Skocz do zawartości

Bolenie 2018

guciolucky

Rekomendowane odpowiedzi

Piękne ryby wstawiacie. Ja dziś testowalem swoje wobki i oto mój pierwszy bolek. 55 cm wobek imitacja ukleji wlasnej roboty. Oczywiscie po fotce ryba wróciła do wody.

Zachęcam do zapoznania się z poniższym regulaminem, a zwłaszcza z podanymi tam minimalnymi wymiarami ryb, które tutaj prezentujemy :)

http://jerkbait.pl/topic/3700-zasady-umieszczania-zdj%C4%99%C4%87film%C3%B3w-na-forum-jerkbaitpl/

post-68674-0-15512100-1527715388_thumb.jpg

Edytowane przez woblery z Bielska
  • Like 9

Ostatni spływ pontonowy był ilościowo rewelacyjny - trafiliśmy w idealne warunki nad wodą, genialne pod wodą. Efekty? 10 przyzwoitych bolków, jako przyłowy kilka sumów i szczupaków...

a tu "jeden z dziesięciu" :)

Olaf . Pięknie. :)

Połowiliście z Kamilem przepięknie :)  . Poprawka następnego dnia moja i Kamila już nie była tak rewelacyjna :angry: . Zwykle tak jest , że jak jednego dnia gryzą jak wściekłe , to następnego dnia jest kupa  :D  . Ale grzech było nie spróbować omg.gif.

Wyjąłem cztery bolenie , szczupłego i klenia , wszystko na boleniówki prowadzone ekspresem :o . Bolki wielkościowo nie powalały ,ale niema co narzekać .

Ważne że kupy , nie było. ;) :D

post-52308-0-30242500-1527926703_thumb.jpg

• Like 28

Nigdy nie nastawiawiałem się typowo na bolenie. Owszem, trafiały się przyłowy po 40-50cm ale żaden nie dał tyle radości tam ten...

Pływając z kolega, gdzieś po godzinie 14.00 zobaczyliśmy pierwsze aktywności bolenia. Kilka razy w różnych częściach zbiornika fajne głośne chlapanie :) Pogoda bezwietrzna wiec wziąłem troszkę mocniejszą wędkę, założyłem popperka i próbowałem przechytrzyć jakiegoś. Bez skutku... Uznałem, że szkoda czasu. Okonie fajnie żarły wiec wróciłem do lekkiej wędki z wahadelkiem i jazda. Po kilku rzutach zmiana miejsca i pierwszy rzut nad zielem. Od razu zaczep... Kilka szarpnięć i odstrzelił na dobre 3m i w miejscu gdzie wpadł piękny wir :D Przez chwile myślałem, że spłoszyłem fajnego szczupaka stojącego w zielsku, ale po chwili wędka pięknie się wygieła a kołowrotek oddał plecionke :D Bolas trafił idealnie i ruszył czym szybciej w stronę otwartej wody.

Do 70cm troszkę zbrakło, ale na MHX 781-2 dał fajnie popalić :D :D Miło zostać czasem zaskoczonym :)

934b9f5d1542d06725744240586d382b.jpg

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• Like 19

Ten był ostatnim fajniejszym z mocno "wynikodajnej" majowej mety, jaką w tym roku trafiłem ...Woda mocno w dół, trawy w górę, ryby odeszły już pod drugi niedostępny, głębszy brzeg i są poza zasięgiem. Fajnie było trafić takie "eldorado" na mazowieckiej pustyni i wyłowić się jak za dawnych lat :)  

21l3ewh.jpg

Team Dragon LR 9'6 ,Tp'11 4000,  żyłka 0.20 , lipny wobler. pzdr

Edytowane przez maicke82
  • Like 49

w końcu...po kilku dniach bez brania, wychodzony, wypatrzony i upolowany....sprzętowo przygotowany byłem pod klenia Dam Mictroflex 2-10 g, Shimano Twin Power 3000SDH i żyłka 0,16 mm. Jednak nie mogłem się oprzeć jak zobaczyłem ściganki za uklejkami tuż pod powierzchnią tafli wody. Kilka rzutów na sprawdzonego woblera i bummm....może nie jakiś mega wielki bo tylko 75 cm ale jak na początek przygody z boleniami całkiem zachęcająco 

post-50396-0-96186000-1528475674_thumb.jpg

• Like 24

A to mój pierwszy od wielu lat( nie liczę malców )

Niestety nie mierzony.

Jak wiecie jak określić długość na podstawie foto, to proszę o info.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180609/49e88171d0dd2f277a96832740b5ee39.heic

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 6

W końcu udało się wyskoczyć na miejskie, przydomowe bolenie. Niby woda rzut beretem, a jakoś zawsze nie po drodze.

Łatwo nie było. Przerzuciłem prawie wszystkie woblery z pudełka i dopiero 11 cm topwater otworzył wodę. Kilka porządnych uderzeń i wyjść, no i dwie ryby na brzegu. Okazało się, że jednak są głodne, ten większy całego 11 cm woblera ma w pysku...

Ryby nie mierzone, trochę za ciepło na takie zabawy.

post-45734-0-86157700-1528701858_thumb.jpg

post-45734-0-76561000-1528701883_thumb.jpg

• Like 40