Skocz do zawartości

Blank na jerkówkę, do 100g?

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

No racja, ciężko z dwu składem jeżeli chodzi o jerkówkę, przydałby mi się blank taki... No chcę zrobić ale nie ma... 

Jedynie do fatso 14f jednak max.

A czy jet problem z ucięciem takiego blanku i przerobieniem na dwie części?

Edytowane przez PILOT

A czy taki trzy częściowy się nada:

TR906-2-MHX G raphite 3 2,30 28-84 15-40 Mod/F Extra/H

Znalazłem jeszcze takie jednoskaled jeżeli można urżnąć:

MU84MH-MHX Graphite 1 2,13 28-105 15-40 Fast M/H

lamiglas

NZ 842M

2,13m

2

28-85gr

12-30lb

Fast

15,3

2.8

93gr

LGM 841MH

2,13m

1

40-90gr

15-35lb

17,9

2,8

125gr

Fast

LGM
841H

2,13m

1

50-120gr

17- 40lb

20,3

3mm

110gr

Fast

IC 78H

1,98m

1

25-85gr

15-30lb

16,1

2,8

106gr

ModFast

Nie wiem jakie jeszcze... Jedynie jeszcze jak pisałem jest kij z Dragona HM80 Monster Jerk Cast...

• 3 miesiące temu...

Witam Panów serdecznie

Poszukuje możliwie dobrego blanku do jerkowania w zakresie 20 - 50/60g. Najlepiej w jednym kawałku i w długości do 2 m. Zależy mi tez na tym żeby w trakcie holu schodził z ugieciem możliwie głęboko zachowując odpowiedni zapas mocy. Kij będzie pracował w multkiem Shimano Curado 201E7.

Z góry dziękuje za pomoc

Hej.

Poczytaj na temat blanków Xzoga z serii Taka-G. Było nieco na ich temat. Mam wersję do 7 kg, która ogarnia wabie od 20 gr do 80 gr, przy czym mowa tu o komfortowym rzucaniu i łowieniu, bo max leży dużo, dużo, dużo dalej :ph34r: Da się też rzucić zdecydowanie lżejszymi przynętami, ale nie do nich ów patyk jest przeznaczony. Najlepiej łowi mi się właśnie jerkami typu Slider 10 S, Sweeper 14tka.

Pozdrawiam,

Radek

Dziękuje bardzo za tak szybka odpowiedź. O bankach X-Zogi rozmawiałem z Panami z Art-Rodu i powiedzieli ze nie są to najlepsze konstrukcje do jerkow i ze ich żywiołem jest jiggowanie w pionie, Choć wiele osób zamawia u nich jerkówki na tych bankach. Szukam wedki optymalnej (choć wiem ze nie będzie to proste) i sklaniał bym sie raczej w stronę konstrukcji zza oceanu ze względu na ich ogromne doświadczenie w budowaniu banków pod szczupaka/muskie. Ale jeszcze raz dziękuje za odpowiedz.

Rozmawiając z rodbuilderami obierasz słuszny kierunek - ja jestem jedynie użytkownikiem jerkówki na tym blanku, a przy tym żółtodziobem w dziedzinie baitcastingu. Być może stąd wynika moje ogromne zadowolenie z tego kija? Trudno powiedzieć. W każdym razie, na inną wędkę bym się nie zamienił. Chciałem mocny, lekki kij z bajeczną amortyzacją i to dostałem. To było moje "optimum". Jakie jest Twoje, wiesz tylko Ty. Oby i Tobie się udało odnaleźć to, czego szukasz. Serdecznie Tobie tego życzę, bo wiem, że nie jest łatwo ^_^

Czytajc post Stopy o blanku pod jerkówke, aby był z dobrej firmy(USA) w jednoskładzie, sredniej mocy... nasuneła mi sie oferta Pacbay, bo aktualnie z moim kuplem grzebiemy w temacie tyle ze kij ma byc mocniejszy, pod klocki ok 100gr, proponowana seria RF2MBC ma zelete ekonomilczną w tackle.24.de blaki sa po 45-46eur: a seria z materiału
IM7 (44 mln psi) .

To juz najpewniejsze dane ze strony Pacbay, bo Niemcy "troszkę" ściemniaja z parametrami:

RF2MBC783 6’6” 10-17 1/4-3/4 1 FAST MED-HEAVY 5.5 0.54” 2.35
RF2MBC784 6’6” 12-20 1/4-1 1 FAST MED-HEAVY 6.0 0.55” 2.70
RF2MBC785 6’6” 12-25 3/8-1 1/4 1 FAST HEAVY 6.5 0.56” 3.35

I jak to Stopa napisał: "Szukam wedki optymalnej (choć wiem ze nie będzie to proste) i sklaniał bym sie raczej w stronę konstrukcji zza oceanu ze względu na ich ogromne doświadczenie w budowaniu banków pod szczupaka/muskie"
... ja tez uwazam ze amerykańce maja wielkie doswiadczenie w budowniau jednoskładów jerkowych.
Do czynienia miałem z modelem RF2MBC783
Blank lekki, dobrze wywazony, opisany jako fast i taki jest, ładnie wchodzcy w ugiecie,gruboscienny i czuły... idac tym tropem poleciłem koledze model z tej serii.... Sa tez modele z serii Quickline, blanki o kosmiczych parametrach, wysokomodułowe, ale i cena za blank razy 2,5... Probowałem podpytac o te serie na forum, ale nikt narazie nie odpisał - poza fajna dyskusją ze blanki pod sporego (50-100g) jerka juz niekoniecznie musza przypominac wygladem trzonek od łopaty... srednica szczytówki i dolnika

Edytowane przez yglo

Szukałem w internecie jakichś konstruktywnych opini o tych blankach i cieżko coś znaleźć i pewnie w Polsce tez by był problem z pomacaniem któregoś z nich :-) Panowie z Art Rod mówią ze najlepszym blankiem jaki istnieje pod takie parametry jest Talon VI+ 64HM :-) Ale chciałbym zebrać jeszcze kilka opinii i porad bardziej doświadczonych Kolegów po kiju :-)

... Probowałem podpytac o te serie na forum, ale nikt narazie nie odpisał - poza fajna dyskusją ze blanki pod sporego (50-100g) jerka juz niekoniecznie musza przypominac wygladem trzonek od łopaty... srednica szczytówki i dolnika

No właśnie, ja swoje myśli kieruję np w kierunku MB785-MHX.  Podobno, ktoś budował na tym blanku jerkówkę. Ale co z tego wyszło do dzisiaj nie wiadomo....

Ja mam MHX MB785 niestety w trakcie budowy . Jutro rozmieszczę przelotki to może wrzucę jakieś fotki ugięcia. Na razie na sucho to kijek trochę nie doszacowany mi się wydaje. Niby opisany jest CW 14-35 ale pod 40g główką szczyt się ledwo co odkształca ;) 

Edytowane przez Plecha

Ten MB785 to jerkówka na ponad100gr., a tego Talona (chyba MU) 64MH próbowałem ściągnąć przez Żbika, ale się ponoć nie opłacało. Podobno to taki "złoty środek" do max.100gr. ze wskazaniem na mniej niż więcej ;).

A propos.

Gdyby ktoś się jednak zdecydował ściągać ten blank to z chęcią dorzucę się do orderu;)

Edytowane przez PLECIONA