Skocz do zawartości

Okulary Smith Optics

Wędkarz87

Rekomendowane odpowiedzi

To prędzej ja jestem daltonistą. Aż odszukałem aukcję na której te okulary kupiłem i rzeczywiście cooper. Przepraszam za nieumyślne wprowadzenie w błąd.

Chwalić należy szczere przyznanie się do błędu.

A teraz spróbuje opowiedzieć koledze Żbiku.

Różnica jest widoczna . LL są jaśniejszy, bym stwierdził, że jest to różnica znaczna ( czy to znaczy duża-może tak).  Ale amber ma swoje niezaprzeczalną zaletę bardziej uniwersalnym zastosowaniem i gdybym musiał dokonać jednostkowego wyboru nie zastanawiał się nawet chwilę i wybrałbym amber. 

I jeszcze jedna uwaga.

Amber nie są zielone.

To kwestia światła przy którym były robione zdjęcia okularów. Widać przez nie ciepłym kolorem bursztynu.

Edytowane przez Alek.
  • Like 1

Chwalić należy szczere przyznanie się do błędu.

A teraz spróbuje opowiedzieć koledze Żbiku.

Różnica jest widoczna . LL są jaśniejszy, bym stwierdził, że jest to różnica znaczna ( czy to znaczy duża-może tak).  Ale amber ma swoje niezaprzeczalną zaletę bardziej uniwersalnym zastosowaniem i gdybym musiał dokonać jednostkowego wyboru nie zastanawiał się nawet chwilę i wybrałbym amber. 

I jeszcze jedna uwaga.

Amber nie są zielone.

To kwestia światła przy którym były robione zdjęcia okularów. Widać przez nie ciepłym kolorem bursztynu.

A jak porównać Amber do Polarchromic Ignitor?

No dobra.

Wziąłem znowu je do reki. Można uznać ten odcień szkieł jako żółty z odcieniem zielonym.

Ale to nie jest to,  co firmowe oznaczenie szkieł jako zielone lub szaro-zielone. To amber.

A jak porównać do Polochromic Igniotor.

Tutaj przyznam się, że PI w ogóle mi nie leżą i nie lubię oglądać świat przez różowe okulary. 

Moja ocena, że są one ciemniejsze od amberów, ale podkreślam, że ich nie mam, bo nie lubię.

• Like 1

Ooo ooo właśnie, przyłączam się do pytania

Pomijając kwestie koloru, Amber jest subiektywnie jaśniejszym szkłem, ale oba mają ten sam VLT. Amber podbija zielony, Ignitor tłamsi ten kolor. Ogólnie świat (roślinność) widziany w Amberach jest znacznie milszy dla oka, jeszcze nie odkryłem konkretnego zamysłu dla którego stworzone zostały Ignitory choć używam od lat. 

Edytowane przez rybacz

• 4 tygodnie później...

Są czasami fajne rzeczy na tym limango, ale zanim się kliknie kup to warto sprawdzić w necie czy nie ma taniej bo bywa tak, że jest ... Ja się najarałem na spodnie narciarskie bo świetne i niedrogie, ale sprawdziłem w necie i ... 4 dychy w kieszeni zostało :D

Edytowane przez SlawekNikt

Orientuje sie ktos moze, czy jest w Polsce jakis dobrze zaopatrzony w produkty Smitha sklep ?

Mam wielki łeb i w wiekszości okularów wyglądam jak absolutny kretyn, dlatego wolę mierzyc przed kupnem. Podjechałbym, poprzymierzał, zakupił .... ale muszą być na stanie a nie na obrazkach

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Swego czasu na Targach w Poznaniu Caddis.pl na stoisku miał kilka modeli . Mierzyłem i u mnie też nie było różowo w rozmiarówce i spasowaniu oprawek na twarzy . Pamiętam , że tylko Outlier XL i Dockside dobrze leżały na nosie . Niestety Guide Choice nie były wtedy dostępne . Na stronie mają tego trochę , być może  , że są dostępne w sklepie stacjonarnym .

Orientuje sie ktos moze, czy jest w Polsce jakis dobrze zaopatrzony w produkty Smitha sklep ?

Mam wielki łeb i w wiekszości okularów wyglądam jak absolutny kretyn, dlatego wolę mierzyc przed kupnem. Podjechałbym, poprzymierzał, zakupił .... ale muszą być na stanie a nie na obrazkach

Również mam nie najmniejszy. Model Drake pasuje. Mam dwie pary i możesz w Warszawie przymierzyć.

Ja mam leb srednio duzy i powiem tak. Oprawki Capitan's Choice pasuja wrecz idealnie. Colson minimalnie luzne ale daja rade. A z tego co wiem Highwater moga byc na dzien dzisiejszy najwiekszymi w ofercie Smith'a.

Na mojej prywatnej skali tak bym to ujal. Zaczynajac od najmniejszych oprawek/szkiel: Ridgewell > Redmond > Rebound > Challis > Frontman > Capitan's Choice > Colson

Przy czym na moj srednio duzy leb najlepiej pasuja Challis, Frontman oraz Capitan's Choice.

Edytowane przez Luckyguliver

Ja mam leb srednio duzy i powiem tak. Oprawki Capitan's Choice pasuja wrecz idealnie. Colson minimalnie luzne ale daja rade. A z tego co wiem Highwater moga byc na dzien dzisiejszy najwiekszymi w ofercie Smith'a.

Na mojej prywatnej skali tak bym to ujal. Zaczynajac od najmniejszych oprawek/szkiel: Ridgewell > Redmond > Rebound > Challis > Frontman > Capitan's Choice > Colson

Przy czym na moj srednio duzy leb najlepiej pasuja Challis, Frontman oraz Capitan's Choice.

Dziekuje za pomicne informacje.

Na mnie na przyklad z oferty Wiley X pasują tylko Titany ze szklem 72 mm :( taką mam dynie [emoji23]

Dziekuje za pomicne informacje.

Na mnie na przyklad z oferty Wiley X pasują tylko Titany ze szklem 72 mm :( taką mam dynie [emoji23]

Guide's Choice też będą ok . Zawiaski maja na sprężynach i  rozchylają się na zewnątrz jak potrzeba  :)

Mam spory baniak. Kupiłem Guide Choice i było tak jak piszesz, były węższe niż twarz i niestety mi nie podeszły mimo dość dużych wymiarów soczewek. Na całe szczęście ojciec wygląda w nich dużo lepiej niż ja ;) Za to Chambery mimo takiej samej szerokości idealnie dopasowują się do mojej gęby i leżą idealnie.

Edytowane przez ryba7