radek_u Opublikowano 18 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2018 Tak wiec przyszły i generalnie wszystkie pasują na duży baniak. Najmniej Low Ignitor.Teraz ból głowy które zostawić sobie. Masz Low Ignitor o przepuszczalności światła na poziomie 40%, Polarchromik na poziomie 12-20 %, Brown- 14%.Dwoma pierwszymi ogarniasz wszystko oprócz jazdy samochodem, ponieważ polarchromiki nie będą działały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekM Opublikowano 18 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2018 Odpowiedz prosta-wszystkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 18 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2018 Masz Low Ignitor o przepuszczalności światła na poziomie 40%, Polarchromik na poziomie 12-20 %, Brown- 14%.Dwoma pierwszymi ogarniasz wszystko oprócz jazdy samochodem, ponieważ polarchromiki nie będą działały. Czyli Masz Low Ignitor o przepuszczalności światła na poziomie 40%, Polarchromik na poziomie 12-20 %, Brown- 14%.Dwoma pierwszymi ogarniasz wszystko oprócz jazdy samochodem, ponieważ polarchromiki nie będą działały. Czyli fotochromy w samochodzie nie działają ? Odpowiedz prosta-wszystkie.Fajnie, tylko że Wiley X też kilka par mam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 18 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2018 Dwoma pierwszymi ogarniasz wszystko oprócz jazdy samochodem, ponieważ polarchromiki nie będą działały. Co masz na mysli dokladnie mowiac, ze nie beda dzialaly? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekM Opublikowano 18 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2018 Funkcja fotochrom nie działa ponieważ " oglądamy" świat za pośrednictwem szyby samochodowej, które blokuje światło UV. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 18 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2018 (edytowane) Funkcja fotochrom nie działa ponieważ " oglądamy" świat za pośrednictwem szyby samochodowej, które blokuje światło UV.Krótko i na temat Edytowane 18 Września 2018 przez radek_u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kwinto Opublikowano 18 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2018 Jesli sie nie myle to Low Light Ignitor nie sa fotochromy wiec szyba samochodu nie ma wplywu na rozjasnianie/sciemnianie tych soczewek. Inna sprawa jest to czy w ogole sie nadaja do kierowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Jesli sie nie myle to Low Light Ignitor nie sa fotochromy wiec szyba samochodu nie ma wplywu na rozjasnianie/sciemnianie tych soczewek. Inna sprawa jest to czy w ogole sie nadaja do kierowania.Nikt nie napisał,że Low Light to fotochromy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kwinto Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 "Dwoma pierwszymi ogarniasz wszystko oprócz jazdy samochodem, ponieważ polarchromiki nie będą działały." Sorki, musialem zle zrozumiec. Wydawalo mi sie, ze odnosisz sie do dwoch pierwszych. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpinDoktor Opublikowano 24 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2018 Kolego @godski napisz proszę jak wygląda świat przez różowe okulary. Jestem zainteresowany takim połączeniem pink/fotochrom/chromapop... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 (edytowane) Dla mnie rewelacja.Zaliczyły już test buta.Położyłem je na chwilę na dachu samochodu i nagle czuję że coś mam pod butem. Aż mnie zmroziło gdy zobaczyłem że depczę nowiutkie Smithy. Na szczęście szkła całe bez rysek, tylko na oprawce ślady a to mi wcale nie przeszkadza. Panienek nie będę w nich uwodził . Od tego są Willeye .Można przymierzyć w okolicach lotniska. Edytowane 9 Października 2018 przez godski 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robdrab Opublikowano 16 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 (edytowane) Po latach różnych kombinacji (tanie nakładki, okulary typu Fitovers, próba noszenia soczewek kontaktowych tylko podczas łowienia) zamówiłem w firmie Smith okulary ze szkłami korekcyjnymi przeznaczonymi do mojej wady wzroku. Zdecydowałem się na soczewki szklane fotochromatyczne koloru Amber. Wtedy do były soczewki Glass Polarchromic Amber. I to był przełom w moim widzeniu tego co się dzieje na wodzie i w wodzie. Nie wyobrażałem sobie nawet, że tak doskonale można widzieć. Kolor i rozjaśnianie do prawie 40% też okazały się najlepszym chyba kompromisem, gdyż sprawdzają się, gdy ilość światła jest mała. Natychmiast zamówiłem drugie identyczne okulary na zapas. Sam proces zamawiania nie jest problemem. Poproszono o przesłanie skanu recepty na szkła wystawionej przez okulistę lub optometrystę. Trzeba było jeszcze doprecyzować informację o rozstawie źrenic, gdyż w USA inaczej jest to podawane na recepcie.PS. Przy okazji <..> To nie giełda Edytowane 16 Października 2018 przez milupa - rybka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekM Opublikowano 25 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 Aby nie mieszać w dziale sprzedaży, bo to nie "moja bajka" wyjaśnienie tutaj.Kolega godski pod postem wędkarza oferującego okulary Smith Optics i napisał"Czy to na 100% Oryginały? Ostatnio w Stanach kupowałem trzy pary i wszystkie miały prostokątne opakowania a do tego tekturowe opakowania z nadrukiem na nich."Ma kolega całkowita racje co do tych opakowań. Aktualnie okulary Smith Optics są pakowane tak jak u kolegi.Te w sprzedaży to fotochromy i były one w opakowaniu jak na zdjęciu. Kolor amber nigdy nie był produkowany w tych prostokątnych opakowaniach.Starsze modele tych okularów były pakowane jeszcze w prostokątne etui, takie skórzane, a nie tak jak z plastiku obecnie.Te amber aktualnie za oceanem są nie do dostania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 Aby nie mieszać w dziale sprzedaży, bo to nie "moja bajka" wyjaśnienie tutaj.Kolega godski pod postem wędkarza oferującego okulary Smith Optics i napisał"Czy to na 100% Oryginały? Ostatnio w Stanach kupowałem trzy pary i wszystkie miały prostokątne opakowania a do tego tekturowe opakowania z nadrukiem na nich."Ma kolega całkowita racje co do tych opakowań. Aktualnie okulary Smith Optics są pakowane tak jak u kolegi.Te w sprzedaży to fotochromy i były one w opakowaniu jak na zdjęciu. Kolor amber nigdy nie był produkowany w tych prostokątnych opakowaniach.Starsze modele tych okularów były pakowane jeszcze w prostokątne etui, takie skórzane, a nie tak jak z plastiku obecnie.Te amber aktualnie za oceanem są nie do dostania.Dzięki za wyjaśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 (edytowane) Proszę o poradę. Szukam okularów na ciemne warunki (zmierzch, świt, ciemny las). Mam Willey Saint ale są zdecydowanie za ciemne, wiec pewnie wylądują na giełdzie. Ostatnio kupiłem Smith Redmond ChromaPop™ PLUS Polarchromic Ignitor i są bardzo fajne ale tez wydaje mi się, ze będą za ciemne trochę. Nie mniej ramka Redmond bardzo mi pasuje na moja głowę. Myśle, ze taka sama ramka Redmond w znacznie jaśniejszej opcji byłaby idealna. Czy coś takiego jest? Doczytałem, ze takie „żółte” polaryzacyjne to będą Low Light Ignitor. Czyli super opcja były by Redmond Low Light Ignitor. Czy dobrze myśle? Edytowane 26 Października 2018 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekM Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2018 Dobrze kolega myśli.LL są rzeczywiście idealne na ciemne warunki, ale to opcja bardzo specjalistyczna. Jak wyjdzie słoneczko, a nawet trochę się rozjaśni w tych szkłach się nie połapie.Twoje okulary fajne, chociaż świat nich różowy i na małą ilość światła trochę w nich rzeczywiście może być ciężko.Były kiedyś szkła fotochromy ambery, które nadawały się lepiej na różne warunki, ale już nie ma ich w ofercie.Smith Optics poszedł chyba w kierunku większej specjalizacji świetlnej.Jak widzę za oceanem Redmond Low Light Ignitor są teraz tańsze na wyprzedażach. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 2 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2018 Szukam okularów na ciemne warunki (zmierzch, świt, ciemny las)Na ww warunki low light ignitor świetnie się sprawdza i zawsze trzeba je mieć na wyprawie ptrągowej W tym sezonie ( na okonkach) a w przyszłym na kropasach będę testował szklane fotochromy copper mirror Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 2 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2018 Dobrze kolega myśli.LL są rzeczywiście idealne na ciemne warunki, ale to opcja bardzo specjalistyczna. Jak wyjdzie słoneczko, a nawet trochę się rozjaśni w tych szkłach się nie połapie.Twoje okulary fajne, chociaż świat nich różowy i na małą ilość światła trochę w nich rzeczywiście może być ciężko.Były kiedyś szkła fotochromy ambery, które nadawały się lepiej na różne warunki, ale już nie ma ich w ofercie.Smith Optics poszedł chyba w kierunku większej specjalizacji świetlnej.Jak widzę za oceanem Redmond Low Light Ignitor są teraz tańsze na wyprzedażach.W warunkach rzeki pstrągowej można nie demonizować tych LL.Mam, używam, czasami nie zmieniam przez cały dzień.Szczególnie na leśnych odcinkach.Na pewno nie jest to opcja by mieć tylko te jedne szkła - LL.U mnie zawsze robią rano i wieczorem . Środek dnia to inne Smithy.Także dwoma parami robię całość moich spacerów za pstrągami. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 12 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 (edytowane) W warunkach rzeki pstrągowej można nie demonizować tych LL.Mam, używam, czasami nie zmieniam przez cały dzień.Szczególnie na leśnych odcinkach.Na pewno nie jest to opcja by mieć tylko te jedne szkła - LL.U mnie zawsze robią rano i wieczorem . Środek dnia to inne Smithy.Także dwoma parami robię całość moich spacerów za pstrągami.No właśnie mam takie odcinki, gdzie praktycznie 3/4 dnia lowie w lesie w ciemnych warunkach. Stad myśle o tych „żółtych” LL, a na resztę „odkrytych” odcinków będę miał moje różowe Redmond. Teraz tylko dorwać gdzieś w dobrej cenie Redmond LL, bo bardzo mi pasują ich ramki. Może ktoś podpowie linkiem, skad najbardziej opłaca się kupic takie Redmond LL Będę wdzieczny. Edytowane 12 Listopada 2018 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 12 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 Okularki LL ciezko wychaczyc po cenach jak inne szkla. Najtansze jakie widzialem to te na ebay usa za $110. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 12 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 (edytowane) No właśnie, wszędzie na aukcjach po 228$ albo i więcej, a u nich niecałe 110$... Trochę to podejrzane. No i przesyłka 30$... A do tego rozmawiałem ze znajomym, którego rodzina pracuje w urzędzie celnym i maja przykaz kasować teraz prawie wszystkie paczki i naliczać cło i podatek. Niestety się o tym przekonałem kilka dni temu i za kij kupiony na ebay z JP (wartość 140$) zapłaciłem 130zl opłat celnych... Tak wiec po przeliczniku walutowym karty kredytowej i doliczeniu opłat celnych wyjdą ok 700zl, a to już za dużo trochę dla mnie... Pytanie, czy to mogą być jakieś podroby za te 110$? Czy Smitha się podrabia w ogole? Edytowane 12 Listopada 2018 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 13 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 (edytowane) Watpie zeby duzy sklep na ebay'u usa sprzedawal fakey. To w koncu nie stragan w Vietnamie Ja kupilem ze dwie pary na ebay usa i bylem zadowolony. Kupilem tez w Europie w duzym sklepie i tu bylem troche zawiedziony bo dostalem np oprawki ktore trzeszczaly. Skonczylo sie na paru emailach do serwisu Smitha ktory poradzil mi je odeslac z powrotem do sprzedawcy. I tak zrobilem. Kase dostalem z powrotem ale niesmak pozostal. Zdarzylo mi sie rowniez dostac np okulary Redmond ale w pudelku z innych okularow. Nie zyjemy w idealnym swiecie Natomiast jesli chodzi o clo to ja je zawsze place za przesylki z JP czy USA. Ok 23% od wartosci produktu z przesylka plus pare funtow dla RM. Tak wiec teraz dwa razy sie zastanowie zanim cos kupie poza EU. Edytowane 13 Listopada 2018 przez Luckyguliver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekM Opublikowano 13 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 No właśnie, wszędzie na aukcjach po 228$ albo i więcej, a u nich niecałe 110$... Trochę to podejrzane. No i przesyłka 30$...A do tego rozmawiałem ze znajomym, którego rodzina pracuje w urzędzie celnym i maja przykaz kasować teraz prawie wszystkie paczki i naliczać cło i podatek. Niestety się o tym przekonałem kilka dni temu i za kij kupiony na ebay z JP (wartość 140$) zapłaciłem 130zl opłat celnych... Tak wiec po przeliczniku walutowym karty kredytowej i doliczeniu opłat celnych wyjdą ok 700zl, a to już za dużo trochę dla mnie... Pytanie, czy to mogą być jakieś podroby za te 110$? Czy Smitha się podrabia w ogole?W USA nikt na ebayu podróbki nie sprzeda. To jest przestępstwo federalne i b.drogo kosztuje "naiwnego" sprzedawcę.Ponadto ebay nigdy by nie dopuścił do sprzedaży jakby wiedział, że to podróbki. Ten sprzedawca jest na ebayu od 15 lat i prowadzi szeroką działalność handlową. Brać i kupować. "Źródło" pewne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 (edytowane) Panowie z uwagi na fakt, że zakupiłem sobie takie okulary pozwolę sobie podzielić się wrażaniami, a zatem po kolei. Okulary to Smith Optics Ridgewell - Polarized Techlite Glass Lenses. Szkła brown.Ramki Evolve. UV blocking: 100% UVB,100% UVA. Made in ItalySoczewki szklane redukują odblaski, zapewniają wyjątkową klarowność i zapewniają jaśniejsze, ostrzejsze obrazyHydrofilowe wkładki nosowe Megol i końcówki skroni zapobiegają poślizgom. Zawiasy sprężynowe Premium. Krótko pisząc masa bajerów, a według mnie wygląda to tak. Plusy. Naprawdę świetne okulary jeśli chodzi o optykę. Dużo lepsza aniżeli w moich budżetowych stockholmach. Lekkie.Minus. Relatywnie małe okulary jeśli chodzi o szkła także jeśli ktoś chce mieć trochę więcej cienia na twarzy to na pewno nie ten model. Ten chroni tylko oczy. Będę je miał w niedzielę nad jeziorkiem Czerniakowskim. To info dla tych, którzy będą. Edytowane 30 Listopada 2018 przez SlawekNikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kwinto Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 Na wiekszy "czerep" najlepsze sa Guide's Choice". Typowe ramki dla wedkarzy. Bardzo wygodne, tez wykonane we Wloszech i tez ze sprezynowymi zawiasami. Na dodatek przychodza z kabelkiem zabezpieczajacym, ktory mozna sobie zamontowac lub nie. Rowniez sa dostepne ze szklanymi soczewkami. Bylo juz w tym watku wiele razy napominane ale jeszcze raz przypomne- za dobra optyke trzeba wiecej zaplacic. Dlatego Smith Optics kosztuja tyle ile kosztuja, a Wiley X mniej. Proste. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi