Skocz do zawartości

Bolenie 2018

guciolucky

Rekomendowane odpowiedzi

16 listopada na zewnątrz 3 stopnie i zimny wiatr ze wschodu nie wróżył nic dobrego. Przyjeżdżam na jedną z miejscówek i zaczynam rzucać za Sandaczem, drugim rzucie pyk i siedzi sand....? boleń  :rolleyes: nie jest duży ale cieszy że w taka zimnice w ogóle coś siadło, rzucam dalej i po kilku rzutach kolejny taki sam hmmmm biorą jak w maju tylko pogoda nie taka sama. Wieje coraz bardziej, zaczynam myśleć o zmianie miejsca na bardziej osłonięte i tak też zrobiłem. Przyjeżdżam na miejsce i nie wierze co widzę  :o  bolenie walą jak w lecie ! zaczynam rzucać jedno branie, drugie, trzecie, czwarte nie mogę nic zaciąć, zmieniam wobka i zaczyna się zabawa.....piękny wieczór mimo takiej aury  B)

post-51847-0-74945200-1542440872_thumb.jpg

post-51847-0-39311800-1542440929_thumb.jpg

post-51847-0-11304900-1542440951_thumb.jpg

Fotki są kiepskie bo wszystkie fotografy co ze mną jeździły już nie wychodzą z domu bo za zimno i święta idą :)

• Like 39

• 2 tygodnie później...

Późna jesień to jak Nam wiadomo- najlepszy czas na duże, grube Drapieżniki...
Kończąc wczorajsze łowy na zero, na dziwnej jak dla mnie- bo stojącej wodzie- skwitowałem swym dwóm kompanom, że jednak Rzeka to jest Rzeka.

Uwielbiam taką pogode jak dziś.
2-3 na plusie, wilgoć, wszędobylska zgnilizna, bezwietrznie z czymś co przypomina mżawkę.
To zwiastuje zazwyczaj upragnioną samotność w polowaniu.
Sarny czy żurawie- te są, ale mogę oglądać je bez końca!

Nad wodą jestem o 6.
Łyk gorącej kawy, zbrojenie i w drogę.
Na miejscówkę mam jakiś kilometr marszu.
Zewnętrzny zakręt kończący się cypelkiem, za nim wypływ strumyka.
Poniżej około 70-metrowa prosta, stara, zapomniana faszynowo- kamienista opaska.
Szeroka na 5-7m rynna o głębokości 3-4m ,,posiadała'' wszelaki mandżur na dnie, po kołki z drutem kolczastym
Nurt ciągnął nieregularnie, z dość dużym uciągiem.
Potencjał duży na grubego Szczupaka czy Bolenia, którego widywałem tu w ciepłych miesiącach.
Mandżur ,,lubił'' wahadła prowadzone tuż nad nim.
Ale zapas od Jacka w pudle był- Morsy 5 i 7cm.
W kolejnym przeciągniu mam dość nienaturalne ,,połechtanie'' wahadła nr 5- kwituje zacięciem.
Chwila statyki, tak z 3-4 sekundy, kij wygięty zaczyna chylić się ku wodzie, a multik- oddawać plecionkę 0,3mm.
Jest!!!
Przeciwnik walczy dość dziwnie.
Sandaczowe targanie z przerwami z brzanowym unikiem płynąc pod prąd i obciążając dość mocno zestaw.
Po jakiejś minucie około 40m od mojego stanowiska jasne cielsko pojawia się tuż pod powierzchnią...
Ki diabeł- nie rozpoznaje Przeciwnika.
Nurkuje, tym razem już statycznie płynąc w moim kierunku.
Bez szarpania, uników.
Ale ciężar znaczny, kij ugięty głęboko.
Pokazuje się tuż pod nogami- Boleń...
Ależ w jakiej kondycji!!!
Przykład Drapieźcy przygotowującego się do zimy.
Ląduję go wyślizgiem na podwodnej górce.
Spokojny jak niemowle we śnie.
Fotka, antyseptyk, wypinka i reanimacja.
Z uwagi na dobro Przeciwnika, jak zwykle- całą akcje przeprowadzam nie wyjmując go z wody.
Bez mierzenia, ale śmiem twierdzić, że otarł się o mój rekord- 81cm...

Chwilę trzymam go w nurcie by jak porażony wystrzelić pod prąd!
Do następnego kontaktu Rapiszonie!
Zimuj w spokoju...

post-50961-0-50915700-1543163221_thumb.jpg

NOMINACJA DO KONKURSU  "OPIS MIESIĄCA"                       :good:

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 42

• 3 tygodnie później...

Z racji ,że święta tuż tuż , kilka choinkowych boleni jakie udało mi się trafić gdy za oknami było trochę przyjemniej. Mam nadzieję ,że brak śniegowej scenerii choć w małym stopniu zrekompensują oglądającym bądź co bądź ładne ryby,a przynajmniej dwie z nich: 

1zzsw0l.jpg

333cvb5.jpg

2upweae.jpg

Najgrubszy wyjątkowo na dwóch fotkach: 

ioptdv.jpg

25q5ber.jpg

pzdr.

Edytowane przez maicke82
  • Like 47