Skocz do zawartości

Bolenie 2018

guciolucky

Rekomendowane odpowiedzi

Gość DAWIDspinn

Udało się otworzyć sezon boleniowy 1f642.png Wczoraj kilka godzin machania na zero, do tego tak się przegrzałem słońcem, że ledwo wstałem rano z lozka. No ale musiałem dziś wyskoczyc, chociaż na godzinke. Zapowiadalo się slabo, godzinę rzucania na zero. Bolki się nie pokazywaly. I nareszcie rzut, ktory daje mi rybę. Fotografuje, chowam aparat, rzucam, następny 1f60a.png. Uderzyl na Focusa od Bielika 1f642.png

Sprzętowo:

Specialized King River 275cm

Black Stone 3006

OctaBraid 0,12

Focus, Bielik

post-49243-0-24748000-1525456303_thumb.jpg

• Like 24

Bałtycki boleń złowiony przez znajomego w czasie polowania na trocie, jeden z dwóch z dzisiejszego popołudnia.

post-47501-0-72467500-1525469574_thumb.jpg

W dniu dzisiejszym naszymi przynętami zainteresowały się łącznie cztery gatunki ryb. Znajomy miał dwa brania troci tuż pod nogami, potem wyjął dwa bolenie, zaś wieczorem na wędce zameldowała mu się belona, która po chwili wyskoczyła nad wodę i się wypięła. Natomiast ja złowiłem zaledwie jednego śledzia tuż po zachodzie słońca, co ciekawe prawidłowo zapiętego za pysk na trociowej wahadłówce.

• Like 26

Bolek jak bolek , historia jego brania też standardowa - poobiedni wyjazd z nastawieniem na złapanie świeżego powietrza i kolejnych promieni słońca zwieńczony solidnym łupnięciem w średnio szybko prowadzonego wobka.

Sprzętowo : Elitka 260 do 21 g , Biomaster 4000FB i P-Line TCB8 10 lb

11641090_B1.jpg

• Like 37

Ostatnio korzystam z premedytacją z "szybkich" i niezapowiedzianych wypadzików nad wodę, a to dzięki odmalowaniu kilkuset m2 ścian i sufitów Naszego M....

Nad wodą byłem ok 19:30. Totalna cisza i brak aktywności ryb nie zachęcał do dłuższego wędkowania ale co tam... mam kolejny audiobook (Dawca przysięgi II" B. Sanderson'a). Pierwszy zameldował się już chwilę po zmroku kleń 40+ cm. Zanorowalem kilka fajnych pierd..knięć ale nic przyciętego. Kolejny był sumek ok 80cm.... Myśl była jedna... po miejscówce :(. Nic to, kontynuuję męczarnię. Było warto. Dolowiłem tam jeszcze 7 boleni w przedziale 50-65+. Ryby nie mierzone. Poniżej zdjęcie rybki która najmocniej wzięła, nie był największy ale dał najwięcej frajdy :)

Sprzętowo: CD BR by Longin, TP 3000 z linią Momoi 0,16 mm tym razem bez FC. Agrafka L Naszego Forumowego Twórcy A na niej najczęściej Tomy Raptor wersja ze sterem z chamsko usunìętym tymże :) oraz killerek tj. Enigma nr 4 (MH), 8cm, 10 g jak na zdjęciu :)c445c4227246ddb247bdde749b74e0ed.jpg016acefd25d52c29ce33397a7ee73ce8.jpg34c7b4d7ca2be70e42983663d9b8911e.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez K-Pon
  • Like 31

Dzisiejsza wyprawa na bolki miała dość dramatyczny przebieg, ale na szczęście skończyła się dobrze ;) Trzymając złowioną rybę  czekałem na łowiącego nieopodal  kolegę, żeby zrobił mi fotkę, a że ryba była silna i nie chciała grzecznie poczekać to się szarpnęła, a ja ratując ją przed upadkiem na piach, przytuliłem ją do serca, a ona tak się odwdzięczyła ;) Trzeba było przebijać skórę i odciąć grot kotwiczki. Dobrze, że kolega miał kombinerki ;) Ogólnie były dwie rybki, łowiłem na wobler od forumowego kolegi patzaw26. 

27667371bab9f30agen.jpg

276cb0e7c64cbb1egen.jpg

• Like 46

@Dawidziak dlatego ja pierwsze co robię to wyhaczam rybę.  Nigdy nie robię zdjęć trzymając rybę z dyndającym woblerem itp. między innymi przez takie historie jak Twoja. No ale są szkoły gdzie na zdjęciu koniecznie musi być przynęty w pysku na pierwszym planie...wiadomo dlaczego ;)

Edytowane przez maicke82
  • Like 8

@Dawidziak dlatego ja pierwsze co robię to wyhaczam rybę.  Nigdy nie robię zdjęć trzymając rybę z dyndającym woblerem itp. między innymi przez takie historie jak Twoja. No ale są szkoły gdzie na zdjęciu koniecznie musi być przynęty w pysku na pierwszym planie...wiadomo dlaczego ;)

Nie wiem jakie są szkoły, sam się uczyłem robić fotki, co pewnie widać ;) Ja osobiście bardzo lubię zdjęcia na których widać przynętę, bo jest to pamiątka dla mnie, jak się trochę ich nazbiera to je "wywołuję" a potem przeglądając wspominam co gdzie i na co ;) Zawsze też interesuje mnie na co łowią forumowi koledzy, ale niektórzy są strasznie skryci :rolleyes:  Po dzisiejszej lekcji planuję kupić podbierak, bo w mojej historii już trzykrotnie miałem kotwice w ręku a teraz szyja... Trochę więcej dźwigania ale dla bezpieczeństwa warto.

Na moim odcinku Wisły dośc cięzko o spektakularne wyniki, wszystko trzeba wychodzić..

Wczoraj byłem od g. 13 do 20.30, widziałem tylko 2 uderzenia bolenia za cały dzień! - i to w odstępie 7 godzin!

Chodziłem po opasce z 2km z licznymi zakołami i miejscami bardzo bystrym nurtem po kamieniach.

Złowiłem tylko 3 klenie 30-45cm, i 2 bolki ok.55 i ok.65-70cm. Przerzuciłem całe pudełko małych i średnich woblerków, gdyż kilka dni temu obserwowałem żerowanie bolków na sieczce, i na małe łowiłem coś tam. Wczoraj jednak dopiero pod wieczór złowiłem te 2 bolki na 9cm zaczarowany ołówek Janusza, którego założyłem bardziej w akcie desperacji niż ze złowię nim bolka- wszak to znakomita przynęta, ale nie na bolenie wiosenne. Tak dopiero ten wobler dał jakieś efekty, prowadzony w bystrej rynnie nad kamiorami, uderzał wobler o kamienie , bolki też znienacka bez żadnych oznak zerowania, gdzieś tam z dna uderzyły! :)Ten większy w silnym nurcie na zyłkę 0,18 dał juz trochę atrakcji.

post-49044-0-15556700-1525639159_thumb.jpg

Edytowane przez jerzy6
  • Like 18