MarcysTorun Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 witam, jak w temacie zastanawia mnie czy stosowanie plecionki nie działało by odstraszająco na jazie i klenie mam na mysli plecionke o grubości 0,06mmm i czy taka plecionka nadawała by sie do połowu pstrag?łw i czy im r?łwniez by nie przeszkadzała. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 atb69 Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 W moim przypadku przy połowach kleni i jazi na smu?źaki plećka odpada, przy zastosowaniu tradycyjnych wobk?łw monofil te?ź wygrywa, mo?źe to kwestia wody - kryształ monofil i to dość cienko 0,16mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maynard Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 czy stosowanie plecionki na jazie i klenie mo?źe je odstraszac?Mo?źe. Ale nie musi. Jaka woda, jakie przynęty, jakie ryby? To wszystko zale?źy.Ja swojego klenia sezonu nie wyjąłbym na mono 0,16 chyba, ?źe dałbym mu zdechnąć z głodu na 100 metrowej lince no ale wszystko zale?źy od łowiska, konkretnych miejsc?łwek, wielkości ryb i reszty sprzętu, jakiego się u?źywa. PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zorro Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Jeśli myślisz Pan o toruńskiej Wiśle, to spokojnie mo?źesz u?źywać i dwa razy grubszej... Nic a nic kleniojazie warszawskie się nie płoszą (a myślę, ?źe toruńskie te?ź ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pablom Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Z mojego skromnego doświadczenia wynika ?źe przy dobrym ?źerowaniu,w du?źych niezbyt czystych wodach, nie ma większego znaczenia czy to plecionka czy ?źyłka. Ja nawet czasami zakładam cienkie wolframki, bo wiem ?źe populacja zębatych jest spora. Mniejsze rzeki to ju?ź co innego. Pstrągi łowię na plecionkę za namową Sławka i bardzo sobie chwalę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Makalu Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Na moich ciurkach i przy stosowaniu stosunkowo szybkich kij?łw zdaje mi się, ?źe kleń m?łgłby dostać wstrząsu m?łzgu podczas holu i dla tego nie stosuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 patu Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zale?źy od wielu czynnik?łw. Np na głebokim napływie wielkiej, brudnej rzeki, z przypietym DRem nie ma znaczenia...co innego na mniejszej, kryształowo czystej rzeczce lub przy powierzcniowym łowieniu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pitt Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 witam, jak w temacie zastanawia mnie czy stosowanie plecionki nie działało by odstraszająco na jazie i klenie nie, jezeli lowisko nie jest male i krystalicznie czyste to nie, w malych rzeczkach o krystalicznie przejzystej wodzie byc moze w takie dni, kiedy ryby slabo zeruja ... w plytkich wodach o duzej ilosci kamieni uzywanie plecionek rezultuje duza iloscia straconych ryb i wabikow poniewaz szybko sie przecieraja ... jednakze tak czy owak (osobiscie) do polowu kleni zalecam dobra zylke a nie plecionke ps. plecionki nie maja srednicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mateush Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Ja uzywam 12lb plecionki na klenie , lowie na wiekszej rzece ale gdy woda niska i rzeka raczej przejrzysta to zdecydowanie zylka 0.2 Grubo tak bo inne rybska tam plywaja a i ostrych krawedzi nie brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kriss Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Ja do tej pory zawsze u?źywałem ?źyłki, ale w tym roku miałem fajne zdarzenie. Wszedłem obłowić jedno miejsce, w kt?łrym są i klenie i bolenie. Miałem tylko sprzęt, kt?łrego u?źywam pod bolka, ale uznałem, ?źe jak zacznę rzucać za boleniem, to wypłoszę klenie, kt?łre mogą być w łowisku. Postanowiłem zacząć od kleni. Na kołowrotku plećka, ale c?ł?ź - smu?źak na agrafkę i rzucam. Pierwszy rzut, niecały obr?łt korbką, gejzer na powierzchni i po chwili kleń 43-44 cm w ręce. Drugi rzut i powt?łrka, tylko kleń nieco mniejszy 42-43 cm. Po 20 minutach miałem jeszcze jedno ładne branie, ale niezacięte. Wszystko w jednym miejscu, w czyściutkiej wodzie. Wcześniej i p?łźniej łowiłem jeszcze w tym miejscu typowo kleniowym zestawem ale bez rezultat?łw (nie licząc klonk?łw do 25 cm). Reasumując wszystko zale?źy od warunk?łw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Hubertus Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 ja u?źywam plećki 6lbsi nie przeszkadza, wiem ?źe zaraz usłyszę ?źe r?łwnie dobrze m?łgłbym mono 0,18 u?źywać, ale ja najzwyczajniej lubie plećkę i basta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarcysTorun Opublikowano 8 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 No ja planuje łowićna przynety powieszchniowe na płytkich przelewach wiec rozumiem ?źe zdecydowanie ?źyłka, a czy do łowienia pstrag?łw plecionka 0,06 wystarczy? nigdy nie łowiłem pstrag?łw a w tym roku chce zacząć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kriss Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Właśnie na płytkie przelewy plećka mogłaby się nadać, woda jest wzburzona, nier?łwna, łamie światło to i linka jest trudniejsza do zauwa?źenia. Po drugie ryby, kt?łre stoją w takich miejscach często mają tylko chwilę na podjęcie decyzji o ataku, lub jego zaniechaniu. Spokojna woda to co innego. Nie wiem co prawda jak wyglądają Twoje przelewy, ale na moich łowiskach to wg mnie jedyne miejsca, w kt?łrych na klenia mogę iść z plecionką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maynard Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 No ja planuje łowićna przynety powieszchniowe na płytkich przelewach wiec rozumiem ?źe zdecydowanie ?źyłka, a czy do łowienia pstrag?łw plecionka 0,06 wystarczy ? nigdy nie łowiłem pstrag?łw a w tym roku chce zacząć Marcys, a ile wytrzymuje Twoja plecionka O.o 6 Bo to wa?źniejsze, mi 0.06 nic nie m?łwi. To wszystko zale?źy!!! Na przynęty powierzchniowe raczej ?źyłka, a jeśli wolisz cieplejszy kij w holu, a zale?źy Ci na szybkości to mo?źe plećka + przypon z mono. Zale?źy od kija (albo i na odwr?łt, jak kto uparty). Zale?źy od temperamentu i własnych predyspozycji, ka?źdą rybę mo?źną złowić na więcej ni?ź jeden spos?łb, prawda? Zale?źy te?ź na jakich odległościach będziesz łowił. Jak kr?łtko, w kamlotach, płytko, siłowo, to raczej mono (ale odradzam 0,16 chyba ?źe chudy letni 40stak to max.). Jak łowisz dalej to raczej plecionka, ale nadal wszystko zale?źy jakie ryby będę brały (tzn czy np. monofil musiałoby być bardzo gruby, co ju?ź mo?źe utrudniać pracę w powietrzu), płytko jak płytko, ale zale?źy od przejrzystości wody, płynących śmieci. Wszystkie moje raczej mogą u Ciebie wyglądać o 180* inaczej. Zmiennych du?źo, a pstrą?źk?łw na plecionkę O.o 6 wyjmiesz mn?łstwo, gwarantuję Tobie (!), a jak Ci weźmie kabanek powy?źej 60cm w trudnym miejscu to i dwa razy grubsza (przepraszam, dwukrotnie większej średnicy <_< ) mo?źe nie pom?łc. Widzisz? Wszystko zale?źy PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wojciiech Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 No ja planuje łowićna przynety powieszchniowe na płytkich przelewach wiec rozumiem ?źe zdecydowanie ?źyłka, a czy do łowienia pstrag?łw plecionka 0,06 wystarczy ? nigdy nie łowiłem pstrag?łw a w tym roku chce zacząć Marcys, a ile wytrzymuje Twoja plecionka O.o 6 Bo to wa?źniejsze, mi 0.06 nic nie m?łwi. To wszystko zale?źy!!! Na przynęty powierzchniowe raczej ?źyłka, a jeśli wolisz cieplejszy kij w holu, a zale?źy Ci na szybkości to mo?źe plećka + przypon z mono. Zale?źy od kija (albo i na odwr?łt, jak kto uparty). Zale?źy od temperamentu i własnych predyspozycji, ka?źdą rybę mo?źną złowić na więcej ni?ź jeden spos?łb, prawda? Zale?źy te?ź na jakich odległościach będziesz łowił. Jak kr?łtko, w kamlotach, płytko, siłowo, to raczej mono (ale odradzam 0,16 chyba ?źe chudy letni 40stak to max.). Jak łowisz dalej to raczej plecionka, ale nadal wszystko zale?źy jakie ryby będę brały (tzn czy np. monofil musiałoby być bardzo gruby, co ju?ź mo?źe utrudniać pracę w powietrzu), płytko jak płytko, ale zale?źy od przejrzystości wody, płynących śmieci. Wszystkie moje raczej mogą u Ciebie wyglądać o 180* inaczej. Zmiennych du?źo, a pstrą?źk?łw na plecionkę O.o 6 wyjmiesz mn?łstwo, gwarantuję Tobie (!), a jak Ci weźmie kabanek powy?źej 60cm w trudnym miejscu to i dwa razy grubsza (przepraszam, dwukrotnie większej średnicy <_< ) mo?źe nie pom?łc. Widzisz? Wszystko zale?źy PozdrawiamGrzesiek Grzesiu, zawiodę Cię, w okolicach Torunia 60tek raczej mało o ile jakakolwiek pływa. Dobra ?źyłka 0.24, mało rozciągliwa. ja w tym roku taką nawinę na wypady pstrągowe. P-line, identyczną jak na bolki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maynard Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Potwierdzam Twoje słowa, raz byłem, złowiłem tylko chudego bolka, więc nie ma tam czego szukać. Ja ?źyłki u?źywam bardzo chętnie, ale niezmiernie rzadko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wojciiech Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Ja ?źyłki u?źywam bardzo chętnie, ale niezmiernie rzadko No ale Ty multi chyba, to inna sprawa. Ja na multi ju?ź nigdy nie nawinę ?źyłki, dla mnie pora?źka. pozdrawiam i koniec offtopa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maynard Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Głupi ten, co głupio robi A jaki multi i jaka ?źyłka stworzyła tę pora?źkę? Żaden to offtop, wszak Kolega Marcys nie napisał, ?źe zamierza łowić na stałą szpulę, więc mo?źe mu się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 atb69 Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 czy stosowanie plecionki na jazie i klenie mo?źe je odstraszac?Mo?źe. Ale nie musi. Jaka woda, jakie przynęty, jakie ryby? To wszystko zale?źy.Ja swojego klenia sezonu nie wyjąłbym na mono 0,16 chyba, ?źe dałbym mu zdechnąć z głodu na 100 metrowej lince no ale wszystko zale?źy od łowiska, konkretnych miejsc?łwek, wielkości ryb i reszty sprzętu, jakiego się u?źywa. PozdrawiamGrzesiek Takie do 2-2,5kg na 0,16 da radę, ale jak łowisz większe...Tak jak pisałeś zale?źy od łowiska i przynety, do 2cm wobka nie załozę powroza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarcysTorun Opublikowano 9 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, planuje łowić na kołowrotek o stałej szpuli ale rady zachowam na przyszłość w związku ?źe wasze zdania co do tego są podzielone będę pr?łbował łowić na ?źyłkę i na plecionkę i zobacze co mi bardziej odpowada a raczej co rybom mniej przeszkadza;) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maynard Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 No i to jest słuszne podejście Marcys, powodzenia! atb69 zdarzył się w tym roku większy, ale to niestety nie jest m?łj standard rzecz w tym, ?źe nie łowię na paprochy, raczej imitacje rybek ni?ź owad?łw, a ten największy akurat przetestował solidnie bolkowy zestaw 15lb i w miejscu z kt?łrego go wyjąłem, ?źyłka 0,16 zostałaby zawiązana na kokardkę, na najbli?źszej gałęzi drzewa, spod kt?łrego go wywabiłem. Wierzę, ?źe da się tylko ja tak dziś nie łowię. PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kubaS 1 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Panowie a czy jak lowie tylko na przelewach i tylko obrotowkami i woblerkami glebiej schodzacymi to pletka o wytrzymalosci 5,30kg sie nada?W ubieglym roku lowilem na monofil 0,16 ale strasznie duzo przynet tracilem i dlatego mysle nad pletka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawelstu Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Jesli woda jest bardzo przejzysta to lepiej stosować ?źyłeczki,jeśli jest dość zmącona to mo?źna plecioneczke, przynajmniej ja tak robie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zorro Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 A ja tam od lat zasuwam na plecionkach nie patrząc na przejrzystość wody i ?źadnej tragedii z braniami raczej nie ma... Tak sobie te?ź myślę, ?źe z tą widocznością linek, to chyba jedyną skuteczną metodą byłoby wydłubanie rybie oczu przed złowieniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
MarcysTorun
witam, jak w temacie zastanawia mnie czy stosowanie plecionki nie działało by odstraszająco na jazie i klenie mam na mysli plecionke o grubości 0,06mmm i czy taka plecionka nadawała by sie do połowu pstrag?łw i czy im r?łwniez by nie przeszkadzała.
pozdrawiam
23 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi