Skocz do zawartości

Szwecja

yglo

Rekomendowane odpowiedzi

no właśnie udokumentować, dokument delegacji jest dokumentem, SKoro nie wyspecyfikowano jak to każdy jeden będzie dobry. Np obecnie zakazano działalności PKD z grupy 93, a ktoś jest np "celebrytą" który prowadzi własną działalność z grupy PKD 93.13Z i jedzie do Szwecji testować przynęty, nagrywać filmy reklamowe, robić zdjęcia na Fanpage etc bo  w Polsce nie może tego robić bo rozporządzenie juz chyba od 20 marca 2020 zabrania tego

Podziwiam Twoją pomysłowość, ale może skończyć się tak, że będziesz na kwarantannie. Wyślą Cię tam, bo zobaczą, że sciema. Będziesz kwestionował i się doczekasz racji po pół roku. Pojedziesz, połowisz, ale na kwarantannie będziesz, a później wygrasz nic.

Edytowane przez bodo m

Dużo jest w tym wątku dyskusji o wyższości własnej organizacji wyjazdów w stosunku do biur podróży. Podzielę się z Wami moimi dzisiejszymi doświadczeniami.

1. Miałem wykupiony w biurze Eventur, wyjazd do Szwecji w terminie  29.05 - 7.06 i w pełni opłacony. Bilet na prom też kupiony i w pełni opłacony także przez Eventur

2. Wczoraj po ogłoszeniu, że restrykcje na granicach zostały utrzymane do 12.06 wysłałem do Eventuru e-mail, że rezygnuje i chce odwołać imprezę.

Przed chwilą otrzymałem Voucher na pełną wpłaconą kwotę, zarówno za domek jak i za prom do wykorzystania do końca 2021 roku.

Cała procedura trwała 24h i wystarczył jeden mail. Zero problemów + zero stresu + zero straconego czasu. Dla mnie to niezaprzeczalna zaleta biura podróży.

• Like 8

Dużo jest w tym wątku dyskusji o wyższości własnej organizacji wyjazdów w stosunku do biur podróży. Podzielę się z Wami moimi dzisiejszymi doświadczeniami.

1. Miałem wykupiony w biurze Eventur, wyjazd do Szwecji w terminie 29.05 - 7.06 i w pełni opłacony. Bilet na prom też kupiony i w pełni opłacony także przez Eventur

2. Wczoraj po ogłoszeniu, że restrykcje na granicach zostały utrzymane do 12.06 wysłałem do Eventuru e-mail, że rezygnuje i chce odwołać imprezę.

Przed chwilą otrzymałem Voucher na pełną wpłaconą kwotę, zarówno za domek jak i za prom do wykorzystania do końca 2021 roku.

Cała procedura trwała 24h i wystarczył jeden mail. Zero problemów + zero stresu + zero straconego czasu. Dla mnie to niezaprzeczalna zaleta biura podróży.

Eventur trzymał i trzyma poziom.

Gdybys jednak z jakiegokolwiek powodu doszedł do wniosku ze czekanie na rozwój sytuacji i mrożenie środków nie jest najbardziej pożądaną opcją to

zgodnie z ustawą przysługuje Ci zwrot środków w ciągu 180 a w praktyce 194 dni.

• Like 1

Eventur trzymał i trzyma poziom.

Gdybys jednak z jakiegokolwiek powodu doszedł do wniosku ze czekanie na rozwój sytuacji i mrożenie środków nie jest najbardziej pożądaną opcją to

zgodnie z ustawą przysługuje Ci zwrot środków w ciągu 180 a w praktyce 194 dni.

W sumie mogłem o tym napisać. Eventur poinformował mnie o opcjach, w tym o czym piszesz, ale świadomie wybrałem voucher.

Od 2005 regularnie korzystam z ich usług i nie wyobrażam sobie, że nie będę wyjeżdżał w przyszłości do Skandynawii.

• Like 1

Tak jak piszesz Leszku, biuro ma w sytuacjach nieoczekiwanych nieocenione zalety. Zależy nam wszak na odpoczynku i bezstresowym jego zorganizowaniem. Nasza zmiana terminu wymagała symbolicznej dopłaty 100 złotych, ale i tak się ucieszyłem, bo bilet na prom mógł być dużo droższy. Stena jest nieobliczalna. Biuro nie ma na to wpływu. Wszystko załatwił jeden telefon. Teraz pozostaje cierpliwie czekać.

Z niemieckiej Steny po likwidacji linii Sassnitz-Trelleborg otrzymałem propozycję biletu otwartego ( do wykorzystania do końca 2021r), przebukowania na linię Rostock-Trelleborg w tym samym terminie bez dopłaty bądź zwrotu pieniędzy ( mimo, że bilet nie miał takiej opcji). Wybrałem trzecią możliwość i pieniądze mam już na koncie.  Cała operacja od zgłoszenia do wypłaty pieniędzy trwała 20dni.

Czy ktoś kiedyś wysyłał większą paczkę do Szwecji?

Rozważamy, by w tym roku nie jechać jak cyganie załadowani po dach, wysłać część rzeczy na miejsce - jakie są koszta i w jaki sposób to zapakować? Myśleliśmy o wysłaniu rzeczy typu woda, węgiel, pudełka z przynętami, może jakieś ciuchy

Wszelkie wskazówki/rady/doświadczenia mile widziane :)

Edytowane przez Dadi

A masz kogoś kto to odbierze przed Twoim przyjazdem? Paczki z Niemiec czy Szwecji dochodzą do mnie w 5-7 dni i zwykle gdzieś w sortowni leżą dodatkowy dzień lub dwa. Ostatanio paczka ze Szwecji dotarła do terminala w Warszawie w nocy z poniedziałku na wtorek, i dopiero w czwartek ją dostałem

Paczka 20kg+ wymiary 1m*0.7m*0.4m.

Edytowane przez wuran

To przesylka ze sklepu więc koszt byl jakiś zryczałtowany do 9 ojro, wyceny możesz spróbować wycenić np https://www.boxfox.pl/cennik/miedzynarodowy?gclid=EAIaIQobChMIn4nqh_HM6QIVi5QYCh067QdgEAAYASABEgJXYPD_BwE lub sendit.pl lub poszukać w necie przesyłek. Do Szwecji przesyłki wożą takze busy Polskie ale to głównie do Sztokholmu

Interpretacja niech pozostanie dowolna

@Wuran

Jakie koszta wyslania takiej paczki?

Skontaktuj się z https://www.facebook.com/wojtek.bus.16

Ja często korzystam z usług tego przewoźnika zarówno wysyłając paczki do Polski, jak i z Polski do Szwecji. Cena zależy od wagi i gabarytów. Za paczkę do 20 kg płacę 200 sek.

(...) Do Szwecji przesyłki wożą takze busy Polskie ale to głównie do Sztokholmu

Wożą po całej niemal Szwecji (nie wiem jak w przypadku Kiruny  ;) )

• Like 1