koval75 Opublikowano 27 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 Może któryś z szanownych kolegów wędkowal na jeziorze Mjörn i skrobnąłby kilka zdań na temat tej wody [emoji846]Byliśmy w zeszłym roku w połowie czerwca. Woda ma potencjał ale trafiliśmy na fatalne warunki. Wszystkie pory roku w tydzień nam się trafiły. Duża woda. Jeżeli jedziecie z biura od Leszka to pewnie będziecie spać w domku na skale. Zaraz po wypłynięciu jakieś 150m od portu jest pierwszy spad bodajże z 2 na 6 metrów i tam były sandacze. Po drugiej stronie jeziora na wprost jest wyspa a za wyspą wzdłuż drugiego brzegu rynna, i ścieżka migracji ryb. W okolicy kabla. Tam też połapaliśmy. W lewo od kwatery bliżej drugiego brzegu fajny blat ok 6m. Stołówka. Też połapaliśmy. Szwedzi trolowali po głębokiej wodzie lub łapali na dropshota. Bardzo dużo ławic na głębokości 14-20m. Uwaga: duża biała łódka jak wieje potrzebuje 12kg kotwicy a rolek na dziobie nie ma. Jak będzie wiało weźcie lindera. Jak będzie mocno wiało to Lundem ciężko pływać. Nic większego nam nie weszło. Ryby w przedziale 40-60cm. Pare w okolicy 70cm. Przynęty 3/4cale, zwykle mansy, relaksy i kajtki. Na zdjęciu te na które najlepiej mi szło. Na mapce zaznaczony +\- blat. Fotka z wymiarem większości sandaczy jakie łapaliśmy.Ryby generalnie na blacie i spadach z 2 na 5/6m lub bardzo głęboko. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 Panowie - temperatury takie że pewno na dniach zacznie się tarło szczupaka w okolicach Karlskrony - wybieramy sie tam za 12 dni - czy ktoś może podpowiedzieć ile czasu "zwykle' tra tarło szczupaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 Zwykle z tydzień - dwa. Różne grupy formują i trą się w różnym czasie. Nie bez znaczenia jest też wielkość i wiek tarlaków. Z moich obserwacji wynika, że największe ryby przystępują do tarła najpóźniej i najpóźniej kończą. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 Zerknij w temat-Lowienie po zejsciu lodu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croock Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 (edytowane) Panowie - temperatury takie że pewno na dniach zacznie się tarło szczupaka w okolicach Karlskrony - wybieramy sie tam za 12 dni - czy ktoś może podpowiedzieć ile czasu "zwykle' tra tarło szczupaka?Edit: zacząłem odpisywać o danych, jakie mam z Dragso i dopiero po chwili zauważyłem, że piszę do kolegi, z którym jadę :-D Mimo wszystko - może będzie przydatne dla innych - wczorajsze informacje z Bekinge: The current water temperature is about 5-7 degrees. The spawning will start any day now. From start to finish this will take about 6 weeks. So there will be pikes that already been spawing soon and others that hasen’t. It’s normal that some pikes will spawn already i end march and others in beginning May. Edytowane 29 Marca 2019 przez croock 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 (edytowane) Teoretycznie tarlo rozpoczyna sie gdy temperatura wody wzrasta do umownych 8 stopni.Co roku obserwuje z zaciekawieniem jak rozlewiska ,rzeczki,zatoczki i trzcinowiska rozkwitaja zyciem.Czas kiedy sie konczy ciezko okreslic ,Szwecja dlogi kraj a sama tylko stolica ciagnie sie w nieskonczonosc.Z regoly jednak o ile prazy tak 2-4tyg i po zawodach.Dzis zerkajac na jeziora kolo ktorych przejezdzalem , zauwazylem ze lodu praktycznie brak .Termometr wodny pokazuje 6,7 a wiec czas sie powoli zbliza i zyc woda zaczyna ponownie i jak co roku niech ta podwodna powinnosc spelnia sie spokojnie z dala od przelatujacych im nad glowami --- w dusze wzietych---wszelakich zelasw,klamek,gownianych kaczek z gwizdkiem i grzechotka na h...,gumisi i popkow kolorowych jak switeczne jaja samego zajaca,wirowkow z chwoscikiem,parszywych imitacji niby to ploti niby okonia ,zab plastikowych i innych ustrojstw zza oceanu. Lepiej usiasc na dupie,poobserwowac zwykle sie pogapic sluchajac rechotu zab. Zadajac sobie pytanie-a jak by Mi tak ktos teraz z rowerem i podwiazanymi poszkami ---tam i z powrotem z gownianym jarmarkiem jezdzil i böczal ... Edytowane 29 Marca 2019 przez TERMOS 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czechofil Opublikowano 30 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Weekendzik w Szwecyji - jezioro Takern. Piździ jak w Kielec......11-12m/s - kumpla Szweda połamało wiec na wodzie jestem sam Kanał łączący Takern z Vattern Lodu ani śladu Moja łódeczką - czeskie Alu Quicksilver 360 z WaterSanake 56lbs Wypływam na Takern a tam lodu .... tez nie ma [emoji2][emoji2] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czechofil Opublikowano 30 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Z rybkami słabiutko bo temperatura wody pod tarło - 7,3 do 7,7’C Na Szczęście jestem dobrze przygotowany i w wodę zmącona wiatrem leci rybka Nemo To Shaman od kolego @Hub pomalowany tak specjalnie dla mnie I od razu +80cm Generalnie było ciężko - wydaje mi się ze większość mamusiek już na tarle. Ryby rozproszone ale żerowały o 14:30 bo wtedy padło większość Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czechofil Opublikowano 31 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 Dziś od rana śnieżyca - panie Premierze jak tu łapać ..... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 31 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 Niby pada , ale na bałwana nie wystarczy Rybka ładna i cieniutka jak by już była pusta po tarle? I co by nie gadać, najfajniejsze sa pierwsze w sezonie kontakty z rybkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 31 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 (edytowane) Czesc.My dzis podobnie -czyli bardzo marnie ???? Edytowane 31 Marca 2019 przez TERMOS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czechofil Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Pogoda się zmieniła, dziś rano -5’C mrozu a w sobotę rano było +10’CRyby mało aktywne ale Shaman w kolorze Nemo i gumowa wahadłówka od Orki uratowały sprawę. Ryby jeszcze przed tarłem Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 jakie lapczywe po zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croock Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Z bloga campu dragso w Blekinge: One of the guest groups told me that they found an area where pikes seemed to spawn, while the other groups didn't see any signs of it yet. It's normal for this time of the year and most probably some more pikes will start this week. We had a very cold night last night with negative degrees but upcoming days will be 6-9 degrees in day time according to the forecast. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Dorado Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Koledzy obecnie są na Vindomen woda 4,5 stopnia, poza tym wieje jak diabli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 (edytowane) Woda w okolicach Sztokcholmu okolo 6-7.Podobnie i tu ,silny wiatr.Dzis zerkalem za tarlakami ,cisza.Dopiero lod zszedl i trzeba jeszcze chwile odczekac. https://www.fiskejournalen.se/jerkgadda-pa-15-plus/ Edytowane 2 Kwietnia 2019 przez TERMOS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czechofil Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Jakie wyniki na Vindomen? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Vindommen o tej porze? Sandacze czy szczupaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Dorado Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Naopowiadali kolegom historii o sandaczach jak zejdzie lód... i pojechali. Wyniki (chyba są w 8 osó raczej słaboDla mnie ta woda to historia, byliśmy kiedyś w dwie ekipy po sobie czyli 8 osób przez 14 dni, największy sandacz miał 70+ a ilościowo też bardzo słabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2019 To koledzy tacy troche kamikadze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erqgth Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Byliśmy w zeszłym roku w połowie czerwca. Woda ma potencjał ale trafiliśmy na fatalne warunki. Wszystkie pory roku w tydzień nam się trafiły. Duża woda. Jeżeli jedziecie z biura od Leszka to pewnie będziecie spać w domku na skale. Zaraz po wypłynięciu jakieś 150m od portu jest pierwszy spad bodajże z 2 na 6 metrów i tam były sandacze. Po drugiej stronie jeziora na wprost jest wyspa a za wyspą wzdłuż drugiego brzegu rynna, i ścieżka migracji ryb. W okolicy kabla. Tam też połapaliśmy. W lewo od kwatery bliżej drugiego brzegu fajny blat ok 6m. Stołówka. Też połapaliśmy. Szwedzi trolowali po głębokiej wodzie lub łapali na dropshota. Bardzo dużo ławic na głębokości 14-20m. Uwaga: duża biała łódka jak wieje potrzebuje 12kg kotwicy a rolek na dziobie nie ma. Jak będzie wiało weźcie lindera. Jak będzie mocno wiało to Lundem ciężko pływać. Nic większego nam nie weszło. Ryby w przedziale 40-60cm. Pare w okolicy 70cm. Przynęty 3/4cale, zwykle mansy, relaksy i kajtki. Na zdjęciu te na które najlepiej mi szło. Na mapce zaznaczony +\- blat. Fotka z wymiarem większości sandaczy jakie łapaliśmy.Ryby generalnie na blacie i spadach z 2 na 5/6m lub bardzo głęboko. Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkByłem w ubiegły weekend ale wiało strasznie a ja zapomniałem kotwicy ???? więc z łowienia za wiele nie wyszło ale woda ciekawa i już nie mogę się doczekać sezonu na dobre. Drobnicy bardzo dużo i tak jak pisałeś okolice 14m. Woda 4,5-5 stopni. W niedzielę ma być ładna pogoda więc mam nadzieje ze coś uda się przechytrzyć. Łódkę mam swoją i będzie tu cały sezon tak jak i ja mam nadzieje ????. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazi71 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Witam kolegów po kiju. Może któryś z Was wędkowal na jeziorach Rymmen i Langen i napisał kilka zdań na temat tych jezior? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johannes Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2019 witam, chcialem zapytac czy ktorys z kolegow wybiera sie nad Boren na weekend majowy?? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Jutro wyjazd na szkiery południowe - pierwszy raz tak wcześnie - szczupłe zaczęły się trzeć około 12 dni temu – nie wiemy ile z nich zdąży skończyć zabawy – pełen obaw jestem ale jedziemy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czechofil Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2019 witam, chcialem zapytac czy ktorys z kolegow wybiera sie nad Boren na weekend majowy?? PozdrCo prawda W tym roku po raz pierwszy od 14 lat nie jadę na majówkę nad Boren, ale ciekawy jestem czemu pytasz?Potrzebujesz jakiś info / wsparcia? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi