Skocz do zawartości

Kupno motocykla sprowadzonego do Polski

dawcaR6

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Potrzebuje porady, może ktoś przerabiać taki temat.

X w zeszłym roku kupił motocykl w Niemczech, ma na to umowę z Niemcem i komplet wszystkich dokumentów od maszyny. Przyjeżdża do Polski, nie rejestruje go ponieważ trafia mu się praca za granicą, wyjeżdża, a motocykl stoi w PL nieużywany. Teraz od X -a chciałbym go kupić ja. Jak to najlepiej zrobić? Nie chodzi mi o żadne wałki, wszystko ma być zgodnie z literą prawa ponieważ nie mogę sobie pozwolić na problemy karne czy skarbowe ;) Mam z X - em spisać zwykłą umowę? Mogę kupić w taki sposób pojazd niezarejestrowany w PL? X proponuję mi, że jego znajomy (który jeśli dobrze zrozumiałem ma komis) wystawi mi na ten motocykl fakturę VAT - marża. Nie do końca rozumiem jak działa ten mechanizm, czy ten znajomy od komisu nie musi być właścicielem rzeczy która mi sprzeda? Z tego co wiem nie był ani ubezpieczony, przeglądu nie robił i myślę, że US też nie opłacił. W rozmowie z Panią z Wydziału Komunikacji dowiedziałem się, że aby go zarejestrować muszę mieć dowód zakupu, mały i duży Brief (czyli odpowiednik dowodu rejestracyjnego) i badanie techniczne. Pytanie czy mnie jako nowego nabywcę interesuje czy X go ubezpieczał i czy jest rozliczony ze skarbówka? Ja ze swojej strony dopelnie tych obowiązków ale czy ewentualne uchybienia w tych kwestiach z jego strony będą miały wpływ mnie?

Zielony jestem w tych sprawach, a temat jest gorący dlatego z góry dzięki za odzew :)

I tak sobie napisze umowę z ostatnim właścicielem w DE   :lol: default_hahaha.gif

Po pierwsze nie wiadomo czy ten poprzedni właściciel jeszcze  żyje ...

Po drugie jaką mamy pewność czy motorek nie figuruje w bazie  mówiąc krótko czy nie został zajumany 

A wyraźnie  napisał ,że ma być wszystko na legalu

I tak sobie napisze umowę z ostatnim właścicielem w DE   :lol: default_hahaha.gif

Po pierwsze nie wiadomo czy ten poprzedni właściciel jeszcze  żyje ...

Po drugie jaką mamy pewność czy motorek nie figuruje w bazie  mówiąc krótko czy nie został zajumany 

A wyraźnie  napisał ,że ma być wszystko na legalu

Niemieckie prawo mówi że kto ma w "ręce" mały i duży brief ten jet właścicielem pojazdu.

• Like 2

Ja bym proponował też zwrócić uwagę na fakt wwozu pojazdu na polski obszar celny. Jeśli spiszecie nową umowę z datą wsteczna to nie wiem czy urząd celny nie będzie domagał się kasy za ten czas bo z tego co wiem to jest chyba 30 dni na zapłatę cła i akcyzy. Chyba, że przyjąć że pojazd pomimo zakupu cały czas stał w Niemczech i dopiero teraz jest rejestrowany.