Skocz do zawartości
  • 0

Próba reanimacji Minn Koty

Bartek_C

Pytanie

Witam,

moja Minn Kota po dwóch latach postoju w garażu, to w tej chwili trup. Jako, że elektromechanik ze mnie żaden, to ktoś podpowie, jak to po fachowemu wyczyścić ? Po prostu benzyna ekstrakcyjna czy tam aceton czy jakiś inny sposób ? Może jeszcze zadziała...

post-46899-0-32916800-1525721034_thumb.jpg

post-46899-0-05369500-1525721042_thumb.jpg

post-46899-0-89416400-1525721050_thumb.jpg

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ani zalany kwasem ani nie pływałem po morzu. Po prostu stał nieużywany...

Mechanik w pracy powiedział mi, że jak szczotki dostały wilgoci, to mogą być już do wymiany. A ta niby sól, to podobno utlenione aluminium.

Edytowane przez Bartek_C

• 0

No tak, ale żeby stop aluminium się tak utlenił, to musiał być potraktowany nie tylko zwykłą wilgocią. Wysoka temperatura i wilgoć da taki efekt. Szczotkotrzymacz przy szczotkach wygląda na nadtopiony. Wyczyść korozję, zobacz które części wymagają wymiany, wyceń koszty części to będziesz wiedział co dalej.

• 0

Ja bym zrobił tak: środek do mycia felg, wirnik delikatnie pędzlem miękkim aby nie uszkodzić izolacji uzwojenia, płukanko pod ciśnieniem, sprawdził bym jak to wygląda i ewentualnie potem do wody gorącej na 2/3 godzinki (dyfuzja chemiczna środka do mycia- na wszelki wypadek), potem piekarnik na ~120 stopni, czyszczenie szczelin kumutatora, na koniec wszystko sprejem z teflonem obficie.

• 0

Ha Ha 

te szczotki nie piją wody - wystarczy dobrze wyczyścić  prowadnice aby się nie podwieszały twoje szczotki są dobre

wymyj i wyczyść resztę benzyna tak ale żadnych rozcieńczalników

Skoro rozebrałeś to i złożysz . 

1,Łożysko kulkowe ZZ  lepiej wysoko obrotowe pod szczotko-trzymaczem 1 szt 

2,Uszczelka gumowa duża płaska pod stojanem (magnesami)

3,Oring duży .

4,Dwa simeringi  odwrócone względem siebie na oś i wirnika w dekielku. 

1 godz dobrego czyszczenia 

1 godz składania 

1 godz zaopatrzenie  częsci wyszły  około 60zł

Moja MK 44 ma 20 lat mam ją od nowości  stała cztery lata ale dwa lata temu trochę pływałem uszczelniacze puściły ze starości i nie używania

.....walnąłem to na ladę i Pani wzięła przyrządy zrobiła pomiary przyniosła co trzeba i tyle

(sklep łożysk precyzyjnych wtryskiwaczy itd) 

• 0

@Jerrys masz rację, ale nie kazdy ma smykalke , odpowiednia narzędzia, czas i umiejętności... naprawa elektronarzędzi jest łatwa pozornie... trochę czasu pracowałem na serwisie i wiem co jest 5

Nie raz ludzie przynosili urządzenie rozkręcenie w torbie po próbie wymiany łożyska bądź szczotek , a później nie szło złożyć bądź nie działało... I Panie ratuuuj:)

Edytowane przez siarq
  • Like 1