierdzenie że są to zupełnie inne światy. Kirunę zmroziło faktycznie, ale w czasie gdy tam dobijało 40 stopni poniżej zera, to w miejscu oddalonym o 300 km było w tym czasie "ledwie" minus 12. Będę wcześniej to mogę dac znac jak sytuacja, ale dla planujących to może być ciut za późno. Trzymajcie się ciepło zatem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GroPerch Opublikowano 28 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2024 Ja potrzebowałbym informacji konkretnie z rzeki Kemijoki z okolic Rovaniemi, koniec marca / początek kwietnia. Ale uznałem, że wątek Szwecjowy jest bardziej aktywny niż Fiński, więc napisałem tutaj Liczę, że rzeka aż tak nie złapała grubości jak zbiorniki stojące.No i mam nadzieję, że na koski będzie się dało polatać za pstrągiem ze zwykłym spinem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Krasnopolski Opublikowano 28 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2024 Parę lat temu nad Lainio śnieg zastałem w końcówce maja . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 28 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2024 (edytowane) Ja potrzebowałbym informacji konkretnie z rzeki Kemijoki z okolic Rovaniemi, koniec marca / początek kwietnia. Ale uznałem, że wątek Szwecjowy jest bardziej aktywny niż Fiński, więc napisałem tutaj Liczę, że rzeka aż tak nie złapała grubości jak zbiorniki stojące.No i mam nadzieję, że na koski będzie się dało polatać za pstrągiem ze zwykłym spinem.Podpowiedź:|Znajdź na FB kolegę Arek Kubale - on mieszka w tamtym rewirze - Korpikylä - jakoś 150km od RovaniemiJeśli jedziesz na targi do Poznania to możesz do niego podejsć i pogadać. Muchy robi.Jest i na tym forum, ale zagląda umiarkowanie często, a na FB jest niemal codziennie Edytowane 28 Lutego 2024 przez Dano. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 28 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2024 Ja potrzebowałbym informacji konkretnie z rzeki Kemijoki z okolic Rovaniemi, koniec marca / początek kwietnia. Ale uznałem, że wątek Szwecjowy jest bardziej aktywny niż Fiński, więc napisałem tutaj Liczę, że rzeka aż tak nie złapała grubości jak zbiorniki stojące.No i mam nadzieję, że na koski będzie się dało polatać za pstrągiem ze zwykłym spinem.Lód to jedno, weź jeszcze pod uwagę poziom wody który po roztopach może Ci skutecznie lub całkowicie uniemożliwić łowienie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GroPerch Opublikowano 29 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2024 (edytowane) Lód to jedno, weź jeszcze pod uwagę poziom wody który po roztopach może Ci skutecznie lub całkowicie uniemożliwić łowienie.Tylko, że na początku kwietnia można w tym rejonie zapomnieć o roztopach, więc o to się nie martwię. Bardziej kwestia żeby do koski dało się dojść bezpiecznie i żeby nie zamarzła plecionka Edytowane 29 Lutego 2024 przez GroPerch 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GroPerch Opublikowano 29 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2024 Podpowiedź:|Znajdź na FB kolegę Arek Kubale - on mieszka w tamtym rewirze - Korpikylä - jakoś 150km od RovaniemiJeśli jedziesz na targi do Poznania to możesz do niego podejsć i pogadać. Muchy robi.Jest i na tym forum, ale zagląda umiarkowanie często, a na FB jest niemal codziennieDzięki kolego za rady i namiary. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepek2 Opublikowano 29 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2024 Cześć panowie.Szukam kontaktu z kolegą, który jeździ do Szwecji na ryby typowo pod namiot. Mam kilka pytań.Pozdrawiam Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croock Opublikowano 29 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2024 Przejrzyj tematy trollingowe. Kilka osób pisało tam o takich właśnie wyprawach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepek2 Opublikowano 1 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2024 Ok.Na razie sprawdziłem wątek Szwecja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 1 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2024 Najprościej - skontaktuj się z Krzyśkiem @krzysiek Dowiesz się wszystkiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 1 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2024 Panowie poszukuję informacji na temat tego szkieru.Będę tam w sierpniu i każda informacja mi się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
najtek556 Opublikowano 11 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2024 Cześć,Na jakiej stronie kupujecie zezwolenia na wędkowanie w Szwecji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 11 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2024 ifiske.se Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower26 Opublikowano 11 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2024 Są wody których nie ma na ifiske. Wtedy warto wejść na stronę gminy w której znajduje się dana woda i bedą również podane miejsca sprzedaży zezwoleń. Trzeba potłumaczyć sobie stronkę i poszukać zakładek związanych z wolnym czasem/wędkowaniem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablito86 Opublikowano 11 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2024 Na ifiske są takie same ceny jak w stacjonarnych miejscach zakupu? Widzę, że ceny w ofertach domków się różnią od tych na ifiske i stąd pytam. Chyba, że mają marże, ale wątpię, że aż 60%… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalsky Opublikowano 11 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2024 Ja się nie spotkałem z inna ceną , niż ta na ifiske. Sprawdź dla pewnośći czy to jest to samo zezwolenie co na ifiske. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 11 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2024 Ja się nie spotkałem z inna ceną , niż ta na ifiske. Sprawdź dla pewnośći czy to jest to samo zezwolenie co na ifiske. a ja sie spotkałem zapąłciliśmy 200 koron wiecej niz w ifiske za każde zezwolenie w sklepie stacjonarnymale moi znajomi to ludzie starej daty - gdzie tam płacic kartą przez ifiske - kupimy na miejscui na 5 zezwoleniach 1000 koron w plecy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalsky Opublikowano 11 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2024 "Czy pozwolenia na wędkowanie w iFiske są droższe niż w sklepach?Nie, karty wędkarskie w iFiske nie są droższe niż w sklepach. Jesteśmy witryną e-commerce dla obszarów chronionych rybołówstwem i obowiązują sprzedawców i ich własne ceny. iFiske nie ustala ceny. Jedyną rzeczą, którą robi iFiske, jest sprzedaż licencji połowowych i zarządzanie nimi, aby zwiększyć ich dostępność oraz ograniczyć administrację i obsługę gotówkową. W rzadkich przypadkach mogą jednak wystąpić niewielkie różnice w cenie licencji połowowych w sklepach i tych sprzedawanych za pośrednictwem iFiske". To cytat z faq od ifiske. Czyli te 200 koron więcej na zezwoleniu to nic innego jak zysk dla sprzedawcy... Ja mam tak że jak już upatrze sobie wodę i jest ona dostępna w serwisie ,to nie bawię się w szukanie lokalnych sprzedawców jest mi wygodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuran Opublikowano 12 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2024 a na pewno to było to samo zezwolenie? przecież tam są roczne, tygodniowe i dzienne, czasem dodatkowe za trolling lub inne udziwnienia. Różnica miedzy tygodniowym a rocznym to może być te 200 koron, do tego są jeziora gdy trzeba kupić więcej niż jedną licencję bo jest kilku właścicieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 12 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2024 (edytowane) a na pewno to było to samo zezwolenie? przecież tam są roczne, tygodniowe i dzienne, czasem dodatkowe za trolling lub inne udziwnienia. Różnica miedzy tygodniowym a rocznym to może być te 200 koron, do tego są jeziora gdy trzeba kupić więcej niż jedną licencję bo jest kilku właścicieli.sprawdzałem 10 razy przed wyjazdem - na ifiske było zezwoleniedzienne tygodniowe i roczneplus dopłata za trolling 200 koron dzienniezezwolenie na 1 jezioro gdzie byłem w sklepie kupiłem to samo tygodniowe zezwolenie bez dopłaty za trolling bo pytałem Edytowane 12 Marca 2024 przez selk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi