Skocz do zawartości

Blank na jerkówkę, do 100g?

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

A może coś zupełnie innego? :D

Pozdrawiam

Najmocniejszy jednoczęściowy MagBass MHX-a - chociażby dlatego że możesz być tu pierwszym który zrobi sobie na tym wędkę, a taka okazja często się nie trafia

niestety pierwszym jestem JA <_< w FC już się dla mnie robi dam znac jak odiorę. BTW byłeś przy zamówieniu B)

• 5 miesięcy temu...

Mhx po Szwedzkich testach. Spasowany z 201b calcuttą, to super kij do jerkowania. Ja nim miotałem od sliderów 10f po największego sweepera tonącego. Mega mocny kij. Co miał wyjąć, wyjął. Spadów nie zaliczył. Chrzest przechodził od 16.08 do 21.09. Jeżeli ktoś szuka banku po jerkówkę mogę tylko gorąco polecić.

• 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...

mam możliwość złożenia zestawu jerkowego lecz nie wiem jak to ugryżć.mianowicie chciałbym nabyć blank do jerków 2-skład 195-200cm max40-45g.cienkościenny lekki raczej szybki i taki co się ładnie ładyje pry rzutach.czy można coś takiego nabyć w granicach 300zł.proszę o pomoc.

Może coś z ST croix ,jest taki 1oz 2C66MHF2.Ja mam do jerków 6'62oz w jednoskładzie ale ten się nie ładuje przy 45g spokojnie można łowić pilkerem 100g.Więc może ten 1oz byłby OK a cena jego na oficjalnej stronie $95 .Podejrzewam że w Żbiku dałoby radę wyrwać w okolicach 300zł.

Cenowo bardzo podobnie ,ale przy jerkowaniu w pierwszej kolejności stawiałbym komfort i operatywność kijkiem.Ja mam 193cm wzrostu i 6'6 to w moim przypadku maks. długość,są tacy którzy powiedzą że nie więcej jak 190 a nawet 180cm.Więc dla mnie 7' odpada na starcie ,ale pewnie to kwestia indywidualna .

Eee, to przesada. Po prostu znam MHX-844-2/MHX-843-2 tudzież MB/IMB 843/844. Ja lubię, kiedy kij się ładuje w czasie rzutu. 20lb będzie się raczej słabo ładował 20g przynętą, za to będzie bardziej agresywnie szarpał przynętę rzędu 45g. Myślę, że każdy powinien spróbować, co mu pasuje. W pracowniach powinny być kije w obu mocach – to popularne wędziska.

Chociaż… Jeżeli kolega faktycznie ma zamiar używać głównie jerków typu pływający Slider, to może faktycznie 844-2 będzie lepszym wyborem.

A odnośnie dzielenia się wiedzą - busz wysłał mi priva, dlatego odpowiedziałem na priva.

Spoko. ja tylko staram się zbierać wiedzę na temat MHX-ów.

I znowu wyjdzie na to, że trzeba by mieć dwa, jeden do lżejszych drugi do większych.

Swoją drogą Dąbek 111 napisał chyba dobrze o długości kija. Te MHX maja po 2,13. A próbował ktoś może je skracać, np po 10 cm od góry i dołu.

Z tą długością to bym zbytnio nie brał do głowy ,chyba że kijek typowo posd Jerki.Ja swoją pałkę na szczypakach stosuję nie za często i tylko pod S10 i 12 ,no i pod ciężkie koguty na sandaczach.Przeważnie łowię gumami i blachami ,ale do tego mam przerobionego pod casta Millenium Jerk 6'6 do 35g ,ładuje się pod gumami 12-15cm na główkach 10g i pod S10 ,którego też spokojnie pociągnie.Ale z powodzeniem pod gumy, blachy +jerki nadałby się kijek 7'.Chociaż wygodniej jerkuje mi się na stojąco tym krutszym.Myślę że ten wspomniany Ct Croix 20lb jak i MB844 MHX nadają się do wspomnianych przynęt, kwestia upodobań :D

Krzysiek a znasz może MHX MB785.

Mnie nie przeszkadza to że patyk jest jedno częściowy. Do tej pory nie trenowałem też z multikiem. Ale coraz bardziej mnie to kusi. Postanowiłem zrobić sobie patyk. Przewiduję, że lekkimi wabikami trenował nie będę. Myślę raczej o wabikach rzędu 30-60 g, może czasem ciut większym. A jak mnie to nie wciągnie to będzie do kogutów. Co o tym sadzisz.

jeśli chodzi o długość to może to być max 213cm[jeszcze nie potrafię się przestawić na stopy].jerki to własne konstrukcje typu;głównie fatso 8cm może jakieś slidery 8-9cm i łamańce.używam do tej pory team dragon se 198cm 7-25g.całkiem pokręcony opis bo zaczyna się ładować od 20g i spokojnie ciagnie 40-tkę.używam go także do wobów 12-14cm drów i daje radę.problem w tym że trochę ciężko mi się macha bo jest jakby za sztywny.większość moich spinów to td.o szybkich akcjach co lubię lecz zauważyłem że casting wymaga trochę innego kija dlatego poprosiłem o pomoc jednak nie wyobrażam sobie jakiejś parabolki chciałbym dość szybki blank lecz oczko w stronę med.co by się lepiej ładował.