Skocz do zawartości

jaki przypon do twitchingu?

bywalec84

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba trudno tu o jakąś złotą zasadę, bo

jeśli mówimy o twitchingu pstrągowym w szybkim nurcie, to w zasadzie nie używa się przyponu w ogóle.

Przynajmniej tak robią w Japonii.

Cienka plecionka--krętlik--wobler i już.

Natomiast widywałem też zestawy z przyponem z FC lub żyłki.

Miały zastosowanie w krystalicznie czystych, spokojniejszych wodach, gdzie znaczenie miało to, by ryba nie dostrzegła linki.

Wg mnie, w tej roli lepiej sprawdzi się FC.

Cienkie, nowoczesne FC są miękkie, więc będzie ok.

Poza pstrągami, stosuje druty tytanowe knot2kinky, na miękkich przeponach często miałem problem z plątanniem linki. Wobler zawijam i zaczepia się o żyłkę, flourocarbon czy na co tam łowiłem.

Trzeba sprawdzić samemu , jeden lubi ogórki drugi ogrodnika córki ;-)

Edytowane przez gajosik

• 3 lata później...

Wolfram odradzam zwłaszcza przy łowieniu większym woblerem. Bardzo szybko będzie się odkształcał. Cienki tytan (drut) jest super, ale zawsze obawiam się, że pęknie na pętli, zacisku lub węźle. Lepsza jest plecionka tytanowa lub plecionka stalowa w igelicie (np. Surflon) ale ten w wersji 7x1 trochę sztywniejszy od 7x7. FC jak zwykle dyskusyjny choć w super czystej wodzie czasami niezastąpiony 0,8-0,9. 1,0 to już dla mnie trochę przygruby do takiego łowienia (tak na intuicję)

• Like 1

• 2 tygodnie później...

ja robie to tak,FC 0,70mm ,mw50cm+okolo 2-3m fluorocarbonu 0,35,plecionka 0,10-0,15mm max,wszystko połączone FG knot,żadnych krętlików

woblery jerk minnow 10-15cm 

tonace,dodatkowo dociążane,łowie w głębokich miejscach i na seryjniakach nie ma czasem szans żeby szczupak wyszedł

Edytowane przez didi