krzysiek Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 No właśnie: napiętą na maxa. Wydaje mi się, że to ważne, szczególnie przy prowadzeniu z uchwytu lub DR-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Zobacz, ja też uparłem się na Relaxy 22cm ale niestety bez kontaktu na nie. Również spotkałem się z wieloma spadami na luźnych dozbrojkach, więc teraz robię tak, że mocuję je do oczka główki a samą napiętą na maxa dozbrojkę przeprowadzam przez korpus gumy za pomocą szydła do nakładania kulek proteinowych Kotwice zwisają z brzucha jak w woblerze, można je ewentualnie wbić w korpus, żeby nie dyndały bo czasami ogon lubi się za którąś zaczepić. Obawiam sie, ze zywotnosc gum bedzie bardzo ograniczona. I tak te rippery dostaja ostro od zyletkowych zebow szczupakow.Jak jeszcze druty pojda w korpusie to rippery sie moga zrobic jednorazowe. Ale to oczywiscie decyzja wlasciciela/ uzytkownika Pozdrawiam i gratuluje udanych szczupakowych lowow. Guzu p.s. ja w zeszlym roku na jedynej wyprawie szczupakowej tez najwiecej bran w trollu mialem na duze gumy...i najwiecej niezacietych bran. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Fakt, duża ryba nacina taki mega-ripper do połowy głębokości. Ale ja to zalepiam po nagrzaniu/podpaleniu zapalniczką. A zbraniami miałem taki właśnie zgryz - na woblery nie brały, a na gumy się nie zacinały/spadały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Dozbrojki robię wtedy na grubaśniej lince do robienia przyponów, drut ciężko było by przeprowadzić przez korpus w taki sposób, żeby nie zdeformował gumy i nie zaburzał jej pracy. Taka już natura przynęt gumowych, że bywają jednorazowego użytku i po najmniejszym skubnięciu guma nie ma ogona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Ogon też można dokleić. Ostanio do mega-rippera dokleiłem ogon od mega-twistera. Guma nie kolebała się na boki, a ogon pracował wspaniale. No i miała chyba ze 40cm długości Była gryziona, a jakże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 40 cm guma. Tego to juz nie podejmuje sie uzbroic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Tak sobie pomyślałem, że mało ostatnio informacji o warunkach połowu, a zatem donoszę:- ryba z DR-a- wędzisko Shimano XFX-BX 255H – custom- kręcioł Quantum Cabo,- plecionka P-Line 30lb- przypon Rozemeijer 40lb- winda elektryczna typu custom od @bodzios51- klips Scotty Mini- kula samoróbka ok. 1800g- linka - dyneema- głębokość prowadzenia kuli/głębokość całkowita 5/17- prędkość 3,5km/h- temp. wody ok. 12,5 st. C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawas2 Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 A oto moja skromna rybka: . Piękna ryba,gratulacje Pozdrawiam.Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Ano urodziwa była, taka czyściutka i odpasiona. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Rozumiem ze macie winde to z niej korzystacie, ale nie latwiej byloby po prostu ta gume dac na 5 metrach przy pomocy obciazenia na zestawie. Bez uzycia windy ? Czy byly argumenty za takim podaniem przynety ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Kula 5m + przegłębienie 120g przynęty ok. 2m = razem 7 metrów. Sama przynęta raczej tak głęboko nie pójdzie, linka ją wypycha. Ale można założyć dopalacz, np. 100g. Licznika w multiku nie mam, zatem wypuszczałbym „na oko”. Ile mi to zejdzie i przy jakiej prędkości? Cholera wie, nie mam doświadczenia w trolu gumą. To nie wobler. A tak: zapinam, spuszczam, obserwuję kulę na echu… Chcę popływać na 3m – pływam na 3, chcę na 10 – pływam na dziesięciu. I to w pełnym zakresie prędkości trollingowych. Chyba wygodniej. Z taką kulą można nawet głębiej, ale to już nie za prędko, bo za bardzo się odchyla. Ale mozna i bez DR-a, rróżnie to bywa: drugą, większą rybę miałem z płytkiego trola na Relax 22cm z 50g głowką na raptem 15 metrowym dyszlu – bez DR-a. A głębokość była 17+. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Kula 5m + przegłębienie 120g przynęty ok. 2m = razem 7 metrów. Sama przynęta raczej tak głęboko nie pójdzie, linka ją wypycha. Ale można założyć dopalacz, np. 100g. Licznika w multiku nie mam, zatem wypuszczałbym „na oko”. Ile mi to zejdzie i przy jakiej prędkości? Cholera wie, nie mam doświadczenia w trolu gumą. To nie wobler. A tak: zapinam, spuszczam, obserwuję kulę na echu… Chcę popływać na 3m – pływam na 3, chcę na 10 – pływam na dziesięciu. I to w pełnym zakresie prędkości trollingowych. Chyba wygodniej. Z taką kulą można nawet głębiej, ale to już nie za prędko, bo za bardzo się odchyla. Ale mozna i bez DR-a, rróżnie to bywa: drugą, większą rybę miałem z płytkiego trola na Relax 22cm z 50g głowką na raptem 15 metrowym dyszlu – bez DR-a. A głębokość była 17+. Dzieki za wyjasnienie.Ja mam licznik na plecionce i rownanie w glowie odnosnie gramow, metrow i predkosci plywania.W sposob kontrolowany i powtarzalny do 8 metrow jestem w stanie takie gumy 20-23 cm podac.Ale faktycznie tak jak to opisales to duza wygoda taka winda. Pozdrawiam Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Są i inne aspekty. Mogę podać dość swobodnie przynętę nad/pod ławicą, nad termokliną... A w końcu mogę zmienić gumę na 15cm spoona z blachy 0,8mm lub kilkucentymetrowy woblerek, biorąc pod uwagę tylko przegłębienie przynęty, które przy 5-15 metrowym dyszlu jest pomijalne lub niewielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Są i inne aspekty. Mogę podać dość swobodnie przynętę nad/pod ławicą, nad termokliną... A w końcu mogę zmienić gumę na 15cm spoona z blachy 0,8mm lub kilkucentymetrowy woblerek, biorąc pod uwagę tylko przegłębienie przynęty, które przy 5-15 metrowym dyszlu jest pomijalne lub niewielkie. Jasne Pelna kontrola nad tym co pod woda. Moze niedlugo bede mial okazje posmigac kilka dni z winda na pokladzie.Zobacze i moze sie zakocham Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Sam nie do końca jestem jeszcze przekonany, czy to jest to, co tygrysy lubią najbardziej. Zobaczymy po najbliższym wyjeździe do SE – mam nadzieję, że urządzę tam sobie niezły poligon doświadczalny. Póki co myślę, że DR jest naturalnym uzupełnieniem jednostki trollingowej – pod warunkiem, że można ciągać więcej niż jedną wędkę. Testy sprzętu będą w tym roku szerzej zakrojone. Ale na razie nie będę uprzedzał faktów, bo po powrocie pewnie coś skrobnę na ten temat. Mała zajawka: . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Na drugiej fotce wyglada jak duzy walk the dog maszerujacy w Twoja strone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Pieskiem Ci on jest sosnowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skiner Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 wczorajsza mamunia z Żarnowca122cm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Kapitalnie ubarwiona ryba. Gratuluje! Ile miala ? Pozdrawiam Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Kapitalnie ubarwiona ryba. Gratuluje! Ile miala ? Pozdrawiam Guzu moze sie koledze omslo na klawiaturze chyba mialo byc 102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 102? Ja tam widzę, że to wielka ryba. W paszczy ma Whitefisha 18SX - a ledwie z niej wystaje. Subiektywne wrażenie wielkości w dużej mierze zależy od ekspozycji - tu mogła by być lepsza. Gratuluję, Wojtku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 102? Ja tam widzę, że to wielka ryba. W paszczy ma Whitefisha 18SX - a ledwie z niej wystaje. Subiektywne wrażenie wielkości w dużej mierze zależy od ekspozycji - tu mogła by być lepsza. Gratuluję, Wojtku! Ze ryba jest wielka to nie podlega dyskusji. Mysle ze jakiekolwiek dyskusje o tym ile cm ma ta ryba nie przyniosa zadnego pozytywnego skutku.Lowca moze sie obrazic, zacznie sie jakies dochodzenie czy inne sledztwa. Chyba nie potrzebujemy tego tu w watku szczupakowym? Mozna sobie zobaczyc inne sztuki o podobnych gabarytach na ponizszej stronie : http://www.salmo.com.pl/szczupak-esox-lucius/ Kolega @skiner sam najlepiej wie ile ta ryba miala. Rozumiem, ze to zyciowy szczupak wiec jeszcze raz gratuluje. Pozdrawiam Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 dobre Ja szczerze gratuluję Wojti - wielka ryba!!!! Należała Ci się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Zgadam się, Guzu.Prosiłbym tylko moda albo Wojtka o wyedytowanie postu i otworzenie zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skiner Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 dla niedowiarków - 122 (sto dwadzieścia dwa) może to ujecie jest bardziej przekonujące PSżyciówka pobita o 4 cm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi