Skocz do zawartości

Okulary Smith Optics

Wędkarz87

Rekomendowane odpowiedzi

Polecam rollinn.pl - jak powiesz, że jesteś z jb.pl to dostaniesz zniżkę, całkiem przyzwoitą  :) .

Działa to w sklepie internetowym ? :)

znacie jakieś sklepy godne polecenia w europie upatrzyłem sobie dwa modele ale w polsce akurat ich nie ma. 

Edytowane przez Wojciech_B

Mateusz, będę ogromnie wdzięczny, jeśli podzielisz się swoim doświadczeniem odnośnie testów porównawczych Costy Sunrise Silver Mirror vs Smith LLI. Również rozważam zakup cyngli Costy - wybór padł jak u Ciebie na model Fisch.

Przyszły Costa Fisch . Testy za dwa tygodnie , mam nadzieję  :ph34r:  

Z grubsza , porównując do Smith Guides Choice . Ramki Costy są lekko szersze , inaczej wyprofilowane . Zauszniki  lepiej przylegają . Na moja dyńkę Costa lepiej pasuje , lepiej sie trzyma . Costy są większe niż Smith . Soczewki w Costa mam plastikowe , Okulary przez to są ok 9g lżejsze . Soczewki dają cytrynowy bardzo jasny obraz . W Smith jest to delikatny , wyblakły cytrynowo-limonkowy . Zobaczę jak to się ma w terenie w sensie jaka będzie róznica pomiędzy Costa a Smith ( ten sprawdzony , działa super ) . Patrząc przez szklane Smith na plastiki Costa widać przebarwienia na plastikch . Odwrotnie nie występuje to zjawisko . Proszę popatrzeć na załączone fotki i może ktoś mi wyjaśni o co chodzi ? 

post-50013-0-37381600-1584108220_thumb.jpgpost-50013-0-78765600-1584108277_thumb.jpgpost-50013-0-07578200-1584108374_thumb.jpgpost-50013-0-61762000-1584108400_thumb.jpgpost-50013-0-19357300-1584108428_thumb.jpgpost-50013-0-98948300-1584108452_thumb.jpg

• Like 3

Działa to w sklepie internetowym ? :)

znacie jakieś sklepy godne polecenia w europie upatrzyłem sobie dwa modele ale w polsce akurat ich nie ma. 

Tak, działa Wojtku. Można zadzwonić, dogadać się i finalnie złożyć zamówienie. Po złożeniu zamówienia nie opłacasz, piszesz w uwagach o uzgodnieniach telefonicznych, sklep zmienia koszt i wtedy dopiero opłacasz zamówienie.

Ja mysle Mateusz, ze poloryzacja moze byc tak widoczna w okularach Costa bo odbija sie od lustrzanki lub moze byc to spowodowane tym, ze sa zrobione z "plastiku". Oczywiscie zgaduje bo nie mam najmniejszego pojecia dlaczego tak jest. Zaobesrwowalem kiedys podobne odbicia w okularach Oakley. 

Swoja droga, Costa ma naprawde super soczewki ale ze szkla. Plastikowe sa co najwyzej przecietne i maja tendencje do latwych zarysowan. Mogles sobie kupic zielone CDM jako, ze zolte juz masz od Smith Optics. Te Low Light Ignitor przepuszczaja 40% swiatla i chyba nie ma im rownych na rynku. Zielone od CDM sa naprawde fajne szkla kontrastowe, ktore moglbys uzywac w sloneczne dni, a Smith Optics masz na pochmurne. 

Edytowane przez Kwinto
  • Like 2

Ale jak? Szkła ułożone prostopadle do siebie to polaryzacja, tak sądziłem przynajmniej. I tak jest w przypadku szklanych Smith. Niemalże czarno. Na fotce szkła są równolegle do siebie.

Może jest odpowiedz na polaryzacje a polaryzację? W końcu musi się ona jakoś różnić w okularach za 50 zł a w okularach za 500.Oczywiście jest to moja teoria, która ni jak może mieś się do prawdy  :D Jeżeli zaczniesz przekręcać okulary to te plamy będą zanikać i przemieszczać się więc to znaczy, że to efekt polaryzacji. A te drugie mają polaryzację?  

W najbliższym czasie przyjdzie do mnie kilka okularów Smitha z różnymi soczewkami, w tym Light Low to się pobawię i potestuję.  

Kwinto ani jedne ani drugie nie są lustrzanymi soczewkami więc to odpada.

• Like 1

Mam dwie pary Smith Guides Choice . LLI i Cooper Mirror . Obydwie pary mają szklane soczewki , obydwie ( LLI mniejszą ) doskonała polaryzację . Plastikowe oryginalne Costy to nie są tanie okulary . Po prostu intryguje mnie ten przebarwiony obraz na plastikach , o co chodzi ? Niedługo testy i zobaczę jak w terenie sprawdzi się rozjaśniająca Costa . 

Mogles sobie kupic zielone CDM ....Zielone od CDM sa naprawde fajne szkla kontrastowe

Czytasz w moich myslach ?  :D  Zastanawiam sie na drugą parą Costa Fisch . Myślałem o szklanych soczewkach i dwa kolory wchodziły w grę tzn Cooper Mirror( ale ten mam w Smith ) i Green Mirror . Sprawa się rozwiazała  ;)

Te szklane Copper Mirror to fotochromy? I jak one wypadają?Bo poluje na nie żeby przetestować  :)

Tak https://www.smithoptics.com/us/Root/Collections/Water/Guide%27s-Choice/p/GCGPPCMBLK

Ja używam tych okularów wyłącznie na małych i średnich rzekach pstrągowych . Pod każdym wzgledem lepszych nie miałem do tej pory . W ostrym słońcu gorzej wypadają od np szarych lub zielonych soczewek . W zakresie podanym przez producenta działają bezbłędnie . Na zmieniajace się warunki oświetleniowe reakcja jest natychmiastowa . Jestem bardzo zadowolony z tych szkieł . 

Mam dwie pary Smith Guides Choice . LLI i Cooper Mirror . Obydwie pary mają szklane soczewki , obydwie ( LLI mniejszą ) doskonała polaryzację . Plastikowe oryginalne Costy to nie są tanie okulary . Po prostu intryguje mnie ten przebarwiony obraz na plastikach , o co chodzi ? Niedługo testy i zobaczę jak w terenie sprawdzi się rozjaśniająca Costa . 

Czytasz w moich myslach ?  :D  Zastanawiam sie na drugą parą Costa Fisch . Myślałem o szklanych soczewkach i dwa kolory wchodziły w grę tzn Cooper Mirror( ale ten mam w Smith ) i Green Mirror . Sprawa się rozwiazała  ;)

Mateusz, tak dla upewnienia gdybys nie wiedzial- Costa Del Mar green mirror tez maja podstawe copper. Jak bardzo beda sie roznic od Smith copper mirror to nie mam pojecia. Nie mam Smith Optics z tymi szkielkami wiec porownac nie moge. Moge natomiast ogolnie stwierdzic, ze okulary CDM ze szklanymi soczewkami wydaja sie byc ciezsze od Smith.  Napewno SO ma o wiele wygodniejsze i lepszej jakosci ramki, byc moze jest tez roznica wagi w soczewekach. Ogolnie kilka godzin lowienia w CDM i nos boli. 

• Like 1

Czysto teoretycznie obliczyłem, że szklane Fisch i Guides Choice to mają podobną wagę. Na YT jest filmik gdzie porównanie jest plastikowych i szklanych CDM. Modelu nie pamiętam ale różnica między plastikowyą a szklaną soczewką to 5g. Typ szkła 580.

• 2 tygodnie później...
  • 8 miesięcy temu...

Koleżanki i koledzy.

Poratujcie mnie.

Nie boję sie nazwać, pewien kretyn udający fachowca złamał mi okulary. Konkretnie lewy zausznik.

Czy jest szansa dokupić taki zausznik do okularów:

Smith Optics

Dolen 

Frame Color: Tortoise

Lens Tint: Polarchromic Copper

Part no: DLGPPCPTT

P.S. Poszukuję kontaktu do kolegi, który kilka lat temu często ogłaszał sie na forum i miał dość spory wybór okularów i mieszka w Warszawie, na Kabatach. 

Edytowane przez Pinciu

Koleżanki i koledzy.

Poratujcie mnie.

Nie boję sie nazwać, pewien kretyn udający fachowca złamał mi okulary. Konkretnie lewy zausznik.

Czy jest szansa dokupić taki zausznik do okularów:

Smith Optics

Dolen 

Frame Color: Tortoise

Lens Tint: Polarchromic Copper

Part no: DLGPPCPTT

P.S. Poszukuję kontaktu do kolegi, który kilka lat temu często ogłaszał sie na forum i miał dość spory wybór okularów i mieszka w Warszawie, na Kabatach. 

A nie łatwiej napisać do producenta, opisać sprawę i kupić nowy zausznik ?

• 1 miesiąc temu...

Moje szkiełka z poliwęglanu w Smith po trzech sezonach wymagają wymiany.

Jako że okularki Smith bardzo mi pasują celuje dalej w tą firmę ale tym razem z szklanymi szkiełkami.

Powiedzcie mi który szkiełka lepiej się sprawdzą na ryby i do auta fotochromy czy lepiej szkiełka  ChromaPop bez fotochromu.

Zaznaczam jeszcze że okularów używam głównie w słoneczne dni.