alien19999 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Witam wszystkich. Proszę o doradzenie w sprawie echosondy najlepiej z GPS na płytkie wody. Wody o głębokościach do 10m przeważnie około 2,5m. Dziękuję za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krakus Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Podlaczam sie do tematu moze byc wersja bez GPS-u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Rowniez sie podlaczam do tematu, zdecydowanie wersja bez gps, bez kolorowego wyswietlacza. Taka zeby mi pracowala pelne 2 dni(podswietlanie wylaczone) na 1szt aku 7Ah.(nie moze to byc Humminbird)Najlepiej zeby od razu byla w niezlej jakosci szmacie(zestaw portable).Bez wysiegnika - cos poskladam z ulomkow co mi sie zostaly po destrukcji kilku sztuk wysiegnikow.. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wisnia023 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 lowrance x4 pro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Jest jedna rzecz, ktora laczy urzadzenia tego typu. Podawany kat stozka penetracji wynosi 60st a w urzadzeniach z 2częst. przetwornikiem dochodzi do 120st... Hmm, jakis czas temu jeszcze lansowano niewielkie katy, rzedu 20st. Przyznam, ze to rozumowanie do mnie trafialo...Kat mial byc niewielki(swiadome minusy zwiazane z ogladaniem niewielkiego fragmentu, zwlaszzca na plytkiej wodzie) z przyczyny giniecia sygn. na nierownosciach dna. Teraz natomiast jak widac lansuje sie co innego, pytanie czy to poprawilo widzialnosc obiektow w zakamarkach podwodnych stokow? Co ciekawe (i pytania podobne juz tutaj byly zadawane) w takim np. sklepie cabelas postaremu podaje sie kat 20st (mimo ze na stronie lowranca jak byk stoi 60st)... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 alien19999 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 mam echosondę FishEasy 245 DS Jak dla mnie porażka totalna. Przy ręcznym ustawieniu głębokości do 0-6m przekłamuje obraz (robi się jak by animowany) dobrze pokazuje przy głębokości do 10m. Nie polecam tej echosondy i szukam innej. Są jakieś propozycje?Interesuje mnie echo z GPS do 3000zł. Ze względu na to że biorę udział w różnych zawodach spinningowych potrzebuję dobrą echosondę. Ile będzie brała prądu nie ma znaczenia zawsze mogę podłączyć akumulator 100Ah (od elektryka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bassy Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Alien- a lowrance Elite 5? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 alien19999 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Szczerze nie miałem z nią styczności. Może wypowie się ktoś kto ją zna? Opisy niby ładne ale to tak samo jak w mojej ładny opis działanie lipa. Tak się teraz zastanawiam może moje echo jest zepsute? Nie pamiętam żebym kiedykolwiek na nim widział łuki ryb.Może znacie jakąś firmę z Kujawsko-pomorskie, która by mi sprawdziła stożek echosondy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 A dno widac? Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 alien19999 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Dno widać. Temperaturę mierzy raczej dobrze. Głębokość raczej też wygląda ok. Co dziwne jak przeciągnę jakąś przynętę pod echo (np gumę) to czasami ją łapie a czasami nie(tą samą przynętę). Dziwne jest to, że bezpośrednio pod nadajnikiem echo przynęty nie łapie. Oczywiście czułość mam ustawioną ręcznie, (żeby sprawdzić) praktycznie na maksa 2% wyżej są już same szumy. Albo echo jest takie denne albo po prostu jest coś z nim nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Jak duzy jest przedmiot, ktorrym jezdzisz i na jakiej glebokosci mierzac od czola induktora jezdzisz? Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 alien19999 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Guma jakieś 10 cm no jadę od przodu łódki na głębokości około 3m.Jak ciągnę z boku przetwornika to widzi a na środku nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 witek Opublikowano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 No to tam nie ma ryb. A OFF: echo na płytkich wodach (zwłaszcza na płytkich) nie służy do lokalizacji ryb. Ale jak ktoś się uprze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Trudno powiedziec. Skoro generuje obraz dna tzn, ze dziala. Jest jeszcze mozliwosc, ze trzeba pokrecic kilkoma funkcjami,np. fish id wylaczyc i pobawic sie czuloscia.Jezeli takiego przedmiotu nie widac (o ile wchodzi w swiatlo wiazki) to rzeczywiscie to sie nadaje tylko na zlom. Gumop.s.Jak sie uprze to nie ma rady. I potem na forum mnoza sie rozne ciekawe interpretacje obrazu. <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Cezary Opublikowano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 No chłopaki to teraz prawda prosto z mostu. Na głębokościach 0-3m szukanie ryb to zwyczajnie strata czasu. Czy macie kąt stożka 120 stopni czy 20 wyjdzie na jedno. Jak naprawdę wyglądają osławione stożki poczytaj cie tutaj http://www.e-sonar.pl/webpage/wiazki-i-stozki.html i tutaj http://www.e-sonar.pl/webpage/anatomia-przetwornika.html Na tak płytkiej wodzie ryby i tak po przepłynięciu łódki odsuwają się, więc pływanie im po grzbietach - no nie wiem czy to ma sens. Jedynym systemem który daje możliwości wykrywania ryb na płytkiej wodzie jest boczny sonar i w takich sytuacja sprawdza się znakomicie trzeba tylko nabrać doświadczenia. Gumo - w pełni popieram: wyłączenie fish ID i ręczne dobranie czułości, bardzo często daje doskonałe wyniki. alien19999 - Jesli robisz te eksperymenty z włączoną funkcją Fish ID to całkowita strata czasu. To komputer echa decyduje czy coś co przepłynie pod przetwornikiem wyświetli jako ikone ryby czy nie. I nie zbadane sa jego procesy myślowe i algorytmy którymi się kieruje. Filtruje sygnał bardzo mocno i coś tam pokazuje. jeśli chcesz się nauczyć jak echo pokazuje ryby czy w ogóle obiekty to wyłącz identyfikacje na początku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pistol Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 najlepszy produkt- Elite 5. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Cezary Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Ja to widze tak Dla chłopaków ze sporym budżetem, lub takich dla których informacja o łowisko ma kapitalne znaczenie np zawodnicy HDS 5 + StructureScan Dla tych którzy już mają doświadczenie z echosondami i chcą się przesiąść na echo z GPS-em Elite 5 lub Elite 4 (niedługo będę testował) Dla tych dla których informacja o dnie jest najważniejsza i że tak powiem olewają czy widzą ryby czy nie: zestaw Elte 5 DSI plus najprostsza echosonda (może być Condor 238 tylko do wyświetlania łuków) Dla tych którzy nie potrzebują GPS-a w takim zestawie: Elite 5X DSI plus Condor 238 To są oczywiście tylko propozycje ale koncepcyjnie najbardziej uzasadnione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 alien19999 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Oczywiście że fish-id mam wyłączone.Przy włączonym echo pokazuje ryby przy wyłączonym powinno łuki, których nie ma. Próba z przynętą była tylko żeby sprawdzić czy cokolwiek zobaczy i powiem szczerze że się zdziwiłem bo jak było widać przynętę to była smuga(linia) co najmniej na 5mm. Tylko problem polegał na tym że z boku a nie na środku.Wiem jak rzeczywiście wygląda wiązka bo kiedyś był artykuł w WW. Prawda jest taka, że echo testowałem również na jeziorze Chełmżyńskim na głębokości 7-9m. I co? I nie pokazuje łuków ryb nigdy. Czasami na ekranie pojawia się jakaś ciemna chmurka coś jak zielsko. Wtedy wiem, że to ławica drobnych ryb. Ale np w demie echa ładnie pokazane są łuki ryb, których ja nigdy nie widziałem. A