Skocz do zawartości

Jętka majowa - sprzęt, wyposażenie, przygotowanie

STREMER

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Pod koniec jest zazwyczaj za późno. Lepiej w ciemno obstawiać ok 15. Zwłaszcza widząc jakie temp. zapowiadają w TV i burze, które zawsze ruszają (wilgotność) życiem w wodzie.

Jentka majowa jak sama nazwa wskazuje wylatuje w czerwcu...

A poza tym i tak nic tego nie zbiera... Zresztą jętki już prawie nie ma, podobnie jak pstronkuf. Lepiej pojechać na belony.

Edytowane przez hi tower
  • Like 1

Widok zassajacego pstrąga olbrzymią (na małej rzeczce tak to wyglada) jak motyl jętkę jest przepiękny. Ryby te stają się tak łakome że ciamkają jak klenie czy karpie.

Dla samych efektów wizualno-dźwiękowych warto to widzieć raz do roku. Do tego piękna wiosenno-letnia sceneria, południowe czy popołudniowe słoneczko i przedburzowy upał, leżenie w krzyczkach na cieplej ziemi i wysłuchiwanie to sama przyjemność.

Następny tydzień mam dosyć wolny i kusi mnie, kusi. Choć roboty cała kupa po zimie i przed .... zimą. ;)

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Widok zassajacego pstrąga olbrzymią (na małej rzeczce tak to wyglada) jak motyl jętkę jest przepiękny. Ryby te stają się tak łakome że ciamkają jak klenie czy karpie.

Dla samych efektów wizualno-dźwiękowych warto to widzieć raz do roku. Do tego piękna wiosenno-letnia sceneria, południowe czy popołudniowe słoneczko i przedburzowy upał, leżenie w krzyczkach na cieplej ziemi i wysłuchiwanie to sama przyjemność.

Następny tydzień mam dosyć wolny i kusi mnie, kusi. Choć roboty cała kupa po zimie i przed .... zimą. ;)

Ciamkają, chlapią i skaczą za jętką w locie "kurduple". Im większe, tym delikatniej zbierają. Przynajmniej na moich łowiskach tak, to wygląda. Oczka, jak uklejek lub lipieni maksymalnie 10 cm.

Edytowane przez Kokosz

Serwus Panowie.

W dorzeczu Gwdy płyną (...)

Koledze zapewne chodziło o kajaki :)

Jętki na Pomorzu nie było, nie ma i nie będzie. Ephemera danica to mit i legenda, wyginęła, zresztą i tak na to nic nie bierze. Lepiej pojechać z muchówką na belony. Ryby są, biorą, nie trzeba siedzieć w trzcinach jak pojeb..y godzinami, nie ma kleszczy i komarów.

:)

• Like 6

Jętki na Pomorzu nie było, nie ma i nie będzie. Ephemera danica to mit i legenda, wyginęła, zresztą i tak na to nic nie bierze. Lepiej pojechać z muchówką na belony. Ryby są, biorą, nie trzeba siedzieć w trzcinach jak pojeb..y godzinami, nie ma kleszczy i komarów.

To interesujące biorąc pod uwagę, że podobno nad jedną z rzek istnieją już "zakręty im. Hitowera" :)

Ogólna dygresja belonowa: Belony? A kto by na to tracił czas? Łowić te ryby w maju to trochę jak pstrągi w listopadzie. Wiem, wiem - dolałem oliwy do ognia, ale źle się stało, że poszło to w tą stronę i nikt nie widzi problemu. Ostatnio spacerując falochronem jednej z nadmorskich miejscowości wspomniałem z rozżewieniem czasy jeszcze z 10 lat temu gdy o tej porze roku nie było tam żadnych wędkarzy (no może jakiś zbłąkany śledziowiec). Obecnie przy dobrej pogodzie cały falochron obstawiony z nastawieniem na belonę (wiaderka po farbie itp.)...

Oczywiście, chodzi mi o Kajakarki ????????????????????

Serwus Panowie.

W dorzeczu Gwdy płyną, nie ma ich jeszcze w ilości by ryba zapomniała o reszcie otaczającego ją świata, aczkolwiek teraz nie warto spacerować bez muchówki , czyli Darz Bór.

Z roku na rok jest tych owadów latających coraz mniej. Wyloty są raczej symboliczne. Kropki bardziej interesują się lotną drobnicą. A w dodatku zimno i wietrzenie co nie sprzyja wylotom. Pod wieczór nad powierzchnią w powietrzu życie zamiera.