Skocz do zawartości

Żyłka czy plecionka

Ambroży

Rekomendowane odpowiedzi

gorzej jak łowisz na kolowrotek z ruchomą szpulką :huh: co wtedy? Z dodatkową może być problem.

pozd jerzy :D

Cześć,

Jeśli chodzi o ruchomą szpulkę to ja używam do pstrąga, bolenia i okonia fluorocarbonu, a do szczupaka i sandacza plecionek. Po drodze nie kombinuję bo nie ma jak :D

pozdrawiam

Remek

Cześć,

Ja sprowadzam fluorocarbon z firmy Toray. Obecnie używam Toray Bawo Super Finese 6lb. Uważam, ze to najlepszy fluorocarbon jaki do tej pory używałem. Drugi w kolejności to Toray Soloram (tego też używam ale nie przenosi tak drgań jak Bawo). Inną firmą wartą polecenia jest Varivas. Używałem też Berkley'a ale niestety nie warto. Podsumowując bezkonkurencyjny jest Toray Bawo.

Ten polecam:

http://www.plat.co.jp/english/line/toray/Fluorocarbon/pro_bf001[1].gif

Ten troszkę gorszy:

http://www.plat.co.jp/english/line/toray/Fluorocarbon/pro_bf009[1].gif

Pierwszy konfekcjonowany w szpulach po 100m. Drugi po 150 z markerem po 75m. Jurku pamiętaj, że fluorocarbon jest około 50% cięższy niż linka mono więc szpulka będzie troszkę cięższa. Rób podkład ze zwykłej żyłki lub zakładaj mniej na szpulkę.

A tutaj masz jeszcze spray, ktorym pryskają plecionkę. Oni ogólnie nie lubią jak im plecionka szoruje po przelotkach i rzeczywiście przy bardzo czułych kijach to baaardzo przeszkadza. Dlatego oni używają spreyu by zniwelować tarcie i zabezpieczać plecionkę przed rozwarstwieniem.

http://www.varivas.co.jp/morris/02_varivas/syu_series/acce_pe_syu_nongas.gif

Pozdrawiam

Remek

Ojejku!! Jakiś spray jeszcze miałbym wozić w torbie!!?? To ja juz pozostane przy żyłce. Myślalem, ze taki fluorocarbon np. 0,19 będzie lepszy przy zacieciach z dużych odległości niż żyłka. Przez swą gładkośc będzie tez cichszy podczas łowienia.

dzięki za pomoc

JW

acha o tym sufixie jak rozu,miem nic nie wiesz?

nie kazdy fluorocarbon jest malo rozciagliwy, nie kazdy jest miekki i nie kazdy spelnia swe zadanie tak, jak sobie wielu wedkarzy (z definicji) wyobraza

taki berkleyowski vanish jest np. tak sztywny, ze spada zwojami ze szpulki

mialem tez japonski fluorocarbon firmy vexter, ktory byl zbyt wiotki i piekielnie rozciagliwy

Jurku,

Ja właśnie do Twojego zastosowania wybrałbym fluorocarbon 6lb i koniecznie Bawo (można go kupić na eBayu). Zauważyłem, że w scorpionie przestrzen między szpulką a obudową jest taka, że przy 0,18 mm żyłka lubi tam wejść. Przy 0,2 nie zauważyłem już takiego efektu.

Pozdrawiam

Remek

dziekuje za pomoc, ja szukam czegoś co bedzie kompromisem między żyłka a plecionką. oczywiście w kategorii rozciągliwości. kupiloemkija oznaczonego jako X-fast do 12 lbs wiec loowinie okoni na plecionkę odpada kompletnie. Co sadzicie o hybrydowej lince Yo-Zuri? Znalazłem taka na ebayu, jakiś czas temu?

JW :D