Skocz do zawartości

SZCZUPAKI 2012

CLAUDIO

Rekomendowane odpowiedzi

jestem przekonany ze już niedługo ktoś złowi coś większego

a cała krytyka poleci w przeciwnym kierunku

bo widzę, że tak to już jest na tym forum ;)

ja robię swoje jakiś progres i satysfakcje mam z tego co robię

rok temu największe jakie złowiłem to 109, 114 i 118cm

trolling for pike

Mam nadzieję że dożyję czasów kiedy na Zegrzu co drugi wyjazd będę łowił metrówkę...

.

W tym kraju sa nieliczne miejsca ze sie tak da, niestety zdala od skupisk ludzkich, na duzej wodzie, nie o kazdej porze roku...na Zegrzu za duza presja wszelkiej masci. Jacek Józwiak juz 10 lat temu postulowal 3 letnie moratorium na drapieznika na Zalewie, ale nikt go nie sluchal.

W końcu doszło do wspólnej wyprawy z jednym z forumowych kolegów.

teren- malutkie mazurskie jeziorko,jak się okazało na miejscu po rozmowach z miejscowymi przeje...e do cna przez kłusoli i byłego dzierżawcę który ma domek nad samym jeziorkiem. Nowy właściciel nie zagląda tam od 3 lat :wacko:

ale co tam najważniejsze że była doskonała atmosfera w towarzystwie forumowego kolegi o niesamowitym poczuciu humoru,czego do dziś skutki w postaci zakwasów mięśni brzucha doświadczam B)

.

post-3107-1348917209,5222_thumb.jpg

post-3107-1348917209,5802_thumb.jpg

Cala przyjemnosc Adam po mojej stronie! Dlugo do tego wyjazdu sie zbieralismy, ale bylo warto. Po raz kolejny potwierdziko sie stwierdzenie, ze Adam nawet w studni rybe zlowi i zlowil - i to jakie... Jeszcze raz ogromne gratulacje i podziw dla umiejetnosci. Poza rybami smiechu bylo wiecej chyba niz ryb w jeziorze! :mellow:. Dzieki i oby jak najszybciej do nastepnego.

P.S Janek znalazl sie czy poluje dalej?

wybieram się jutro, choć ten wiatr mnie trochę odstrasza.....

Wypożyczam łodź w miejscowości Nadole.

Zaczynamy jutro około 7 rano.

moja lodź w Nadolu jest zwodowana cały rok :mellow:

ja będę w sobotę rano i pływam niebieską łodzią gdybyś mnie szukał

jutro to nie będzie wiatru (max do 5ms)

chyba ze Wybierasz się łodzią o wymiarach 1,8m x 1,2m

O ile dobrze pamiętam (za Strzeleckim) to przeciętne pięciolatki dorastają do długości około 75 centów. Te 25 w 3 lata (lub ogólnie 99 w 8 lat) to chyba niezły wynik. Tak, czy siak – 8 lat, żeby z jajeczka wyrosła metrówka, to jest jednak kawał czasu (z punktu widzenia presji i szansy, żeby się taki szczupak uchował).

Dla wędkarza jest to kawał czasu, natomiast z przyrodniczo - naukowego punktu widzenia jest to niezły wynik. Ale znany jest przypadek jeszcze szybszego tempa wzrostu szczupaka w naszych wodach, gdzie na przełomie kwietnia i maja odbyły się zarybienia wylęgiem, natomiast rekordzista odłowiony w październiku (pochodzący rzecz jasna z tych zarybień) mierzył bodajże 53cm :D