co ciekawe bardzo często łowię okonie takie ponad 25 cm a echo ich nie widzi. Jeszcze jedna ciekawa rzecz. Jak ryby są na dnie albo kawałek nad nim to je widać. Bo odstają od dna lekko jak kamienie czy coś podobnego. W toni nigdy. Dla mnie najśmieszniejsza jest funkcja fish id która pokazuje rybki, a w rzeczywistości po wyłączeniu jej nic na ekranie nie ma. Jak będzie w miarę pogoda to jutro pojadę jeszcze raz powalczyć z tym echo. Jak nic nie wywalczę to je olewam i kupuje inne. Jeszcze jedna sprawa echo posiada 2 stożki 60 stopni i 120 stopni. Ten stożek 120 stopni to jakaś porażka. O ile przy 60 można coś na dnie zobaczyć (nie wiem kamienie ryby czy coś takiego) o tyle na 120 nic na dnie nie widać. Jak będę nad wodą postaram się zrobić jakieś zdjęcia może się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Myslalem nad czyms w rodzaju Mark 5x ale sie wlasnie boje o te ogromne wartosci kata.Echosonda Eagle fish mark 320/ ew. 480 i pewnie jej nastepcy z rodziny X miala kat 20st i w zasadzie pomiajac szczegoly jak sprawnosc(szybkosc) dzialania na co dzien nic mi lepszego nie potrzeba. Dla mnie (jesli dobrze rozumuje) takie zmiany to jest w ogole zmiana dotychczasowej filozofii i sila rzeczy popchniecie dosc wymagajacego uzytkownika w strone urzadzen po kilka kpln. Czesem takie urzadzenie jest potrzebne,czasem jest zbedne. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Cezary Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 w tym roku będzie jeszcze urządzenie Mark 4 to echosonda z GPS-em i obsługą map więc może coś takiego. W przyszłym tygodniu powinny być właściwe ceny więc się okaże czy to ciekawa propozycja. Aha i jest czarno Biały (stopnie szarości) jedyny mankament to może trochę mały ekran (przekątna 4 cale)Jeśli to kogoś nie zraża to może być rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Cezary Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 alien19999 - Ok sorry że podejrzewałem że eksperymentujesz z włączonym Fish ID Inną sprawą może być sam przetwornik - to jest po prostu kawałek ceramiki w środku i jeśli jest uszkodzony albo ma inną niż założona charakterystykę to mogą się dziać różne dziwne rzeczy. Spróbuj pożyczyć od kogoś kto ma inne echo sam przetwornik i zrób próbę jeśli odczyty będą lepsze trzeba wymienić transduktor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 alien19999 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Myślę, że po prostu muszę kupić inne echo i tyle. Jeszcze nie wiem jakie kupie, zastanawiam się. Chyba wolał bym żeby echo miało jeden stożek taki około 60 stopni. Z tego co widzę to i tak większość ma dwa stożki. Zastanawiam się nadelit-5elit 5 DSIHDS-5 combo GPS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Cezary Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Wiem - wybór to zawsze trudna decyzja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 ja też stawiam na przetwornik.po wyłączeniu fish id.moja sonda[x 125] automatycznie przechodzi z ikon na łuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 alien19999 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Widziałem na youtube jak chodzą te urządzenia. Wydają się dużo lepsze od mojego. Bynajmniej jakieś łuki robią lub podobne wytwory. A na dnie można zobaczyć nawet przeszkody. Moja to pewnie by nawet czołgu na dnie nie zauważyła:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Cezary Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Widzę, że poważnie chyba musisz zmienić echo Jakbys potrzebował pomocy pisz na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
alien19999
Witam wszystkich.
Proszę o doradzenie w sprawie echosondy najlepiej z GPS na płytkie wody. Wody o głębokościach do 10m przeważnie około 2,5m.
Dziękuję za informację.
29 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi