Andrzej Stanek Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Witam Chcę sobie zorganizować warsztacik do kręcenia much. Chodzi mi o szafkę, sekretarzyk lub inny stół roboczy z odpowiednio przemyślanymi szufladkami, stojaczkami, szpilkami na nici, uchwytami pod narzędzia. Zerkam na to co się proponuje w sklepach internetowych z dostępem od zaraz (Polska) i nic nie widzę co by mnie zachęciło. Ceny też nie są zbyt rajcowne, raczej drogo za to co oferują. Może ktoś z Was ma już przetarty szlak i będzie chętny podzielić się swoimi spostrzeżeniami, fotkami... Udało mi się skompletować w ciągu ostatnich kilku sezonów dobry zestaw narzędzi + imadło, materiałów też przybywa. Kosztowało mnie to sporo wyrzeczeń. Teraz czas na odpowiednie stanowisko robocze a zarazem azyl i miejsce odpoczynku, relaksu dla psyche po codziennej gonitwie. Kręcenie uspokaja... Ma to być drewniana estetyczna konstrukcja. Mogę zlecić wykonanie tylko do końca nie wiem jaką formę ma to przyjąć. Może Ktoś doradzi...Preferuję drewno (dąb lub inne ciemne, trwałe)...Myślałem jako dodatek o gablocie wykonanej w podobnym stylu pod kołowrotki muchowe, pudła z muchami. Koniecznie przeszklone, zamykane...Mam ograniczone miejsce gdzie mogę się zainstalować z w/w mebelkami. Podstawą będzie już istniejące duże dębowe biurko.Wolna powierzchnia blatu biurka to 80x60cm w górę bez ograniczeń. Podałem chyba wszystkie istotne informacje... Z góry Dzięki za wszelkie sugestie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Gdybym miał robić dla siebieBlat ok 60 x 80, zamykany, coś jak żaluzjowe zamknięcie w chlebakach., ale zostawiające ze 20cm blatu.Na topie miejsca na tyle, by móc monitor od kompa postawić W zamknięciu materiałów część (mam koty), reszta - z boku w szufladach wysuwanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Ta podana powierzchnia to czysto robocza, czyli miejsce na szafki, szufladki, szpilki na nici, dziury i obsadki na narzędzia. Teraz trzymam to w szufladzie biurka i pudłach metalowych po łakociach. Jest tego sporo... Biurko jest duże (robione na zamówienie pod stację graficzną) i kompy obok mają swoje miejsce. Wypadł z gry duży skaner płaski. Chcę to wykorzystać. Jak się uda będzie wszystko co istotne pod ręką. Ważna jest też gablota na młynki i pudła z muchami. Imadło będzie stało na blacie wysuwanym pod klawiaturę. Ten element roboczy już istnieje - spore lotnisko. Może ktoś wstawi jakieś fotki z kącikiem do kręcenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 http://www.orvis.com/store/product.aspx?pf_id=1T1R Lepiej i zapewne drożej się nie da Można by zlecić jakiemuś stolarzowi u nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arhuku Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Poniższy link z pewnością nie jest dokładnie tym, o co pytasz, ale być może zaadaptujesz sobie jakieś rozwiązania do własnego projektu: GFF - Build a Flexible Fly Tying Bench. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Michał, fajne tylko to już jest stojący mebel. Na to miejsca nie mam. Ta góra jest ciekawa. O czymś taki myślałem. I za wielką wodą... Dostępne na zamówienie są u nas takie sprzęty - skrzynia: http://www.flyhouse.pl/pl/kupuj/warsztaciki Tylko w ramach tej ceny powinienem tak sądzę zrobić coś pod wymiar. Ma ktoś namiary na inne stanowiska w necie, tak do podglądnięcia jako wzór. @arhuku - to tylko fragment stanowiska, biorę to jako wzór dla kogoś kto będzie to robił. Pozostaje cała góra, szuflady, gablota. Brakuje mi wizji całości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Wujek google załatwia sprawę: http://www.google.pl/search?q=fly+tying+bench&hl=pl& fhp=1&rlz=1C1SKPH_enPL384&site=webhp&prmd=imvns& amp;tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=zY8MT 4biHNDqOZPkqKcH&ved=0CDAQsAQ&biw=1440&bih=781 http://www.google.pl/search?q=fly+tying+bench&hl=pl& fhp=1&rlz=1C1SKPH_enPL384&site=webhp&prmd=imvns& amp;tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=zY8MT 4biHNDqOZPkqKcH&ved=0CDAQsAQ&biw=1440&bih=781#hl =pl&fhp=1&rlz=1C1SKPH_enPL384&site=webhp&tbm =isch&sa=1&q=fly+tying+work+center&pbx=1&oq= fly+tying+work+center&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=e &gs_upl=37310l40832l0l41096l18l17l0l12l12l2l315l770l2-2. 1l3l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=bea7babf8e9a1 7d7&biw=1440&bih=781 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Michał - STRZAŁ W DZIESIĄTKĘ - DZIĘKI Już widzę to czego szukałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Ten mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 To jest fajne: Pasuje do biurka które mam. Imadło stało by tylko na blacie biurka, reszta eksponatu jako wolna powierzchnia robocza.Pytanie jak z ceną i dostępnością... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Andrzej, Mieszkasz w Pl nie UK. Idz do stolarza, pokaz projekt, wymiary i po sprawie :D Będzie na pewno taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zrobię tak, tylko czy trafię na fachowca. Poszukam w sklepach z tego typu meblami, może coś doradzą... Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zrobię tak, tylko czy trafię na fachowca. Poszukam w sklepach z tego typu meblami, może coś doradzą... Dzięki. Ktoś na flyfishingu robił proste modele, może by się pokusił o coś bardziej skomplikowanego? Poszukaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Już się szuka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adiz1 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 @Lady D - poszukaj kontaktu z Panem/Kol.Januszem Kitowskim z Zawiercia.Poniżej link do tematu z przykładem jego realizacji: http://fly-fishing.pl/forum/viewtopic.php?f=11&t=2394&am p;hilit=bench Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Dzięki Wszystkim za linki, adresy, pomoc w namierzaniu mebelka. Temat nie jest taki prosty. Kilka osób dłubiących w drewnie zdeklarowało się pomóc. Dębina odpada, podobno trudno dostać suchą dobrze sezonowaną no i cena... Rozwiązania sklejkowe raczej nie wchodzą w grę, pozostaje sosna i okleina. Co do formy - polskie złote rączki zrobią wszystko. Tak wynika z deklaracji pisemnych. Jeśli temat zostanie ruszony i powstanie konkretny mebel dam znać upamiętniając fotkami finał przedsięwzięcia. Na ten moment szukam w sklepach typu Ikea, Cepelia, inne branżowe. Może uda się coś zaadoptować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Andrzej, Jak byś się zadeklarował parę miesięcy temu to bym wyciągnął jakiś stary dąb, w dodatku czarny z Bugu, tak musisz czekać do lata, później sezonowanie itd :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Suszenie - 7 lat. Tak mówią znawcy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Andrzej bez przesady, rób z sosny a później pomyśl o dobrej lakierobejcy.Jak masz biurko z dębu czy w kolorze dębu to kupujesz podobnego koloru lakierobejcę i problem z głowy .Można zawsze lekkie próbki malowania zrobić i zobaczysz jaki kolor będzie pasował . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Sosna to sosna i nigdy jak dąb wyglądać nie będzie .Jak ma to wszystko być igła i ze szlachetnego drewna to ja się mogę tego podjąć,może być nawet z hebanu jak chcesz ,lakierowane lub w politurze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 12 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Tomek masz zielone światło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 No już rozmowy przeprowadzone teraz wyceniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Kurna trochę wyszło i to bez mojej marży Odpuszczę Ci ale Ryogi mi nasmarujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 14 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Tomek pilnuj lepiej by wyszło jak sekretarzyk osobisty Króla Słońce... Co do młynków zawsze możesz na mnie liczyć i to bez pilotowania tego zlecenia... PSWymiary + rysunek doślę na poniedziałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 No staram się.Dla siebie będę to adoptował pod warsztat muchowy-Stary sekretarzyk,drewno dębina.Dojdą szufladki.Góra mebla doskonale nadaje się do przeszklenia i będzie służyć do trzymania młynków muchowych,blat jest wysuwany i bardzo stabilny więc część robocza nie wymaga wkładu pracy.Na boku miejsce na Tuby z wędkami.No powinno być dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi