Szymi132 Opublikowano 12 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2018 Czy może ktoś porównać mniej więcej te kije? Modele Sicario sl spin 198cm w jednoskładzie do 7 gr wyrzutu oraz Streeto ul 200cm do 9 gr wyrzutu. Może ktoś z kolegów miał okazje trzymać oba w ręku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikas Opublikowano 18 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2018 Miałem okazję potrzymać a nawet połowić powyższymi kijami tyle, że w dwuskładzie. Kolega z łódki łowi na tą właśnie długość Sicario a na stojak odłożył takie Streeto. Wędki bardzo zbliżone do siebie - Sicario zaczynam czuć opad od 3g a łowienie komfortowe z dobrym podbiciem kończy się na 12g, tak samo Streeto. Obie wędki elektryczne - bardzo dobrze czuć opad i każde najdrobiejsze puknięcie okonka. Streeto przegrało bo bym powiedział "za bardzo elektryczne" i okonie odbijały się. Obydwie wędki dobre do agresywnie podawanej przynęty typu jaskółki na trójkątnej główce...robią robotę. Branie dobrze wcinają i przy większym okoniu przechodzą ładnie w lekką parabolę choć dolnik pozostaje sztywny. .Obydwie wędki schludnie wykonane z krótkimi dolnikami. Co do Streeto wydaje się w ręku mocniejsze jeśli chodzi o wytrzymałość na złamania - jakoś tak pewniejsze w odczuciu a nie po firmie. Sicario już trochę połamanych kijków miało do 7g dlatego chyba jednoskład to już bym się bał..ALE..u mnie też Streeto przegrało i jestem posiadaczem i regularnym łowcą na Sicaro 7g 223cm i Sicario 15g.223cm. Sicario 7g mam jeszcze z pierwszej serii z targów kiedy wchodziło 2 lata temu na Rybomanii. Teraz dokupiłem właśnie te do 15g i na pierwszych rybach pękło tak jakby ścieło nożem blank choć zdążyło złapać dwa szczupaki i ładnego okonia. Nie wiem czy to wina właśnie kolejnych wypustów czy poprostu za długo stało na stojaku w wędkarskim i się poobijało. Serwis MIKADO spisał się na duży plus i wymienił od ręki szczyt...choć muszę przyznać, że ostatni odcinek szczytu jest lekko krzywy (odchylony blank) a tego w wędce za 400 zł nie powinno już być. Na razie łowię i nie zamierzam ich zamienić na żadne inne wędki a nawet planuję dokupić rezerwowe szczyty, żeby w sezonie nie było niespodzianki. Niestety czysty węgiel nie wróży nic dobrego i trzeba na nie mocno uważać. Choć trzeba zaznaczyć, że w listopadzie i grudniu miałem przyłowy w postaci szczupaków koło 80 cm i Sicario 7g dało bez problemu radę i to nie przy Ul-owym holu tylko takim, że hak przy czeburaszce był rozgięty a ryba trzymała się już tylko na sklinowanym zadziorze w szczęce. Te Sicario do 15g ma dolnik i rozmieszczenie przelotek i uchwytu identyczne jak do 7g - tylko szczyt jest lekko grubszy ale też elektryczny. Także lepiej jakbyś sam wziął do ręki bo dużej rónicy nie ma między niedoszacowanym Sicario 7g a Streeto 9g. I jeszcze raz - to nie są żadne Ul-ki tylko kije elektryczne pod konkretnego okonia z przyłowem szczupakowym ewentualnie pstrągowym... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin77 Opublikowano 18 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2018 Piękny opis! Może i ja się kiedy skuszę na któryś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 25 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 (edytowane) Te 12 g to waga samej główki czy całej przynęty? Jeśli sama główka to z jakiej wielkości gumą? Mowa o wersji 223 cm do 7 g czy 207 cm do 7 g? Ta krótsza zakładam, że pociągnie pewnie jeszcze trochę więcej. A tą do 15 gramów w jakiej masz długości i jakie przynęty ogarnia? Thx. Edytowane 25 Czerwca 2018 przez Maciek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikas Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 Jeżeli chodzi o sicario 223 do 7g stosuję max główka 12g + guma 5 cm albo max 10g + guma 7cm Jeżeli chodzi o sicario 223 do 15g to maxa-a jeszcze nie zakładałem bo do jesieni i zimy jeszcze trochę. Na chwilę założyłem 12g i guma 7cm i było dobrze tzn. agresywne podbicie osiągalne...do tego lepiej niż 7-ka sprawdza się do obrotówek - na czwórkę wyciągnąłem szczupaczka ok. 60cm i nie zrobił wrażenia na wędce - hol mocny, zdecydowany, pełna kontrola a także do podbijania spinmadów... Obydwie wędki do 7g i do 15g mają wydaje mi się identyczny dolnik i nawet rozmieszczenie przelotek ...różnią się tylko różnicą grubości blanku przy ostatnich przelotkach...pomimo że jest ona niewielka to jednak ta do 15g obsłuży większe przynęty czy spinmady jak pisałem wyżej i świetnie się uzupełniają jak dla mnie... Jedyne co już zauważyłem to ta do 15g gorzej trzyma większego okonia i trzeba do przynęt stosować większe haki - minimum od 2 w górę... Na 6 holowanych okoni w granicach 35-45cm 3 się spięły gdzie sicario do 7g pomimo sporej szybkości blanku pięknie oddaje przy holu i takich strat nie miałem stosując mniejsze przynęty/haki... Znowu przy szybkich strzałach ładnych okoni na obrotówkę sicario do 15g ładnie wcina a te do 7g już nie zawsze... Dla mnie wędki budżetowo idealne i fajnie się uzupełniające...teraz tylko szukam czegoś jeszcze też ale w granicach 0-5g ale ciężko znaleźć szybką wędkę nie będącą chlubką a obsługującą główki 1,8g z jaskółką 5cm... Jeżeli chodzi o tą 207 to łowią koledzy cały czas i nie narzekają ale rzeczywiście dla mnie trochę już sztywniej i nie ma tej "poduszki" kilkucentymetrowej, która przydaję się żeby oddać okoniowi jak markotnie zassysa...szczególnie temu wybrednemu dużemu co w ułamku sekundy bierze i wypluwa jak za duży opór... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 (edytowane) Dzięki. Jak będziesz miał chwilę to sprawdź proszę czy ta do 15 g podbije główkę 15-17-20 g ze smukłą 4-5 calówką. Widzę, że jest jeszcze wersja do 22 g, także może taki komplet 7 i 22 g by się dobrze uzupełniał. BTW te opisy Mikado są conajmniej dziwne. Mam Inazumę 1,98 m w dwóch kawałkach opisaną do 35 g i spokojnie śmigam nią kopytem 6 cali + 12 g, a i jerk 52 g to nie problem. Edytowane 26 Czerwca 2018 przez Maciek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intoxication Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Ma ktoś jakieś nowe uwagi , przemyslenia ? Miałem streeto 2-9 i do dziś nie wiem czemu sprzedałem . Teraz chce sicario do 7 2.07 .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 (edytowane) .choć muszę przyznać, że ostatni odcinek szczytu jest lekko krzywy (odchylony blank) a tego w wędce za 400 zł nie powinno już być.To się zdarza w wędkach za 2 tys, więc wiesz Edytowane 21 Sierpnia 2018 przez Dano. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 (edytowane) Dzięki. Jak będziesz miał chwilę to sprawdź proszę czy ta do 15 g podbije główkę 15-17-20 g ze smukłą 4-5 calówką. Widzę, że jest jeszcze wersja do 22 g, także może taki komplet 7 i 22 g by się dobrze uzupełniał. BTW te opisy Mikado są conajmniej dziwne. Mam Inazumę 1,98 m w dwóch kawałkach opisaną do 35 g i spokojnie śmigam nią kopytem 6 cali + 12 g, a i jerk 52 g to nie problem.Kolego nie przesadzaj z takimi opisami-jerk 52g to nie problem.Mialem 4szt Inazumy.W tym 2,10 do 35g i moze 40g skupionej masy np.kogut to ona wyrzuci,ale jerk to gabarytowo placek,wiec moze rzuci ,ale z pod jajec.Po takich eksperymentach sa potem wpisy,ze kije sie lamia. Edytowane 22 Sierpnia 2018 przez Darek64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 400 zł ... dokładam 150 i kupuję MHX s781 i wszystkie wątpliwości znikają ... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 400 zł ... dokładam 150 i kupuję MHX s781 i wszystkie wątpliwości znikają ... Robert czy ta 781 też ma taki potężny zapas jak kolejna czyli 782 czy już jest sporo słabsza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Albo jak chcesz ciut mocniejszy kij to masz tu na giełdzie Batsona. Negocjuj cenę do 600 zł bo tyle jest obecnie wart i będziesz miał uniwersał pod gumy, twitche i nawet małe obrotówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 (edytowane) 781 to jest okoniówka z krwi i kości. Wyjeżdżają na niej oxy ponad 40 cm ale to już hardkor. Ja miałem największego na niej póki co 35 cm i już było ciekawie ... Mam oba te kije i uzupełniam je tylko phenixem 701 do dropa. Nic więcej nie potrzeba i już nawet nie szukam ... bo nie daj Bóg jeszcze bym coś znalazł Edytowane 22 Sierpnia 2018 przez Robert Crocker 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 781 to jest okoniówka z krwi i kości. Wyjeżdżają na niej oxy ponad 40 cm ale to już hardkor. Ja miałem największego na niej póki co 35 cm i już było ciekawie ... Mam oba te kije i uzupełniam je tylko phenixem 701 do dropa. Nic więcej nie potrzeba i już nawet nie szukam ... bo nie daj Bóg jeszcze bym coś znalazł I bez problemu znajdziesz A co do 782. Nie miałem 781, ale miałem właśnie 782 i czy ta wędka się na okonia nadaje ... ? Potężny zapas mocy. Realnie razy 2 więcej, aniżeli podane c.w. Na okoniska takie ponad 35 cm. i szczupaczki to tak. Chyba, że te okonie z głębokiej wody byłyby to ok. Ja sprzedałem bo po prostu za mocna była na okonie z małych rzek, a na szczupaka świetnie mi się inne wędki sprawdzają. Podkreślam, że to moje wyjątkowo subiektywne zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Ja łowię obecnie 781 główką 1,5gr ze stynką Irasa 9cm i jest idealnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 @Mikas, możesz napisać na jakiej głębokości łowiłeś, woda płynąca czy stojąca? @Robert Crocker, jak się mają MHX'y do wędek z tematu? Robiłeś porównanie czy po prostu negujesz kije o których jest wątek?Widzisz bo dokładając 150pln można kupić różne kije ale wątek tyczy się konkretnych kijów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 (edytowane) Miałem w ręku nad wodą wszytskie kije opisywane w tym wątku i przedstawiłem moje odczucie. Jeśli chodzi o okonie to oprócz Kongera Rapiera to z seryjnych kijów nie przypominam sobie nic godnego uwagi a przełowiłem ich trochę łowiąc na zawodach kijami kolegów. Kongerami, Mikado, DAM, Robinson, Favorite ... A pierwsze sicario i streeto pojawiły się chyba w 2016 bo też na Rybomanii je oglądałem ... streeto wtedy jeszcze był bez szaty graficznej. Edytowane 22 Sierpnia 2018 przez Robert Crocker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 @Mikas, możesz napisać na jakiej głębokości łowiłeś, woda płynąca czy stojąca? @Robert Crocker, jak się mają MHX'y do wędek z tematu? Robiłeś porównanie czy po prostu negujesz kije o których jest wątek?Widzisz bo dokładając 150pln można kupić różne kije ale wątek tyczy się konkretnych kijów.Ja przedstawiłem ciekawą alternatywę a Ty się doszukujesz negowania doszukuj ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Przerzuciłem kije o których ty piszesz na różnych łowiskach i szczerze wolę mieć w kieszeni te 150pln niż brać MHX, ale nie z powodu, że jest zły, powód jest prosty $$.Każdemu inny kij pisany. 400 zł ... dokładam 150 i kupuję MHX s781 i wszystkie wątpliwości znikają ...Nie widzę tu alternatywy o jakiej napisałeś, czy się czegoś doszukuję?Na pierwszy rzut oka widać, że wolisz patyki i przynęty z pracowni.To co piszesz nie jest złe, ale nie wnosi nic merytorycznego do tematu.Osobiście wolę łowić TR60 Super Trout. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Jeśli chodzi o okoniówki to faktycznie te z pracowni mi się bardziej sprawdziły. Żeby nie było ... ten batson i mhx to chyba jedne z najtańszych blanków na rynku. Co do przynęt to akurat wspomniane Irasy nie raz ratują dupę ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikas Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Oczywiście kolega tym MHX przedstawił ciekawą alternatywę, którą kiedyś może i ja wypróbuję...narazie jestem na etapie tzw. chrustu mikado i kongera (dragon też fajne ma wędki ale wkurzył mnie kilka razy mocnym rozjazdem cw w swoich wędkach)...najważniejszą cechą, którą ma mieć ten chrust to już komponenty fuji ze względu na używanie nanofilu na kołowrotkach....wpływa to znacząco na trwałość linki a także kulturę jej pracy na lepszych przelotkach...jest tyle samo przeciwników i zwolenników streeto co sicario...to tylko moje doznania i tyle...od marca do lutego spędzam sezon na okoniach łowiąc na jeziorze od 1,5 metra do 21 metrów porą zimową...myślę,że sicario zaczyna spełniać swoją robotę od 3-4 metrów glębokości i od min 3 gramowej główki + 5 cm przynęta. Im głębiej i ciężej to sicario zaczyna robić coraz lepszą robotę...jestem na etapie szukania czegoś szybkiego do 5g na wodę do 3 metrów...narazie funkcję tą spełnia jaxon greys 1,98m do 7g który przy letnim lenistwie pasiaków i mikrobraniach w wodzie o temperaturze 28 stopni celcjusza robi robotę i bije sztywniejsze i szybsze sicario...jednak jak tylko okonie uaktywniają się powierzchniowo wtedy czy to przy brzegu czy na środku jeziora sicario z 6g główką trójkątną i jaskółką 7cm robią robotę wcinając pięknie szybkie okonie......trzeba wogóle rozgraniczyć czego potrzebujemy - czy juz lekko lejącego jaxona greysa gdzie jak okoń bierze to czekamy aż sam podniesie przynętę i "wejdzie" nam na szczytówkę czy szybkiego sicario którym przy braniu okonia podbijamy dalej agresywnie przynętę wkurzając go do ostrzejszego brania......wędki z pracowni są fajne ale za dużo ich na giełdzie...ciężko zrobić coś na telefon ...musiałbym być i doglądać prac a na to rzadko się kto zgodzi także zostają budżetówki... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Będe pewnie w tym roku w okolicach Gostynia 3 albo 4 razy jeszcze ... podjedziesz nad Białe i sobie zobaczysz te kije ... może się nawet za tydzień uda. Chciałbym ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majkel S Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 (edytowane) Streeto AIR XUL jest moją podstawową wędką na okonie. Jest sztywny, dobrze wykonany, doskonale przekazuje wszystko na blank, ma ascetyczny design, ma fajną tubę w zestawie, jest bardzo lekki (56 g) co w połączeniu ze stradicem 2500 FB (190 g) daje masę zestawu poniżej 250 g.... Czy są "lepsze" wędki? na pewno, ale po prostu ten kijek mi się podoba, dobrze mi się nim łowi i tyle Edytowane 22 Sierpnia 2018 przez Majkel S 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DAMIR Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Od kilku sezonów jestem użytkownikiem Sicario 238 cw 7 g i muszę przyznać ,że jestem mile zskoczony tym kijaszkiem. Używam go głównie do połowu okoni ale przyłowy szczupaków i sandaczy też miały miejsce i wedka spokojnie dała radę. Kijaszek ma spory zapas mocy także nie trzeba celebrować holu okonia 35 cm .... Moim zdaniem to bardzo udany seryjny kijek za rozsądne pieniądze dlatego też zamierzam kupić jeszcze jeden ale o cw 22. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roost Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 A mógłby ktoś porównać ugięcie obu kijków? który jest bardziej szczytowy/szybszy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi