Skocz do zawartości

MAJÓWKA 2018

BOB1

Rekomendowane odpowiedzi

Mieszkam w małej wiosce w promieniu 80km od Poznania mam 3 jeziora w zasięgu ręki 14h 16h i 174h do najbliższego 250m codzienny widok z okna pasące się sarenki na polach...spacerek nad największe z jezior gdzieś 800m i na niebie szybują mi dumne orly bieliki są 3 pary a najlepsza zabawa jak się trafi na naukę polowania stare z młodymi matka albo ojciec zapikuje jak kamikadze strzelając w jakiegoś np małego leszczyka później spuści z powrotem do wody a młody pikuje z kwikiem lotem nurkowym...czego chcieć więcej śpiew ptaków..kolorowe motyle....cykające świerszcze...cisza spokój do tego w zasięgu 6km Puszcza Notecka....????

Zazdroszczę, oooooo jak bardzo.... Moje marzenie zamieszkać z dala od zgiełku, a blisko wody...

• Like 1

Majówka zaliczona. Zdjęć nie zamieszczam bo rak limitu forumowego. Zaliczyłem 60cm i jakieś pistolety w tym jeden na "chińczyka" UL (tak poza wszystkim w zestawie z Aldebaranem BFS nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba :)) Mój przyjaciel, gospodarz i łowca od lat na tym bajorku wypunktował na pewno 10 takich  :(  :D

Ale najważniejsze piękne, okoliczności przyrody :) Wschód słońca, mgły, pryskająca drobnica i strzały okoni i szczupaków ... co tu dużo mówić :D  :good:

• Like 7

...u Ciebie pełna spina, ja oprócz tyry mam jeszcze piekne okoliczności przyrody...Pan bocian zawitał od gospodarzy z drugiej strony drogi z wizytą, nie chciał niestety zapozować, po chwili przeleciał przez płot. Brat widział dudka na działce... dwa gniazda są w drzewach nad wodą. Kot, widać, że młodzież jeszcze, udaje psa pasterskiego i zagania stadko gęsiaków z nastroszonym grzbietem. Wracając wpadł nam w oko rudy przemykający na łące. Takie okoliczności przyrody, Płaska, do brzegu j. Pobojno z 300 m... :)

Co tam słychać na Pobojnie? Paniewo, Orle i Gorczyckie znam na wylot ale przyznam że na Pobojnie nigdy nie byłem a mam całe 15 km :)

U mnie plan jest prosty ... Od soboty do soboty plażuje się z małżonką nad Bałtykiem spanie, leniuchowanie,odrobina zabiegów i SPA , być może uda się pomoczyć gacie w solance ( na razie raz się udało , nawet mała trotka zaliczona ) , ogólnie relaks chociaż dzisiaj wieczorem ponownie warunki pozwolą wejść do wody...

• Like 1

Dzisiaj zaczęło się nie ciekawie... zapomniałem telefonu (a to miał być mój jedyny foto-sprzęt). Więc powrót do domu (dobrze, że nie daleko odjechałem) A wiadomo ...to nie fart obowiązkowy. No i na wylocie z Olsztyna policja zablokowała drogę (chyba była "czołówka" :( ...więc objazd i strata czasu. Wczorajsze tak darzące "bajorko" odmówiło współpracy :huh: Zero kontaktów!

post-52107-0-40768900-1525270408_thumb.jpg

Przed dziesiątą decydujemy, że płyniemy kanałem  na "duże" jezioro

post-52107-0-17317500-1525270495_thumb.jpg

A tam do 12-tej cisza, spokój i ...zero kontaktów?!

Wreszcie dopływamy do "brzydkiego trzcinowiska" I na reszcie zaczęła się zabawa. Na odcinku może 200 m wyjmujemy pewnie z 15 "szczypaków" od 50 do 60 cm (więc zdjęć znowu nie daję) i przyłowie kilak takich okonków do 35 cm. 

I człowiek znowu szczęśliwy  :D  :D  :D

post-52107-0-69539400-1525270765_thumb.jpg

Jutro będzie ostatni dzień ... :(

• Like 6

Co tam słychać na Pobojnie? Paniewo, Orle i Gorczyckie znam na wylot ale przyznam że na Pobojnie nigdy nie byłem a mam całe 15 km :)

...a nie łowię, służbowo-zawodowo, podpytam gospodarza jak z rybą. Jak dla mnie większy stawik, ledwo 23 ha, ktoś miejscowy jest dzierżawcą. U kolegi @Pumba  to tylko saunę u Heńka Holendra zaliczałem, nie wodę  ;) , pozdrawiam. Otwarcie sezonu ,,okrasiłem" ,jak to orkeślam, zębatą szprotką na płyciźnie. E4 Heshera w uklei zaliczyła debiut...jutro po południu na Necku pływadło. Z info zarybieniowych do Necka/ Rospudy 600 tys. szczupaka zapuszczono w trzech turach.  

Edytowane przez bob74
  • Like 1

Oczywiście planowałem napisać kilka słów podsumowujących moją majówkę, ale po dzisiejszym dniu,  musiał bym napisać tekst pod tytułem "Jak nie utopiłem się na rybach" :(

Może jak z czasem ochłonę, przeanalizuję i podsumuję to wrzucę historię do wątku "niebezpieczne przygody".

Teraz wybaczcie, nawet nie chce mi się gadać o tym z najbliższymi... :mellow:

Mam nadzieję, na Wasze tylko pozytywne wspomnienie MAJÓWKI 2018

I ja dziś można powiedzieć zacząłem sezon :)

Na wodzie stawiamy się koło 6. Na początku zaczynamy standardowo czyli gumy i gumeczki i kolega szybko łowi jednego takiego co byśmy o tej porze nie chcieli go łowić :P miarka pokazuje 51 cm i kuzyn pasiaka wraca do wody :) za chwile na 10 cm gumy meldują się ładne okonki tak okonki bo do 30 cm brakuje im ciut i ....... na staje dluuuuuuuuga cisza w między czasie przerzucamy całe skrzynki przynęt cisza dalej. Pana szczupaka jak nie było tak nie ma .

Podziwiamy piękną przyrodę i okazałe bieliki mające gniazdo gdzieś nieopodal bo krążą nad jeziorem i co chwila znikają tuż za linia przybrzeżnych drzew .
Przechodzi ulewa wiec i decyzja o ognisku nie jest złym pomysłem . Udaje się je jakimś cudem rozpalić .. chwila na jedzonko i planujemy dalsze łowienie .

Niestety dalej bieda i ryb brak . Woda brudna widoczność przynęty do max pół metra . Kolega ćwiczy na 10 cm a ja No cóż wytrwale uczę się castingu i próbuje „napocząć” nowy zestaw i łowić grubo .

Jesteśmy mocno zrezygnowani i w ten dzwoni telefon - dobra rada „doświadczonego” wędkarza radzi nam żebyśmy zaczęli łowić tak jak to „kiedyś było „ .... No ale jak to ?? Na wirówkę ??!!

A co nam pozostaje ?? Wyciągamy po magicznym zapomnianym pudełku i zapinamy effzety w rozmiarze 5.
Kolega w pierwszym przeprowadzeniu ma branie ! - ryba schodzi po chwili walki . Mija pół godziny i liczba brań przewyższa nasze oczekiwania ... ale łowi tylko kolega na stała szpulę . Ja dalej bawię się moim gawasem zespolonym z tatula i o dziwo całkiem fajnie mi to wychodzi . Na razie ryby wyciąga tylko kolega Damian ale i w końcu ja wykonuje rzut pod same trzciny , odciągam wirówkę z 5 metrów i następuje przytrzymanie i gwałtowny odjazd - jest ! Ryba nie jest duża ale mega cieszy bo to pierwsza na nową metodę .
Emocje przynajmniej jak przy 100 cm :P albo przynajmniej radość taka sama .
Mamy jeszcze kilka rybek nie za dużych ale zawsze to coś się dzieje .

I powiem Wam że tak , zaraziłem się castingiem a pierwsza rybka mam nadzieje jest tylko tego początkiem .

Majówka mega udana bo cel - pierwsza fajna rybka na casting - zrealizowany . :)

A zapomniane przez nas blachy otworzyły nam tego dnia łowisko ;) czasem warto łowić po „staremu” :P

NOMINACJA DO KONKURSU  "OPIS MIESIĄCA"            :good:

Szkoda Przemku, że nie okrasiłeś tej opowieści jakąś fotą, niekoniecznie ryby, choćby "okolicznościami przyrody"

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 3

Po " staremu"? Bez obrotówek nie ruszam nad żadną wodę. Gratuluję castingowej inauguracji. Podwójnie, bo i ja łowię praktycznie tylko na Effzetty. W kwietniu dały mi 2  pasiaki po 30 cm. Dalej już będzie z górki Przemku, i przyjdzie czas, że kumplowi dupę złoisz.Wiem,co mówię.

Po " staremu"? Bez obrotówek nie ruszam nad żadną wodę. Gratuluję castingowej inauguracji. Podwójnie, bo i ja łowię praktycznie tylko na Effzetty. W kwietniu dały mi 2 pasiaki po 30 cm. Dalej już będzie z górki Przemku, i przyjdzie czas, że kumplowi dupę złoisz.Wiem,co mówię.

Nie chodziło mi o to iż to zamierzchła przynęta a bardziej oto, że ze 3-4 lata temu łowiło się na tym jeziorze tylko na wirówki bo one dawały ryby a przez ostatnie lata szczupakom coś się pozmieniało i ignorowały żelastwo . Teraz jak widać wirówki znów zaczęły im się podobać :)

Tapatalkniete z iPhone 7

Oczywiście planowałem napisać kilka słów podsumowujących moją majówkę, ale po dzisiejszym dniu,  musiał bym napisać tekst pod tytułem "Jak nie utopiłem się na rybach" :(

Może jak z czasem ochłonę, przeanalizuję i podsumuję to wrzucę historię do wątku "niebezpieczne przygody".

Robercie, jak ochłoniesz to opisz ...

PS. z 10 lat temu też w majówkę na w/w Gimie też pływałem, ale nie było niebezpieczeństwa (niedaleko brzegu i ze 2 metry wody), wyciągnęłem rękę żeby podciągnąć się do pomostu, łódka się przechyliła, zjechałem na burtę i ... nie było odwrotu - wykiprowałem całą zawartość łódki do wody (oczywiście wraz ze mną - ale byłem ciepło ubrany także nie zmarzłem :D). Straty materialne,a i owszem poniosłem, ale  poza przemoczeniem nic się nie stało.

• Like 1

Robercie , CZEKAMY !

Edytowane przez Gadda
  • Like 1