Skocz do zawartości

BASSY 2012

CLAUDIO

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 107
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

tylko skąd bassy ? Byłby raj.

Docieramy do sedna sprawy. Przeszukałem na szybo kilka sklepów akwarystycznych w necie - nie znalazłem. Z drugiej jednak strony, ludzie na forach piszą że mieli / mają w akwariach czy jak w tym wątku kilka wpisów wyżej jeden z Kolegów napisał że nawet w jakimś ogródkowym oczku. Znaczy się dostęp jakiś jest.

Możliwe że w Polsce też jescze są w rejonie stawów Gołyskich. Ale wiecej wiele nie powiem bo mi sie nie chce. Odsyłam do publikacji PANu z Gołysza na temat basa. widziałem tam mnóstwo zdjec basów tam hodowanych.

Ba, ja nawet kiedyś jednego tam złowiłem ;)

Niekoniecznie chodzi mi o informacje wędkarskie, interesuje mnie po prostu jakis opis jak wygladała historia prób hodowli bassa w Polsce, jakie były problemy, co poszło nie tak etc. co by uczyc sie na doswiadczeniach innych i nie powielac tych samychbledow byc moze.

... jakby kogoś kwestie introdukcji interesowały to może zajrzeć tu: http://www.iop.krakow.pl/gatunkiobce/default.asp?nazwa=lalf& amp;je=pl... wprawdzie nie znalazłem tam bassa (chociaż za mocno nie szukałem), ale jest wiele innych ciekawych gatunków ryb i nieryb... myślę, że warto zerknąć... pozdrawiam...

Oczywiście w twoim linku jest bas słoneczny :D

Jest tam taki ciekawy zapis

(...)W latach osiemdziesiątych, po wybudowaniu elektrowni Dolna Odra gatunek ten znalazł korzystne warunki bytowania w podgrzanych wodach Odry, gdzie występuje w znacznych ilościach (Heese i Przybyszewski 1985).

Czyli tak naprawdę jakieś basy u nas żyją :D Tylko szkoda że takie małe. Jest dużo zdjęć z nimi złowionymi w Polsce.

Mozesz sie nastawic tylko na nie.

Naprawde mozna sie ich nalowic - tych US Bassow

Czy wytrzymasz...to inna sprawa.

Serio.

Na lekki sprzet(taki 12 lb) naprawde mozna polapac sobie do syta i wiecej. I nie tylko US Bassy...BRZANY ! :D

Bedziemy ogarniac letnia wyprawe w tym roku, na dniach bedzie informacja konkretna.

Pozdrawiam i zapraszam

Guzu

• 2 miesiące temu...