Skocz do zawartości
  • 0

Honda 20 KM 4T vs. Yamaha 9.9 (15) KM 2T

pio76

Pytanie

Witam.

Czy te dwa silniki Honda 20 KM 4T vs. Yamaha 9.9 (15) KM 2T będą podobnie pływały, tzn. czy osiągną podobne prędkości (chodzi mi o to czy będzie duża różnica, bo wiadomo, że 20 ma większą pojemność?). Bo chyba generalnie dwusuwy są mocniejsze od czterosuwów. Prawdopodobnie chodzi o zastosowanie w łodzi ok. 3,70 m powiedzmy w granicach 160-170 kg.

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tylko z tymi 15stkami to jest różnica bo wersje 4t były o wadze 45 oraz 50kg a to na pawęży robi różnicę

Ta warzyła 53kg, widać jak łódka kaczkuje , od tej wagi i dopiero przy pełnej mocy się uspokaja. 20 km pewnie lepiej by się zachowywała ale jak do narazie nie miałem okazji potestować.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Yamaha jednak śmierdzą spaliny !

Miałem ostatnio przypadek gdzie nieznany mi wędkarz pyta czy moja yama to 4 t. On ma identyczna ale w 2t, odpowiadam ze to 2t. Po kilku h..., ku... rozmówca pyta dlaczego moja nie kopci? Jego motor dymi jak parowóz, jedyne pytanie jakie przyszło mi do głowy to o skład mieszanki. Podobno używa 50:1 ale po chwili okazało się ze na 10 L to kilka chlustów z banki 5L( która na sezon / wyprawa całodzienna co d tygodnie -wystarcza). Pływam po 300-400 mtg w sezonie i zużywam Ok 2 litrów.

Zapewniam ze nic nie śmierdzi, nie dymi przy mieszance według zaleceń producenta 100:1.

Jednak wybrałbym Hondę bo ma 20km a waga mi nie przeszkadza.

• 0

gumowy w trolu czuc spaliny szczegolnie jak sie dluzej poplywa

W trollingu przemierzam jakieś 500 km Odry rocznie, jak wieje od rufy to czuć ( z 4t również ) ale nie na tyle by oczy szczypały czy bym się dusił.

Nikogo do niczego nie zmuszam, odpowiednia mieszanka i nie taki diabeł straszny.

• 0
Spaliny dwususówa śmierdzą !!!

bo skład mieszanki (paliwo + olej ) jest jaki jest i tego faktu się nie zmieni.

A kopcenie i dymienie silnika to zupełnie inna kwesta.

Nowej generacji 2t (evinrude/tohatsu) maja czystsze lub porównywalne spaliny od obecnych 4t.

Bo skład mieszanki jest właściwy a nie jakiś przypadkowy.