Skocz do zawartości

SZCZUPAKI 2012

CLAUDIO

Rekomendowane odpowiedzi

Zobacz, ja też uparłem się na Relaxy 22cm ale niestety bez kontaktu na nie. Również spotkałem się z wieloma spadami na luźnych dozbrojkach, więc teraz robię tak, że mocuję je do oczka główki a samą napiętą na maxa dozbrojkę przeprowadzam przez korpus gumy za pomocą szydła do nakładania kulek proteinowych :D Kotwice zwisają z brzucha jak w woblerze, można je ewentualnie wbić w korpus, żeby nie dyndały bo czasami ogon lubi się za którąś zaczepić.

Obawiam sie, ze zywotnosc gum bedzie bardzo ograniczona. I tak te rippery dostaja ostro od zyletkowych zebow szczupakow.

Jak jeszcze druty pojda w korpusie to rippery sie moga zrobic jednorazowe. Ale to oczywiscie decyzja wlasciciela/ uzytkownika :D

Pozdrawiam i gratuluje udanych szczupakowych lowow.

Guzu

p.s. ja w zeszlym roku na jedynej wyprawie szczupakowej tez najwiecej bran w trollu mialem na duze gumy...i najwiecej niezacietych bran.

Dozbrojki robię wtedy na grubaśniej lince do robienia przyponów, drut ciężko było by przeprowadzić przez korpus w taki sposób, żeby nie zdeformował gumy i nie zaburzał jej pracy.

Taka już natura przynęt gumowych, że bywają jednorazowego użytku i po najmniejszym skubnięciu guma nie ma ogona :D

Tak sobie pomyślałem, że mało ostatnio informacji o warunkach połowu, a zatem donoszę:

- ryba z DR-a

- wędzisko Shimano XFX-BX 255H – custom

- kręcioł Quantum Cabo,

- plecionka P-Line 30lb

- przypon Rozemeijer 40lb

- winda elektryczna typu custom od @bodzios51

- klips Scotty Mini

- kula samoróbka ok. 1800g

- linka - dyneema

- głębokość prowadzenia kuli/głębokość całkowita 5/17

- prędkość 3,5km/h

- temp. wody ok. 12,5 st. C

Kula 5m + przegłębienie 120g przynęty ok. 2m = razem 7 metrów. Sama przynęta raczej tak głęboko nie pójdzie, linka ją wypycha. Ale można założyć dopalacz, np. 100g. Licznika w multiku nie mam, zatem wypuszczałbym „na oko”. Ile mi to zejdzie i przy jakiej prędkości? Cholera wie, nie mam doświadczenia w trolu gumą. To nie wobler. A tak: zapinam, spuszczam, obserwuję kulę na echu… Chcę popływać na 3m – pływam na 3, chcę na 10 – pływam na dziesięciu. I to w pełnym zakresie prędkości trollingowych. Chyba wygodniej. Z taką kulą można nawet głębiej, ale to już nie za prędko, bo za bardzo się odchyla.

Ale mozna i bez DR-a, rróżnie to bywa: drugą, większą rybę miałem z płytkiego trola na Relax 22cm z 50g głowką na raptem 15 metrowym dyszlu – bez DR-a. A głębokość była 17+.

Kula 5m + przegłębienie 120g przynęty ok. 2m = razem 7 metrów. Sama przynęta raczej tak głęboko nie pójdzie, linka ją wypycha. Ale można założyć dopalacz, np. 100g. Licznika w multiku nie mam, zatem wypuszczałbym „na oko”. Ile mi to zejdzie i przy jakiej prędkości? Cholera wie, nie mam doświadczenia w trolu gumą. To nie wobler. A tak: zapinam, spuszczam, obserwuję kulę na echu… Chcę popływać na 3m – pływam na 3, chcę na 10 – pływam na dziesięciu. I to w pełnym zakresie prędkości trollingowych. Chyba wygodniej. Z taką kulą można nawet głębiej, ale to już nie za prędko, bo za bardzo się odchyla.

Ale mozna i bez DR-a, rróżnie to bywa: drugą, większą rybę miałem z płytkiego trola na Relax 22cm z 50g głowką na raptem 15 metrowym dyszlu – bez DR-a. A głębokość była 17+.

Dzieki za wyjasnienie.

Ja mam licznik na plecionce i rownanie w glowie odnosnie gramow, metrow i predkosci plywania.

W sposob kontrolowany i powtarzalny do 8 metrow jestem w stanie takie gumy 20-23 cm podac.

Ale faktycznie tak jak to opisales to duza wygoda taka winda.

Pozdrawiam

Guzu

Są i inne aspekty. Mogę podać dość swobodnie przynętę nad/pod ławicą, nad termokliną... A w końcu mogę zmienić gumę na 15cm spoona z blachy 0,8mm lub kilkucentymetrowy woblerek, biorąc pod uwagę tylko przegłębienie przynęty, które przy 5-15 metrowym dyszlu jest pomijalne lub niewielkie.

Są i inne aspekty. Mogę podać dość swobodnie przynętę nad/pod ławicą, nad termokliną... A w końcu mogę zmienić gumę na 15cm spoona z blachy 0,8mm lub kilkucentymetrowy woblerek, biorąc pod uwagę tylko przegłębienie przynęty, które przy 5-15 metrowym dyszlu jest pomijalne lub niewielkie.

Jasne :D

Pelna kontrola nad tym co pod woda.

Moze niedlugo bede mial okazje posmigac kilka dni z winda na pokladzie.

Zobacze i moze sie zakocham

Sam nie do końca jestem jeszcze przekonany, czy to jest to, co tygrysy lubią najbardziej. Zobaczymy po najbliższym wyjeździe do SE – mam nadzieję, że urządzę tam sobie niezły poligon doświadczalny. Póki co myślę, że DR jest naturalnym uzupełnieniem jednostki trollingowej – pod warunkiem, że można ciągać więcej niż jedną wędkę.

Testy sprzętu będą w tym roku szerzej zakrojone. Ale na razie nie będę uprzedzał faktów, bo po powrocie pewnie coś skrobnę na ten temat. Mała zajawka:

.

post-313-1348917197,2284_thumb.jpg

post-313-1348917197,3853_thumb.jpg

102? Ja tam widzę, że to wielka ryba. W paszczy ma Whitefisha 18SX - a ledwie z niej wystaje. Subiektywne wrażenie wielkości w dużej mierze zależy od ekspozycji - tu mogła by być lepsza. Gratuluję, Wojtku!

Ze ryba jest wielka to nie podlega dyskusji.

Mysle ze jakiekolwiek dyskusje o tym ile cm ma ta ryba nie przyniosa zadnego pozytywnego skutku.

Lowca moze sie obrazic, zacznie sie jakies dochodzenie czy inne sledztwa. Chyba nie potrzebujemy tego tu w watku szczupakowym?

Mozna sobie zobaczyc inne sztuki o podobnych gabarytach na ponizszej stronie :

http://www.salmo.com.pl/szczupak-esox-lucius/

Kolega @skiner sam najlepiej wie ile ta ryba miala.

Rozumiem, ze to zyciowy szczupak wiec jeszcze raz gratuluje.

Pozdrawiam

Guzu