Skocz do zawartości

Popper boleniowy

Taps

Rekomendowane odpowiedzi

Otrzymałem od Michała te powierzchniowce kilka miesięcy temu.

Są po prostu niesamowite. Wprawdzie w Irlandii nie ma boleni, ale doskonale spisują się na oceanie.

Przede wszystkim niesamowicie daleko rzuca się nimi (żyłka 0,22-25), są też bardzo stabilne w locie.

W wodzie zachowuje się jak baraszkująca pod powierzchnią rybka (bardzo często tego woblera atakują ptaki!!!!).

Nie złowiłem na niego wielkich ryb, ale mam niesamowitą zabawę z kilogramowymi rdzawcami. W tym tygodniu miałem na niego piękne branie, niestety nie zacięte...Po uderzeniu ryba zostawiła na powierzchni oceanu wir o średnicy 1,5 metra...

To na razie tyle, idę na rybki

post-46-1348913299,9439_thumb.jpg

Moje Popperki produkuję od kilku miesięcy w swoich standardowych kolorach:Ukleja,Ukleja Flash,Ciernik i Ciernik Flash (Woblery Kujawskie). Z kalkomanią dopiero raczkuję,wiec na razie są to wzory.Już wkrótce otrzymam trzecią,poprawioną próbkę kalkomanii,wiec bedę mógł trochę przynęt stworzyć.Jak je zaakceptuję zamówię wiekszą ich partię,tak aby umieścić je w mojej ofercie.Myśle ,że za 2-3 tygodnie bedą dostępne.W przygotowaniu są także Popperki w rozmiarze 7 cm,a także ich wersje ze sterem.

Wersja 9 centymetrowa,jak już Tomek Ekert napisał muszkuje pod powierzchnią wody.Podczas ściągania delikatnie zamiata ogonkiem Przy szybszym prowadzeniu wypływa pod powierzchnię i lekko ją smuży.Przynęta jest tak wyważona, że podczas opadania kolebie się na boki.

Pierwszymi rybami jakie złowiłem na tę przynętę były szczupaki w jeziorkach mocno zarośniętych moczarką.Zaliczyłem także kilka wiślanych wypadów za boleniem.Najbardziej sprawdzało mi sie prowadzenie przynęty tuż pod powierzchnią w poprzek nurtu.

Jak bedę miał troszkę gotowych Popperków z kilkoma kolorami grzbietów(będą także dwa odcienie łusek)to podeślę fotę na forum.

Michał Osiński

Dla czystości gatunku..

Na 100% nie można nazwać tego cacka popper.

W zależności od wyważenia może być to topwalker lubo też topwater.Jeśli zadek będzie ciężki, to może chodzić jako pencil..

Popper to typowy chlapak.

• 2 tygodnie później...