Skocz do zawartości
  • 0

Echosonda na płytkie wody

alien19999

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Rowniez sie podlaczam do tematu, zdecydowanie wersja bez gps, bez kolorowego wyswietlacza. Taka zeby mi pracowala pelne 2 dni(podswietlanie wylaczone) na 1szt aku 7Ah.(nie moze to byc Humminbird)

Najlepiej zeby od razu byla w niezlej jakosci szmacie(zestaw portable).Bez wysiegnika - cos poskladam z ulomkow co mi sie zostaly po destrukcji kilku sztuk wysiegnikow..

Gumo

• 0

Jest jedna rzecz, ktora laczy urzadzenia tego typu. Podawany kat stozka penetracji wynosi 60st a w urzadzeniach z 2częst. przetwornikiem dochodzi do 120st...

Hmm, jakis czas temu jeszcze lansowano niewielkie katy, rzedu 20st. Przyznam, ze to rozumowanie do mnie trafialo...

Kat mial byc niewielki(swiadome minusy zwiazane z ogladaniem niewielkiego fragmentu, zwlaszzca na plytkiej wodzie) z przyczyny giniecia sygn. na nierownosciach dna.

Teraz natomiast jak widac lansuje sie co innego, pytanie czy to poprawilo widzialnosc obiektow w zakamarkach podwodnych stokow?

Co ciekawe (i pytania podobne juz tutaj byly zadawane) w takim np. sklepie cabelas postaremu podaje sie kat 20st (mimo ze na stronie lowranca jak byk stoi 60st)...

Gumo

• 0

mam echosondę FishEasy 245 DS

Jak dla mnie porażka totalna. Przy ręcznym ustawieniu głębokości do 0-6m przekłamuje obraz (robi się jak by animowany) dobrze pokazuje przy głębokości do 10m.

Nie polecam tej echosondy i szukam innej. Są jakieś propozycje?

Interesuje mnie echo z GPS do 3000zł.

Ze względu na to że biorę udział w różnych zawodach spinningowych potrzebuję dobrą echosondę. Ile będzie brała prądu nie ma znaczenia zawsze mogę podłączyć akumulator 100Ah (od elektryka).

• 0

Szczerze nie miałem z nią styczności. Może wypowie się ktoś kto ją zna?

Opisy niby ładne ale to tak samo jak w mojej ładny opis działanie lipa.

Tak się teraz zastanawiam może moje echo jest zepsute? Nie pamiętam żebym kiedykolwiek na nim widział łuki ryb.

Może znacie jakąś firmę z Kujawsko-pomorskie, która by mi sprawdziła stożek echosondy?

• 0

Dno widać. Temperaturę mierzy raczej dobrze. Głębokość raczej też wygląda ok.

Co dziwne jak przeciągnę jakąś przynętę pod echo (np gumę) to czasami ją łapie a czasami nie(tą samą przynętę). Dziwne jest to, że bezpośrednio pod nadajnikiem echo przynęty nie łapie. Oczywiście czułość mam ustawioną ręcznie, (żeby sprawdzić) praktycznie na maksa 2% wyżej są już same szumy.

Albo echo jest takie denne albo po prostu jest coś z nim nie tak.

• 0

Trudno powiedziec. Skoro generuje obraz dna tzn, ze dziala. Jest jeszcze mozliwosc, ze trzeba pokrecic kilkoma funkcjami,np. fish id wylaczyc i pobawic sie czuloscia.

Jezeli takiego przedmiotu nie widac (o ile wchodzi w swiatlo wiazki) to rzeczywiscie to sie nadaje tylko na zlom.

Gumo

p.s.Jak sie uprze to nie ma rady. B)

I potem na forum mnoza sie rozne ciekawe interpretacje obrazu. <_<

• 0

No chłopaki to teraz prawda prosto z mostu. Na głębokościach 0-3m szukanie ryb to zwyczajnie strata czasu. Czy macie kąt stożka 120 stopni czy 20 wyjdzie na jedno. Jak naprawdę wyglądają osławione stożki poczytaj cie tutaj http://www.e-sonar.pl/webpage/wiazki-i-stozki.html i tutaj http://www.e-sonar.pl/webpage/anatomia-przetwornika.html

Na tak płytkiej wodzie ryby i tak po przepłynięciu łódki odsuwają się, więc pływanie im po grzbietach - no nie wiem czy to ma sens.

Jedynym systemem który daje możliwości wykrywania ryb na płytkiej wodzie jest boczny sonar i w takich sytuacja sprawdza się znakomicie trzeba tylko nabrać doświadczenia.

Gumo - w pełni popieram: wyłączenie fish ID i ręczne dobranie czułości, bardzo często daje doskonałe wyniki.

alien19999 - Jesli robisz te eksperymenty z włączoną funkcją Fish ID to całkowita strata czasu. To komputer echa decyduje czy coś co przepłynie pod przetwornikiem wyświetli jako ikone ryby czy nie. I nie zbadane sa jego procesy myślowe i algorytmy którymi się kieruje. Filtruje sygnał bardzo mocno i coś tam pokazuje. jeśli chcesz się nauczyć jak echo pokazuje ryby czy w ogóle obiekty to wyłącz identyfikacje na początku.

• Like 1

• 0

Ja to widze tak

Dla chłopaków ze sporym budżetem, lub takich dla których informacja o łowisko ma kapitalne znaczenie np zawodnicy

HDS 5 + StructureScan

Dla tych którzy już mają doświadczenie z echosondami i chcą się przesiąść na echo z GPS-em

Elite 5 lub Elite 4 (niedługo będę testował)

Dla tych dla których informacja o dnie jest najważniejsza i że tak powiem olewają czy widzą ryby czy nie:

zestaw Elte 5 DSI plus najprostsza echosonda (może być Condor 238 tylko do wyświetlania łuków)

Dla tych którzy nie potrzebują GPS-a w takim zestawie:

Elite 5X DSI plus Condor 238

To są oczywiście tylko propozycje ale koncepcyjnie najbardziej uzasadnione

• 0

Oczywiście że fish-id mam wyłączone.

Przy włączonym echo pokazuje ryby przy wyłączonym powinno łuki, których nie ma. Próba z przynętą była tylko żeby sprawdzić czy cokolwiek zobaczy i powiem szczerze że się zdziwiłem bo jak było widać przynętę to była smuga(linia) co najmniej na 5mm. Tylko problem polegał na tym że z boku a nie na środku.

Wiem jak rzeczywiście wygląda wiązka bo kiedyś był artykuł w WW.

Prawda jest taka, że echo testowałem również na jeziorze Chełmżyńskim na głębokości 7-9m. I co? I nie pokazuje łuków ryb nigdy. Czasami na ekranie pojawia się jakaś ciemna chmurka coś jak zielsko. Wtedy wiem, że to ławica drobnych ryb. Ale np w demie echa ładnie pokazane są łuki ryb, których ja nigdy nie widziałem. A co ciekawe bardzo często łowię okonie takie ponad 25 cm a echo ich nie widzi. Jeszcze jedna ciekawa rzecz. Jak ryby są na dnie albo kawałek nad nim to je widać. Bo odstają od dna lekko jak kamienie czy coś podobnego. W toni nigdy.

Dla mnie najśmieszniejsza jest funkcja fish id która pokazuje rybki, a w rzeczywistości po wyłączeniu jej nic na ekranie nie ma.

Jak będzie w miarę pogoda to jutro pojadę jeszcze raz powalczyć z tym echo. Jak nic nie wywalczę to je olewam i kupuje inne.

Jeszcze jedna sprawa echo posiada 2 stożki 60 stopni i 120 stopni. Ten stożek 120 stopni to jakaś porażka. O ile przy 60 można coś na dnie zobaczyć (nie wiem kamienie ryby czy coś takiego) o tyle na 120 nic na dnie nie widać.

Jak będę nad wodą postaram się zrobić jakieś zdjęcia może się uda.

• 0

Myslalem nad czyms w rodzaju Mark 5x ale sie wlasnie boje o te ogromne wartosci kata.

Echosonda Eagle fish mark 320/ ew. 480 i pewnie jej nastepcy z rodziny X miala kat 20st i w zasadzie pomiajac szczegoly jak sprawnosc(szybkosc) dzialania na co dzien nic mi lepszego nie potrzeba.

Dla mnie (jesli dobrze rozumuje) takie zmiany to jest w ogole zmiana dotychczasowej filozofii i sila rzeczy popchniecie dosc wymagajacego uzytkownika w strone urzadzen po kilka kpln.

Czesem takie urzadzenie jest potrzebne,czasem jest zbedne.

Gumo

• 0

w tym roku będzie jeszcze urządzenie Mark 4 to echosonda z GPS-em i obsługą map więc może coś takiego. W przyszłym tygodniu powinny być właściwe ceny więc się okaże czy to ciekawa propozycja.

Aha i jest czarno Biały (stopnie szarości) jedyny mankament to może trochę mały ekran (przekątna 4 cale)Jeśli to kogoś nie zraża to może być rozwiązanie

• 0

alien19999 - Ok sorry że podejrzewałem że eksperymentujesz z włączonym Fish ID :D

Inną sprawą może być sam przetwornik - to jest po prostu kawałek ceramiki w środku i jeśli jest uszkodzony albo ma inną niż założona charakterystykę to mogą się dziać różne dziwne rzeczy. Spróbuj pożyczyć od kogoś kto ma inne echo sam przetwornik i zrób próbę jeśli odczyty będą lepsze trzeba wymienić transduktor

• 0

Myślę, że po prostu muszę kupić inne echo i tyle. Jeszcze nie wiem jakie kupie, zastanawiam się. Chyba wolał bym żeby echo miało jeden stożek taki około 60 stopni. Z tego co widzę to i tak większość ma dwa stożki.

Zastanawiam się nad

elit-5

elit 5 DSI

HDS-5 combo GPS