Skocz do zawartości

Bolenie 2018

guciolucky

Rekomendowane odpowiedzi

Sporo czasu nie wedkowałem , z przyczyn osobistych w ostatnich kilku dniach coś tam połowiłem. Sporo rozmiaru wyścigowego do 60ciu centów jeden kaban z karkiem jak średniej grubośći udo i kilka pięknych parowozów wygrało. nie jest źle. Jeszcze nie rezygnujemy z boleni ale nie ukrywam bardziej już kopia tematy okonia itp. 

Polecam uważną lekturę naszych "Zasad...", zwłaszcza punktu piątego. Zdjęcie z gripem usunąłem.

http://jerkbait.pl/topic/3700-zasady-umieszczania-zdj%C4%99%C4%87film%C3%B3w-na-forum-jerkbaitpl/

post-49888-0-17223300-1540145639_thumb.jpg

Edytowane przez woblery z Bielska
  • Like 12

Dzięki. Strasznie mnie ucieszył. Właśnie taką jesienną rybkę miałem w głowie.
Niby łowi się ich dużo, ale nie trafiłem jeszcze ryby z takimi proporcjami. Skrzyżowanie bolenia z leszczem i karpiem :). Nie widać tego dobrze, ale poza tym, że wysoki, był też bardzo gruby, prosiaczek.
Przydałoby się ujęcie z góry, ale nawet nie pomyślałem, szybko go wypuściłem.

Edytowane przez korol
  • Like 2

Wszystko zapowiadało, że sezon boleniowy zakończył się dla mnie wraz z końcem września.

Dzisiaj udało się wyrwać nad wodę. Kilka godzin czesania wiślanego nurtu w końcu pozwoliło znaleźć boleniową stołówkę. Przez około półtorej godziny brały na niezbyt rozległej i dość płytkiej przykosie, czasem delikatnie zaznaczając swą obecność na powierzchni.

Byków nie było ale biorąc pod uwagę porę roku i okoliczności pogodowe, nie narzekam  :).

Na zdjęciu najsilniejsza ryba, strzał w wobler niemal wyrywający kij z ręki i jazda z nurtem, coś pięknego.

Na agrafce bezsterowiec własnego wykonania o dość mocnej, migotliwej pracy. 

post-51351-0-27116100-1540304896_thumb.jpg

post-51351-0-22866200-1540304908_thumb.jpg

post-51351-0-82767700-1540304925_thumb.jpg

• Like 44

Z bolenia to tylko tatar, żadne kotlety  :ph34r:  :P  Ale spokojnie, bez tych gastronomicznych niepotrzebnych emocji i dochodzeń... Gwoli ścisłości, jedna rapa była wrześniowa, druga z października, choć to chyba bez znaczenia, każdy wstawia, co i kiedy chce  :)

Przynęta raczej bliżej dna niż powierzchni.

nq8iv5.jpg

2pshr1c.jpg

• Like 35

Ja ostatnio rowniez mialem przyjemny dzien, zlowilem w 2,5h 15 boleni jednak wszystkie do 60cm wiec nawet na foto sie nie lapaly...ale rzeczywiscie bylo sporo przyjemnosci z brań i holu, teraz po kilku dniach odwiedzam yo miejsce i ryby jakby znikly, zeszly pewnie nisko w gleboka wode za drobicą.

Ale dzien kolegi wyzej to ogromny dar dla wedkarza;)gratuluje;)

• Like 1

Eeee, zawsze opowiadam, że na jedno wyjście łowiłem ok 30 boleni, regularnie, za każdym razem ale... to było 25 lat temu na podwrocławskiej Odrze. Miałem 10 główek do przejścia a z każdej zdejmowałem trzech dyżurnych, jeden na szczycie- na napływie, jeden na szczycie od zapływu i jeden z warkocza. I przez całe życie złowiłem jednego 80+ . Ale było pięknie a teraz wcale nie łowie bolków bo to nuda :)

A dla łowców gratulacje :)

• Like 1