Forest-Natura Opublikowano 8 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2021 Witam.Ja nie mam czasu żeby czekać aż pomacham ... Staram się bardziej czas nad wodą i w lesie spędzać niż nad sprzętem - muszę bo mam piesła choleryka i w domu szajby dostaje (dobry pretekst nie jest zły )Sto linek, sto wędek, sto kręćków ... to tylko narzędzia do wybadania tematu. Jak nie drogie to cza brać, użyć i potem się zastanowić czy zostawić, czy też puścić dalej.Po prawie 35 latach mojego wędkarstwa zapragnąłem zmierzyć się w końcu z muchołowieństwem i staram się nadrobić czas stracony ... a wiecznie żyć nie będę i już za półmetkiem jestem Marian ... tabele gites, w nastepnych postach zamieszczę jeszcze parę tabel o linkach i głowicach ku pożytowi szerszemu gronu, bo się bardzo przydają.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nati Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2021 Jeżeli ktoś lubi ślęczeć nad formułkami i zestawami grafik z cyferkami, to polecam stronę Martina https://www.troutcontrol.de/epages/61653601.mobile/de_DE/?ObjectPath=/Shops/61653601/CategoriesA dla odprężenia tą stronę https://catch-zone.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2021 On przecież z tej wioski.. w cały świat wyjechał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 9 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2021 On przecież z tej wioski.. w cały świat wyjechał Bardzo duża strata dla wioski Sławku. Merytorycznie bez zarzutu. Przykładem tekst o sznurach do solnych łowów do odnalezienia w dolnym linku kol. nati.No i oczywiście omówienie, a raczej pokazanie plecionek... To wszystko kiedyś było u nas, tu na jerku, ale się porobiło i szkoda. Looknijcie na tekst pitta z linku, bo tam co zdanie to prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2021 Całe mnóstwo tych strat się zdarza. Niełatwo jest uczynić swój głos słyszalnym pośród jarmarcznej wrzawy, nie każdego rajcuje być samcem alfa, nie wszyscy dobrze znoszą powszechny brak wiedzy, nieustanną agresję, życie na pokaz, czy wieczne konkursy na zajebistość. Ostatnio odpadł Tomek Cześnicki..Życie jest wszędzie.. ale co to za życie.. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 10 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 (edytowane) Witam.Do tematu linek wracając ... pal licho tam klasy, wagi i długości i to czy się zgadzają ...Ja to bym chciał na opakowaniach "markowych" linek doszuakać się co najmniej takich podstawowych rzeczy na jakie często stać przeciętnego Chińczyka puszczającego w świat jakiś sznurek muchowy. A nie przykładowy schemat w klasie linki, której akurat wcale się nie kupiło.Nie wiem no ... za dużych wymagań to chyba nie mam wcale, może wtedy nie chciało by mi się nawet ważyć i mierzyć Pozdrawiam. Edytowane 10 Maja 2021 przez Forest-Natura 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian-56 Opublikowano 10 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 WitamNie tylko "Chińczyk" dobrze opisuje budowę linek muchowychKilka przekładów linek które używam lub używałemKłaniam się Marian 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 10 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 Witam.Oczywiście Marianie - ale jeszcze parę lat wstecz (zaczynałem wtedy przygodę z muchowaniem) to tylko Airflo podawało konkretne wymiary głowicy, a cały komplet informacji łącznie z wagą, to tylko Scierra opisywała. Cała reszta czołowych producentów miała to w nosie kompletnie. RIO do tej pory na opakowaniach i swojej stronie podaje "example" rysunek wymiarowy - kupjesz linke #3 czy #7 a "example" masz na opakowaniu właśnie #5 ... trafiło Ci się z tą piątką Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian-56 Opublikowano 11 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 (edytowane) WitamKlasa #5 jest podawana jako przykład kształtu linki w większosci firm Na marginesie zostawiłem do łowienia klasę #5 -wędziska/kołowrotki/linkiUżywałem #5 w czasach gdy twierdzono,że #6 to jest "uniwersał"Na zdjeciu linka SCIERRA WF5I ( 2011 rok),którą używam do dzisiaj Nie jest zbyt dokładnie opisany kształt linki Linkę AIRFLO WF 5/6 S III (delta seria 7000 ) też używam do dzisiaj -streamer .Linka ma już 25 lat Kłaniam się Marian Edytowane 11 Maja 2021 przez marian-56 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 11 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 (edytowane) Marianie, serię gpx bardzo cenię! Na zdjęciach niezła kolekcja linek. Nawiasem mówiąc w Pyrlandii to często nadal „ sznury” co oczywiście jest efektem niemieckich wpływów językowych. „Linka” dominuje w Polsce, sam to u siebie zauważam, ale w opowieści Dziadka to „ sznur” ciął wodę. Podobnie „ Rollwurf” „ na Płytnicy umożliwiający jakiś rzut dzis już jest Roll Castem. Kończąc językowy wtręt zauważę, że wędka musi zawierać w swej konstrukcji linkę lub żyłkę lub coś podobnego, a wędzisko to kij i tyle. Tak więc żyłka bez kija to wędka, ale kij( wędzisko) bez żyłki lub linki „ wędką „ nie jest. Pozdrawiam i napiętego sznura życzę Edytowane 11 Maja 2021 przez Paweł Bugajski 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 11 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 Również bardzo lubię GPX, szkoda że już nie jest do kupienia. Mam taką linkę, właśnie z Sharkwave, niestety jej żywot po 8 latach dobiega końca. Początkowo świst na przelotkach mnie irytował, ale z czasem bardzo to polubiłem. No i linka ma fantastyczny profil, umożliwia dalekie i precyzyjne rzuty. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian-56 Opublikowano 11 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 WitamW mowie potocznej tez uzywam słów: wędka, sznur, ale tu Wędzisko ,Linka Godny następca serii GPX to ( zdjęcie) w/g moich skromnych umiejetnościSeria MPX nie potrafiłem wykonywac rzutów wędziskami o różnej akcji ( T&T/WINSTON/ORVIS/SAGE)Kłaniam się Marian 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 12 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2021 Z tymi ponad stoma sznurami to jak z zapachami w Seforze. Po dziesiątym wąchnięciu nie wiesz co jest co ???? Też podziwiam determinację w dochodzeniu "prawdy" ale też nie zaprzeczę że np u mnie wędka #7 (Winston LT5) całkiem poprawnie współgra ze sznurami w #5 klasie ???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Richi55 Opublikowano 13 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2021 Bo to dobra wędka jest i w rękach umiejącego rzucać.Oczywiście można dzielić włos na czworo tylko po co sam mam 30 linek a przerzuciłem ok.100.Kupuję linkę która zgodnie z opisem powinna pasować do metody na jaką chcę łapać.Potem linkę testuję również pod kątem wędki na jaką chcę nią łapać i jeżeli jest ok.zostaje jeżeli nie szuka nowego właściciela.Ważenie i mierzenie nic nie da jeżeli linka nie spełnia moich oczekiwań a to jest jedyne kryterium które musi spełniać.Niestety przed zakupem nie da się tego stwierdzić. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 13 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2021 W zeszłym roku pewien muszkarz mi się żalił,że dobrze wspomina czasy kiedy miał 2-3 kije.Mówił że zawsze wiedział na co łowić.A dziś 30 wędek i ma chłop kłopot. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 13 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2021 Ja ostatnio pomyliłem zielone tuby... I wyladowałem nad rzeką z pudełkiem suchych much i morskim kijem w klasie #7 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 13 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2021 (edytowane) Witam.W zbieractwie najważniejsza jest systematyczność, porządek i katalogowanie zbiorów ... Pozdrawiam.PS. Pewnej jesieni byliśmy z Jaśkiem (Danielem) nad rzeczką gdzie bytują obok siebie szczupak i lipień. Łowiłem lipasy (usiłowałem), Daniel szczupaki na sprzęt w #9 klasie. W pewnym miejscu wyczaił lipasa, zrobił szybko z kija i linki #9 sprzęt do krókiej nimfy, założył lipasowe muchy i ... złowił go bezceremonialnie. Chyba to nawet czterdziestak był. Ja obok piery.oliłem się bez skutku z pięknym szklaczkiem, linką #3 "presentation" i sucharkami. Da się ... Edytowane 13 Maja 2021 przez Forest-Natura 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 6 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2022 W poszukiwaniu innego tematu trafilem tutaj. Uznalem, ze jest to okazja do podzieleniem sie pewna, dla mnie, nowoscia. Linki Arctic Silver. Firma zapewne malo znana w Polsce, ale znana w Skandynawii, za sprawa morskich lowow. Kolega kupil sobie wedke i chcial potestowac jak beda z niej rozne linki latac. Wyszlismy na pole, takie prawdziwe skoszone i zaczely sie rzuty. W zwiazku, ze wedka to byl Sage TCR #5 to nie straszna mu byla tez klasa 6. Przerobilismy kilka linek miedzy innymi wyzej wspomniana w klasie #6 intermedium. Pierwsze co zwraca uwage podczas wymachow to running, ktory jest wyjatkowo cienki. Po dwoch miedzywymachach koniec linki wystaje za przelotke szczytowa. Przyznam, ze pierwszy raz tak doskonale rzucalo mi sie na dystant. Wiem juz, ze jesli skoncza mi sie linki, ktorych uzywam to to bedzie cos co kupie na trocie w morzu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 6 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2022 jakiś link plis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 6 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2022 (edytowane) Pawle, prosze Ciebie bardzo, strona producenta:https://www.arcticsilvershop.com/product-page/compact-2-0-intermediate-1Wlasnie tez doczytalem: "One back cast - and let the rocket fly!" i musze sie pod tym podpisac bo dokladnie mialem takie odczucia, a nie za bardzo wiedzialem jak to opisac.Ponizszy filmik przedstawia co prawda Ignitera od Sage ale Daniel rzuca wlasnie ta linka. Jestem prawie przekonany, ze innym, szybkim kijem da sie powtorzyc ten "wyczyn". Edytowane 6 Października 2022 przez Jack__Daniels 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba7 Opublikowano 21 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2022 Jaka jestem różnica w linkach RIO - modele Intouch vs Premier? Nowsza / starsza wersja? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia O! Dwa lata mienely od mojego ostatniego wpisu w tym temacie i musze odszczekac co powiedzialem. Moze nie do konca, ale pozwolcie wyjasnic. Chodzi o linke Arctic Silver. Dalej podtrzymuje, ze jest swietna do rzucania ale.... i po "ale" zawsze jest najwazniejsze . Kupilem taka linke koledze (sam chcial ) i zawiozlem na Islandie na jego wielkie pstragi. Linka w klasie #9, bo i ryby spore i wiatr dmucha. Kij w morskim uzbrojeniu, kolowrotek z duza iloscia podkladu, przypon jednolity z 0,33mm. Rzut, linka pieknie tnie powietrze, wiadac podklad, wpada do wody, pociagniecie i zaczep.... taki prawdziwy, ten nie ozyl , a linka co? Rozciagnela sie jak guma w majtkach i pekla zaraz za petelka. Przypominam, przypon 0,33mm wiec nic super mocnego i ta jej niesamowita rozciagliwosc! Zaczelismy sie nia bawic na brzegu i udawac zaciecie z reki na prawie calej odwinietej z kolowrotka lince. Trzeba miec naprawde dlugie rece, zeby z ok 30m zaciac rybe. Rozciagliwosc na nieakceptowalnym dla nas poziome. Linka wrocila do sklepu, a pieniadze za nia do kieszeni. Byc moze inne modele z tej firmy sa ok, byc moze ten egzemplaz byl wadliwy (pieniadze zwrocono dopiero po odeslaniu do dystrybutora) , ciezko mi powiedziec, ale zaufanie zostalo troche nadszarpniete. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia Powyzszy wpis byl tylko wyjasnieniem do tego co napisalem dwa lata temu, ale tak naprawde przychodze z innym pytaniem. Jaka jest zywotnosc sznura muchowego? Zdaje sobie sprawe, ze zalezy od czystosci wody, od intentywnosci lowienia itd. Bardziej zastanawia mnie jak dlugo moze lezec linka w szufladzie czy tez na polce sklepowej i czekac na swoja kolej? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian-56 Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia (edytowane) Dzień DobryPosiadam jedną z linek już kilkanaście lat,którą używam sporadycznie i nie ma oznak starzenia sięNieużywane linki trzymam w stabilnych warunkach tzn. w szafce gdzie jest stała temperaturaW takich samych warunkach trzymam żyłki przyponoweKiedyś miałem w ręku ( w sklepie ) linkę która leżała w gablocie prawdopodobnie całe latoCała otulina linki była posklejana ze sobąPo użyciu czyszczę linki " mleczkiem" ,a póżniej smaruję preparatami Loon-aKłaniam się Marian Edytowane 25 Stycznia przez marian-56 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia Dzień DobryPosiadam jedną z linek już kilkanaście lat,którą używam sporadycznie i nie ma oznak starzenia sięNieużywane linki trzymam w stabilnych warunkach tzn. w szafce gdzie jest stała temperaturaW takich samych warunkach trzymam żyłki przyponoweKiedyś miałem w ręku ( w sklepie ) linkę która leżała w gablocie prawdopodobnie całe latoCała otulina linki była posklejana ze sobąPo użyciu czyszczę linki " mleczkiem" ,a póżniej smaruję preparatami Loon-aKłaniam się MarianMam trochę sznurów i głowic airflo. Niektóre kupiłem nowe, większość z drugiej ręki, kilka ma już powyżej 10 lat. Nigdy nic przy nich nie robiłem. Używam a potem wracają do szuflady. Ciągle są jak nowe. Żadnych uszkodzeń. Zdecydowanie polecam 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi