S. Cios Opublikowano 25 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2023 Jeszcze to:Edmunds, G. F., and C. H. Edmunds. 1979. Predation, climate, and emergence and mating of mayflies. Pages 277–285 in J. F. Flannagan and K. E. Marshall, editors. Advances in Ephemeroptera biology. Plenum Press, New York 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 25 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2023 Witam.Nie tylko pstrągi ...Zdjęcie zrobione w zachodniej częsci Londynu (Bushy Park), autor John Strachan.Myślę że interesujące, bo ptaki drapieżne, nawet te niewielkie (w tym wypadku pustułka), nie są raczej kojarzone z żerowaniem na owadach (oprócz trzmielojada) Pozdrawiam. Są pary kobuzów, które swoje młode karmią wyłącznie owadami.Sam miałem okazję przez kilka lat obserwować parę, gdy w okresie wylotu tej wielkiej jętki, polowały na owady w locie. Chwytały je, jak to u sokołów, nogami i w locie sięgały głową po zdobycz.Poza kobuzami, zdecydowanie owadożerne są pustułeczki (Falco naumanni) i kobczyki. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 25 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2023 Skoro o pojadaczy jętek, to widziałem także polujące na nie ważki. Dwa razy w życiu moją suchą muchę podjęła z wody jaskółka. Dla zabawy wpuszczałem także imitację jętki w pajęczynę pająka krzyżaka. Popylał do niej jak niemy do sądu, ale po chwili...konfuzja. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwaldi1970 Opublikowano 27 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2023 Skoro o pojadaczy jętek, to widziałem także polujące na nie ważki. Dwa razy w życiu moją suchą muchę podjęła z wody jaskółka. Dla zabawy wpuszczałem także imitację jętki w pajęczynę pająka krzyżaka. Popylał do niej jak niemy do sądu, ale po chwili...konfuzja. Od kilkunastu lat obserwuję tą regułę, jak jętka zaczyna wylatywać to następuje wylot ważek. Jak jest słaba rójka to większość jętek nie dolatuje do wody, bo ważki z połączeniu z ptactwem skutecznie je wyłapują. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian-56 Opublikowano 29 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 Dzień DobryWczoraj "upolowałem" takie Żywe wzory naszych much na pstrągiKolejność zdjęć losowaKłaniam się Marian 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Opublikowano 29 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 U mnie takie latały i na wędce siadały Wprawdzie na tym zdjęciu nie widać szczegółów ale jest piękna.Kiedyś jedną zjadłem żeby się przekonać co te pstrągi w nich widzą. Nic szczególnego, smak podobny do słomy albo jakiejś innej trawy. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 29 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 U mnie takie latały i na wędce siadały Wprawdzie na tym zdjęciu nie widać szczegółów ale jest piękna.Kiedyś jedną zjadłem żeby się przekonać co te pstrągi w nich widzą. smak podobny do jakiejś innej trawy.Jak do trawy, to swoich zwolenników może znaleźć 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzymonP Opublikowano 30 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 U mnie takie latały i na wędce siadały Na północy siadały takie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian-56 Opublikowano 3 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2023 Dzień DobryDzisiaj "upolowałem" kolejny żywy wzór muchy pstrągowej ale z "opakowaniem"Kolejność zdjęć losowa Kłaniam się Marian 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 13 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2023 Jak to mówią: jętka,jętka i po jętce , ale kilka fajnych ryb wyjechało, były nawet takie na 5+, niestety jak to bywa przy największej przypon 0,23mm. okazał się za słaby... , ale za rok rybka będzie mam nadzieję większa ,a ja zawiążę muchę na 0,25mm. Pozdro.Wobi 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 14 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2023 Piękne ryby.Wydają się że każda ma po 70-80cm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 16 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2023 Piękne ryby.Wydają się że każda ma po 70-80cm.Rozstawione 3-4 palce to ok 10-12cm. Klasyczna rękojeść, i real seat (uchwyt kołowrotka) to ok 27-30cm. Wg takich porównań ryby z fotki to piękne "50-tki" lub trochę wyżej. 60cm raczej nie a wyżej to mowy nie ma. Kamera (oko) oszukuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 16 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2023 Piękne ryby.Wydają się że każda ma po 70-80cm.. Chciałbym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 16 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2023 Rozstawione 3-4 palce to ok 10-12cm. Klasyczna rękojeść, i real seat (uchwyt kołowrotka) to ok 27-30cm. Wg takich porównań ryby z fotki to piękne "50-tki" lub trochę wyżej. 60cm raczej nie a wyżej to mowy nie ma. Kamera (oko) oszukuje. Dokładnie tak , zdjęcia robione na szybko telefonem postawionym na odwróconym baskecie,a komórka to jak wiadomo szkło szerokokątne Rybka którą straciłem myślę że miała dobre 60+, byłem po nią jeszcze 2 razy ,ale się nie pokazała Może w sierpniu zbierze konika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 18 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2023 Wobi, bardzo ładne rybki, gratuluję. Ja znowu nie załapałem się na jętkę, obowiązki domowe mnie przygniotły. W tym roku byłem na pstragach raz, w połowie maja, z dzieciakami. Jednego miarowca wyjąłem, także sezon zaliczony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 18 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2023 Tegoroczna jętka z powodów braku czasu była skromna w moim wykonaniu. Jakiegoś 50 z plusem udało się jednak złowić. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endern Opublikowano 18 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2024 Leci już jętka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 18 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2024 Leci już jętka?Leci 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian-56 Opublikowano 18 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2024 Dzien DobryDzisiaj byłem Jętka - jest duzaPołowiłem Tez pstragi bardzo "okaleczone" -Skrócone płetwy piersiowe/płetwy ogonowe podcieteKilka rybSpotkałem "inwazyjnego" szopa praczaOraz jak co rokuWidelnicaJest tez portret w/w widelnicyKłaniam sie Marian 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut1982 Opublikowano 19 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2024 Wczoraj nad jedną z pomorskich rzeczek coś się pokazało ale nie widziałem żeby siadało na wodzie.O 19-ej musiałem się zawijać więc nie wiem czy przed zmierzchem nie płynęło. Ilościowo całkiem sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz95s Opublikowano 19 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2024 Cześć, jestem laikiem jeśli chodzi o muchowanie.Za mną 2 pierwsze wypady, spodobało mi się, chciałbym się uzbroić, bo póki co używam sprzętu kolegi.Co polecicie, jeśli chodzi o suchą muchę? Trafiłem ładnego lipienia na żółtą jętkę, jakieś kontakty/brania raczej na większą muszkę, tak też raczej wolałbym łowić. A może ktoś robi i sprzedaje, z chęcią obadam.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi