Skocz do zawartości

Jętka majowa - sprzęt, wyposażenie, przygotowanie

STREMER

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Nie tylko pstrągi ...

Zdjęcie zrobione w zachodniej częsci Londynu (Bushy Park), autor John Strachan.

Myślę że interesujące, bo ptaki drapieżne, nawet te niewielkie (w tym wypadku pustułka), nie są raczej kojarzone z żerowaniem na owadach (oprócz trzmielojada) smile.png 

Pozdrawiam.

Są pary kobuzów, które swoje młode karmią wyłącznie owadami.

Sam miałem okazję przez kilka lat obserwować parę, gdy w okresie wylotu tej wielkiej jętki, polowały na owady w locie. Chwytały je, jak to u sokołów, nogami i w locie sięgały głową po zdobycz.

Poza kobuzami, zdecydowanie owadożerne są pustułeczki (Falco naumanni) i kobczyki.

• Like 4

Skoro o pojadaczy jętek, to widziałem także polujące na nie ważki. Dwa razy w życiu moją suchą muchę podjęła z wody jaskółka. Dla zabawy wpuszczałem także imitację jętki w pajęczynę pająka krzyżaka. Popylał do niej jak niemy do sądu, ale po chwili...konfuzja. :(

• Like 4

Skoro o pojadaczy jętek, to widziałem także polujące na nie ważki. Dwa razy w życiu moją suchą muchę podjęła z wody jaskółka. Dla zabawy wpuszczałem także imitację jętki w pajęczynę pająka krzyżaka. Popylał do niej jak niemy do sądu, ale po chwili...konfuzja. :(

Od kilkunastu lat obserwuję tą regułę, jak jętka zaczyna wylatywać to następuje wylot ważek. Jak jest słaba rójka to większość jętek nie dolatuje do wody, bo ważki z połączeniu z ptactwem skutecznie je wyłapują. 

• Like 2

U mnie takie latały i na wędce siadały :)

Wprawdzie na tym zdjęciu nie widać szczegółów ale jest piękna.

a3a628d35a73f6abmed.jpg

Kiedyś jedną zjadłem żeby się przekonać co te pstrągi w nich widzą.  smak podobny do jakiejś innej trawy.

Jak do trawy, to swoich zwolenników może znaleźć ;) :D  :ph34r: 

• Like 2

• 1 miesiąc temu...

Jak to mówią: jętka,jętka i po jętce  :(  :(  :( , ale kilka fajnych ryb wyjechało, były nawet takie na 5+, niestety jak to bywa przy największej przypon 0,23mm. okazał się za słaby... :angry:  :angry: , ale za rok rybka będzie mam nadzieję  większa ,a ja zawiążę muchę na 0,25mm. :D

post-48686-0-86132100-1689279519_thumb.jpeg

post-48686-0-61801800-1689279544_thumb.jpg

post-48686-0-33206900-1689279561_thumb.jpg

post-48686-0-98966000-1689279584_thumb.jpeg

Pozdro.Wobi

• Like 10

Piękne ryby.Wydają się że każda ma po 70-80cm.

Rozstawione 3-4 palce to ok 10-12cm. Klasyczna rękojeść, i real seat (uchwyt kołowrotka) to ok 27-30cm. Wg takich porównań ryby z fotki to piękne "50-tki" lub trochę wyżej. 60cm raczej nie a wyżej to mowy nie ma. :) Kamera (oko) oszukuje.

• Like 1

Rozstawione 3-4 palce to ok 10-12cm. Klasyczna rękojeść, i real seat (uchwyt kołowrotka) to ok 27-30cm. Wg takich porównań ryby z fotki to piękne "50-tki" lub trochę wyżej. 60cm raczej nie a wyżej to mowy nie ma. :) Kamera (oko) oszukuje.

Dokładnie tak , zdjęcia robione na szybko telefonem postawionym na odwróconym baskecie,a komórka to jak wiadomo szkło szerokokątne Rybka którą straciłem myślę że miała dobre 60+, byłem po nią jeszcze 2 razy ,ale się nie pokazała Może w sierpniu zbierze konika

• 10 miesięcy temu...

Dzien Dobry

Dzisiaj byłem 

Jętka - jest duza

Połowiłem 

Tez pstragi bardzo "okaleczone" -

Skrócone płetwy piersiowe/płetwy ogonowe podciete

Kilka ryb

Spotkałem "inwazyjnego" szopa pracza

Oraz jak co roku

Widelnica

Jest tez portret w/w widelnicy

Kłaniam sie Marian

post-51629-0-95306600-1716069631_thumb.jpg

post-51629-0-69019400-1716069648_thumb.jpg

post-51629-0-11015000-1716069665_thumb.jpg

post-51629-0-76032600-1716069681_thumb.jpg

post-51629-0-64945900-1716069693_thumb.jpg

• Like 5

Cześć, jestem laikiem jeśli chodzi o muchowanie.

Za mną 2 pierwsze wypady, spodobało mi się, chciałbym się uzbroić, bo póki co używam sprzętu kolegi.

Co polecicie, jeśli chodzi o suchą muchę?

Trafiłem ładnego lipienia na żółtą jętkę, jakieś kontakty/brania raczej na większą muszkę, tak też raczej wolałbym łowić.

A może ktoś robi i sprzedaje, z chęcią obadam.

Pozdrawiam