Skocz do zawartości

Świnoujście

KOMANCZ

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 135
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Mam takie podstawowe pytanie jeśli chodzi o połowy w okolicach Świnoujścia. A mianowicie podobno to są wody morskie i trzeba wykupić stosowne zezwolenie. Gdzie coś takiego można kupić i ile kosztuje ??????

Czy można to załatwić przelewem ????

fakt - to wody Morskie...... przelewem nie da rady......... znaczki skarbowe trzeba wykupić, i nakleić na formularz z danymi osobowymi : Imie nazwisko nr dowodu, adres zamieszkania. Opłata 16pln za miesiąc i 47 za rok. Poniedziałek środa i piątek Kapitanat Portu w Świnoujściu od 8 do 13 .......

• 2 tygodnie później...

Waci ! Nieprawdą jest jakoby terminal gazowy zagrażał środowisku !

Jest to bardzo bezpieczna inwestycja. Miasto ubiegało sie o lokalizowanie takiego terminalu od roku 1990. I stało się. Jednakże najważniejszą inwestycja i ważną komunikacyjnie, będzie stała przeprawa - TUNEL !! Rząd Polski przeznaczył 2 mln PLN na Studium wykonalności, daj Boże aby za kilka lat rozpoczęto fizycznie tą inwestycje. Mieszkańcy a szczegółnie goście przybywajacy do Świnoujścia, aby sie przeprawić na wyspę Uznam niejednokrotnie czekają po kilka godzin. Np. 1 listopada br. silny wiatr utrudnił funkcjonowanie przeprawy promowej. Przeprawa Karsibór nie działała, a w centrum czkaliśmy w kolejce 4-5 godzin na przeprawę.

Dlatego też trzymajce kciuki za powodzenie i realizacje powyższych inwestycji.

Ostatnio patrzyłem na popisy świnoujskich wędkarzy miejskich,to co zobaczyłem przerosło wszystko co do tej pory widziałem.W centrum miasta, jakieś 30 chłopa,w biały jeszcze dzień, czesze wodę na szarpaka.Sprzęt dorszowy uzbrojony w coś co przypomina pilkera /kawałek pręta,zplaszczonej rurki ok.100-150g/i dwie ogromne kotwice.Łupem pada wszystko co się w wodzie znajduje,głównie sandacz,okoń i cały białoryb.Trwa to już dwa miesiące i nie znalazł się nikt kto mógłby to zakończyć.Na ironię zakrawa fakt,że pierwsi z owych łowców stoją pod samą stanicą policji wodnej,wręcz łowią z pod policyjnych łodzi.Dzielna świnoujska straż graniczna też jakaś ślepa,co prawda zgnoją czasem jakiegoś dziadka, który łowi oklejki na ciasto,a pózniej dzielą się medalami.Strach pomyśleć co się tam w nocy dzieje.Od dawna wiadomo, że kanały w mieście są zimowiskiem sandacza i innych ryb i aż dziw bierze że w tym roku,Urząd Morski zniósł zimowy zakaz połowu.Wesołych Świąt :angry: :angry: :angry:

potwierdzam zaobserwowane patologiczne zjawisko szarpanai wszelkich żywych istot wodnych. Swego czasu pisąłem na ten temat w lokalnej gazecie. Ba nie raz dzwoniłem na policje.. efekt był taki, ze przyjechali na sygnałach świetlnych. Towarzystwo w między czasie zaprzestało szarpania. Policjant nawet nie wysiadł z samochodu. Ot przejechali wolniutko wzdłuż nabrzeża. Wstyd, wstyd... swego czasu nawet w WŚ dałem swój komentarz do takiego procederu. Wedkarze, którzy mnie rozpoznawali do dzisiaj mi wypominają moje uwagi. Wędkarze i rybacy zwalają winę na kormorany, że wcinaja ryby i nie ma co ....... szarpać ! Jeszcze jedno - jestem kilka razy na wodzie w ciągu miesiąca, jednakże nie przeżyłem żadnej kontroli.

Będąć w radzie miasta spotkałem sie z interpelacją jednego z radnych, aby prezydent miasta interweniował w urzędzie morskim o zniesienie okresu ochronnego na poławianie spinningiem od 1 grudnia do 1 marca. Tłumaczył to tym ,że jest ogólna bieda, ludziki potzebują jeść, dzieci są głodne. I o dziwo zadziałało. Od 2 lat nie ma okresu ochronnego. ..... pozdrowienia dla nowego komendanta policji w Świnoujściu !

• 2 tygodnie później...