Skocz do zawartości

SZCZUPAKI 2012

CLAUDIO

Rekomendowane odpowiedzi

niestety tylko z mojej łódki ale nie prze zemnie.

były dwa identyczne długością. jedynie różniły się grubością.

potem uzupełnie fotkami tego drugiego.

Oczywiście obydwa zostały wypuszczone co zostanie potem potwierdzone filmikami.

113 cm

trochę mi się przy spało z dokończeniem ale w końcu :D

Konkretna sztuka :D

Mam tylko jedną radę, podczas wypuszczania ryby zmęczonej holem i przytrzymywania jej w wodzie aby się odpiła nie poruszaj nią w tak energiczny sposób jak na filmie. Co prawda powodujesz silny przepływ wody przez listki skrzelowe, ale wykonując rybą takie agresywne ruchy duża ilość tlenu jest zużywana na rekompensowanie stresu. Moim zdaniem lepiej wykazać się cierpliwością i poczekać aż ryba sama dojdzie do siebie, ryby są bardziej wytrzymałe niż nam się wydaje :D

Najważniejsze jednak jest, że szczupak popłynął i ma się dobrze :D

Jeszcze raz gratulacje z nutką zdrowej zazdrości :D

Zaraz jakiś młody gniewny napisze, że się oczywiście wpie....am, ale to tylko jako ciekawostka, a nie uwaga do bohatera filmu.

Są praktycy C&R, szczególnie za oceanem, którzy wręcz odradzają tak intensywne ruchy szczególnie do tyłu. nam się wydaje, że w ten sposób do skrzeli dostaje się więcej wody, ale jednocześnie jest to przepływ o kierunku przeciwnym do naturalnego, co może powodować uszkodzenia listków skrzelowych. Naturalnie woda jest pobierana paszczą, omywa skrzela i jest wyrzucana ich ruchem. Rybą wystarczy delikatnie kołysać na boki i wolno poruszać do przodu i do tyłu, lub nawet zwyczajnie przytrzymać na falach. Często sie też sprawdza skierowanie głowy ryby do dołu. Kiedyś to tłumaczyłem z jakiegoś artykułu EA i myślałem, że jest w tym sporo fantazji. TYm niemniej kilka razy faktycznie zadziałało i rybka jakby się budziła z letargu...

zalecana jest też jeszcze jedna metoda. Siłowy hol, czyli w przełożeniu na polskiego wędkarza - mocniejszy sprzęt. W USA używa się najczęściej dużo mocniejszego sprzętu. Guidowie łowiący duże szczupaki (również przy okazji polowania na Muskie) nie uznają finezji. Metrowe rybki są w łodzi po 2 minutach szybkiej walki. Ma to dwie zalety. Walka jest może krótka, ale bardzo emocjonująca, dzięki temu ryba (nawet bardzo duża) jest mniej wyczerpana i po odhaczeniu szybko odzyskuje siły.

71 cm z Wkry.Złowiony na 7cm kopyto plus główka 7g.Złowiony na sprzęt zakupiony od forumowiczów-spinning ..CTS Elite LR SD960-2 2,9m, 5-15g,...Daiwa Tournament Z 2500SiA, pletka PP 4lb

Wziął w dołku(dość głębokim jak na Wkrę)

Złowiłem jeszcze klenia 40staka ,kilka okoni i krótkich szczupaków.

http://img38.imageshack.us/img38/7756/20120515172633.jpg

niedzielne jerkowanie

Gratulacje!

Nie dość, że samodzielnie nakręcone od początku do końca, to jeszcze wszystkie operacje szybko i sprawnie wykonane, narzędzia pod ręką, to nawet znalazła się rozłożona mata ...PIĘKNIE!!

Pozdrawiam

Kamil

w ostatni majowy weekend odbyło się mieszane (www.m.pl i www.j.pl)

spotkanie na Jeziorze Żarnowieckim

kolega @JJ przy asyście niesamowitego @mario

złowił szczupaka 120cm

(jest już opis i fotki na sąsiednim forum)

na naszej łodzi największego szczupaka 99cm złowił kolega Łukasz i poprawił swoja życiówkę

(cały czas czekam kiedy wstawi fotkę do wątku i zaznaczy kto mu go ładnie najechał)

dziękuje wszystkim za znakomita atmosferę:

Krzysiek, Mario, Łukasz, Jacek - liczę ze jeszcze w tym roku to powtórzymy

(Krzysiek Twoje 90cm to sietna fotka czekam)