Skocz do zawartości

Okulary Smith Optics

Wędkarz87

Rekomendowane odpowiedzi

Chromapop na słoneczne dni , soczewki szaro zielone . Mam używam i do samochodu i na słoneczne dni wędkarskie niepstrągowe ;)

Nie znam smitha zbyt dobrze, a w porównaniu do kilku ludzi na tym forum nie znam w ogóle, ale to czy okulary są na dni słoneczne czy pochmurne to raczej definiuje "widzimisię" tego co mi pasuje, a to co pasuje mi wcale nie musi pasować Tobie i fakt w jakiej kategorii przyciemnienia robią. Szkła zielone też nie każdemu pasują. Najogólniej to na słońce, ale takie konkret to kat. S 3, a resztę opierdzielisz S 2 choć i tutaj są różnice ... Sam się o tym przekonałem na własnych oczach. Np. techlite w kat. S 3 przyciemniają naprawdę konkretnie. Do auta na słoneczne dni świetne. I z tego co pamiętam to smith nie ma szklanych z chroma pop. (u mnie strona 16 post # 314).

Edytowane przez Sławek Nikt

Nie znam smitha zbyt dobrze, a w porównaniu do kilku ludzi na tym forum nie znam w ogóle, ale to czy okulary są na dni słoneczne czy pochmurne to raczej definiuje "widzimisię" tego co mi pasuje, a to co pasuje mi wcale nie musi pasować Tobie i fakt w jakiej kategorii przyciemnienia robią. Szkła zielone też nie każdemu pasują. Najogólniej to na słońce, ale takie konkret to kat. S 3, a resztę opierdzielisz S 2 choć i tutaj są różnice ... Sam się o tym przekonałem na własnych oczach. Np. techlite w kat. S 3 przyciemniają naprawdę konkretnie. Do auta na słoneczne dni świetne. I z tego co pamiętam to smith nie ma szklanych z chroma pop. (u mnie strona 16 post # 314).

Pierwsze z Google szklane z ChromaPop

https://salar.pl/produkt-2478-k-166

Do auta fotochromy odpadaja, a dobor koloru szkielek to sprawa indywidualna.

Jesli chodzi o te Guide's Choice z linku, super oprawki. Brat ma dokladnie takie same, rowniez z tymi niebieskimi soczewkami szklanymi. Bardzo lekkie jak na szkla i bardzo wygodne.  

Edytowane przez Kwinto
  • Like 3

• 3 miesiące temu...

Mógłby ktoś z użytkowników smith chromapop blue mirror szklane (takie jak w linku powyżej) wstawić zdjęcie jak od środka wyglądają te szare szkła? Chcę kupić jedne konkretne okulary. Około 75% jazda samochodem, reszta to spacer jazda na rowerze itp. Potrzebuję na słoneczne dni. Obecnie mam wiley z soczewkami captivate ale zmieniają trochę kolory a chciałbym neutralne szkła.

Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka

Mógłby ktoś z użytkowników smith chromapop blue mirror szklane (takie jak w linku powyżej) wstawić zdjęcie jak od środka wyglądają te szare szkła? Chcę kupić jedne konkretne okulary. Około 75% jazda samochodem, reszta to spacer jazda na rowerze itp. Potrzebuję na słoneczne dni. Obecnie mam wiley z soczewkami captivate ale zmieniają trochę kolory a chciałbym neutralne szkła.

O takie zdjęcie bym prosił

c6851929c4d47c2d5d5ad0f34304f2b4.jpg

Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka

• 1 miesiąc temu...

Jak się niedawno dowiedziałem Smith rezygnuje ze szkła (to pewnie było wiadome), ale odchodzi też od specjalistycznych okularów z polaryzacją w filtrach S1 i S2, jak również od polaryzacji z opcją fotochromową. Także oferta się nieco zawęża, wciąż jest opcja na ostre słońce (także bardzo ostre, morze ,góry wysokie), jednak nad wodą najczęściej łowię w średnim zachmurzeniu i ogólnie w słabszym świetle, filtr s2 to dla mnie podstawa, więc słabo... Pomijam już niezrozumiałe dla mnie oferty, jak np. okulary z dodatkowymi soczewkami (VTL 36) bez polaryzacji, brak polara w okularach przeciwsłonecznych uważam za nieporozumienie. Dlaczego taki kierunek? Zmiany, zmiany, zmiany... :D. Kesz?

Edytowane przez MaleX

• 3 tygodnie później...

Czy ktoś się może orientuje czy modele Outlier XL i Lowdown/Lowdown2 pasują na duży baniak i czy maja sprężynki w zausznikach?

Mam 3 pary modelu Drake i te pasują idealnie ale po latach w dwóch parach noszonych na zmianę na krawędziach przy oprawkach pojawiają się skazy.  zastanawiam się czy to jest normalne czy też może być spowodowane ich myciem w płynie do mycia naczyń. Na soczewkach zero rys mimo bardzo częstego używania.

post-48513-0-60337500-1625044202_thumb.jpg

post-48513-0-19901800-1625044213_thumb.jpg

post-48513-0-55447900-1625044222_thumb.jpg

Edytowane przez godski

Ja poleruje swoje od co najmniej 3 lat i nie mam takich "zajadow". Uzywam do tego tanich alkoholowych papierkow przeznaczonych do czyszczenia okularow. Nie wiem czy dobrze pamietam ale chyba raz mi szkla weszly w podobna rekacje kiedy spryskalem je srodkiem na komary :)

Edytowane przez Luckyguliver

Czy ktoś się może orientuje czy modele Outlier XL i Lowdown/Lowdown2 pasują na duży baniak i czy maja sprężynki w zausznikach?

Mam 3 pary modelu Drake i te pasują idealnie ale po latach w dwóch parach noszonych na zmianę na krawędziach przy oprawkach pojawiają się skazy.  zastanawiam się czy to jest normalne czy też może być spowodowane ich myciem w płynie do mycia naczyń. Na soczewkach zero rys mimo bardzo częstego używania.

attachicon.gif 1625043896567.jpg

attachicon.gif 1625043896551.jpg

attachicon.gif 1625043896532.jpg

Lowddown nie mają spręzynek, Outlier mają.

Generalnie najbezpieczniej myć okulary tylko płynem do mycia naczyń i letnią wodą(żadnych nasączonych alko ściereczek ).

Spotkałem się raz z odchodzącymi powłokami i wydaje mi się że miało to związek z tym, że osoba która używała tych okularów bardzo mocnego makijażu używa i mocno się pociła i u Ciebie bym upatrywał pot+ deep, ale równie dobrze to może być wadą ;) 

Jesteś z Wawy to podjedz sobie na Ząbkowską 22 do sklepu z rolkami i tam będziesz miał największy w Pl wybór okularów Smitha i możliwość przymiarki. 

• Like 1

Sprawdzone, Outlier XL 2 sprężynek nie mają.

Nie mają na pewno i pasują na dużą głowę. Przy czym są dosyć ciężki i mogą zjeżdżać z mokrego nosa, jakość obrazu super - przynajmniej w opcji zielonych szkieł. 

Pomyśl o Oakley, skusiłem się niedawno na model Split i muszę przyznać, że są naprawdę niezłe. Na plus na pewno niska waga, gumowe noski, duże zaokrąglone szkła i świetna polaryzacja oraz ogólna jakość wykonania. W standardzie jest twarde etui i odpinana cienka, stalowa linka do zabezpieczania przed upadkiem. 

Woda z płynem nie powinna uszkodzić powłoki.

Przyczyny upatrywał bym w preparatach typu deet i innej chemii. Pocenie raczej nie... bo skąd tam pot? No chyba że się tam dostaje, to w końcu roztwór soli..

Czy ktoś się może orientuje czy modele Outlier XL i Lowdown/Lowdown2 pasują na duży baniak (...)

Jakieś 5 , może 6 lat temu , na poznańskiej Rybomanii mierzyłem Smith'y  na jednym z muchowych stoisk ( Salar ?) . Na mój ewidentnie duży baniak pasowały właśnie Outlier XL i Dockside . 

Jakieś 5 , może 6 lat temu , na poznańskiej Rybomanii mierzyłem Smith'y  na jednym z muchowych stoisk ( Salar ?) . Na mój ewidentnie duży baniak pasowały właśnie Outlier XL i Dockside . 

Zobacz jeszcze model HIGHWATER na mój duży baniak były nawet za duże :D

Higwater nie są aż tak ogromne ale okulary naprawdę zacne ;)  @malinabar zobacz sobie jak wyglądają u mnie na zdjęciach https://www.instagram.com/wobi_fishing, wiosną kupiłem model Barra też bardzo fajne :) 

• 8 miesięcy temu...