Skocz do zawartości

Przynęty Frycka

Frycek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dawniej bardzo się przykładałem do malowania, żeby wszystko było super extra. Teraz tak żeby rybom się dobrze kojarzyło :D Najbardziej zwracam uwagę na pracę.

Lubię takie trochę niedopracowane woblery, pociapane, krzywe, mają w sobie to coś, ten smaczek hand made.

Maluję w sumie wszystkim co dostępne... Najmniej używam psikaczy w puszce bo nie lubię tego pylenia :wacko: Niezastąpione są lakiery do paznokci, jest taka gama kolorów, brokacików, że głowa mała (przy małych seryjkach polecam). Farbki na pędzelek każdego rodzaju, czasem robię sam jakieś transparenty z żywicy i barwników. Palecam malowanie gąbkami, szybko i można potem narzędzie zwyczajnie wywalić do kosza. Posypywane suchymi brokatami. Lakierowane żywicą. Ogólnie to bardzo dużo żywicy używam do całego procesu, chyba zboczenie zawodowe.

Cierniki długie na 45mm a wagi nie znam ale coś pomiędzy 3-4g.

• 2 tygodnie później...

Ale czym ci(a/u)pać? :lol: Jakimi farbami, zwykłe, lakiery do paznokci, modelarskie? :D I co daje końcowy efekt... Gruba warstwa żywicy?

Te z metalowym sterem mają brzuchy zrobione perłowym lakierem do paznokci a reszta malowana gąbką i farbkami modelarskimi humbrol.

Zaczynaj od brzucha czyli od jaśniejszych odcieni i stopniowo do góry z ciemniejszymi. Dobre pytanie... Mi nigdy nie podobają się przed lakierowaniem :wacko: ale po warstwie lakieru wszystko nabiera fajnej ostrości i wyeksponowane są najdrobniejsze odcienie. Tworzy się efekt głębi, do tego jeszcze ciut brokatu...

Czasem nawet zaczynam lakierować jak farbki są mokre, można zrobić fajne przejścia, rozmazania odcieni.

Maciek, ważne żeby się nie bać robić zdecydowanych ruchów ręką!maczasz gąbke, troche odsączasz na czymś i taką półsuchą malujesz. Powodzenia!

Spokojnie zima dopiero się zaczęła :huh:

Co teraz Maciek rzeźbisz? :D

Robię wkońcu coś pod sprzedaż Z 30szt. takie szczupakowe (choć nie tylko) woblery... ze sterem :mellow:

No i pstrągowe na własne potrzeby i potrzeby najbliższych kumpli :D Chyba z 50 mam do wykończenia, 25 już gotowych do malowania, sprawdzonych, ustawionych, wsio dopięte na ost. guzik :D

Co ja się kiedyś takich narobiłem... :lol: A jak okonie na to brały

Buźkę wycinasz pod skosem, ale całość musi być wyważona tak, by dupcia była lekko pod wodą, a kąt pyszczka i tafli wody był prosty - wtedy wychodzą bardzo głośne popperki