Skocz do zawartości

Blank na jerkówkę, do 100g?

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co pamiętam, to Robert z BRC pisał jakiś czas temu, że blank 7kg był w dwóch wersjach z różnym "Lure wt.". Trudno powiedzieć czy Twoja i moja to identyczne...

Nie mniej jednak odczucie komfortowego zakresu c.w. to rzecz bardziej indywidualna. Jeden lubi rzucać płynnie i blisko górnej granicy, a drugi woli śmigać bardzo dynamicznie lżejszymi wabikami i ich zdania odnośnie realnego c.w. będą różne.

Dobra, bo wątek schodzi z torów...

@stopa

jak daleko masz do najblizszej pracowni? pytam powaznie, bo jak na razie, to lizesz cukierki przez szybe ... jaki maja smak? :)  idz i pomacaj :)

masz zapewne jakies osobiste preferencje, jakies upodobania i wedka, ktora ja bede lubil moze tobie nie odpowiadac, bez roznicy jakie bedzie miala logo i bez rozniczy gdzie bedzie wyprodukowana ... o cenie nie wspomne ... zeby zobrazowac co mysle, jeden lubi wedki fast, inny ex-fast a jeszcze inny regular i kazda bedzie sie mniej lub bardziej nadawala ... tylko nie kazdy bedzie szczesliwy :)

• Like 1

• 2 miesiące temu...

Od dłuższego czasu przymierzam się do zakupu jerkówki, już prawie kupiłem Dragona Ultimę, ale później zadałem sobie pytanie - dlaczego nie ukręcić sobie znowu czegoś samemu? Interesuje mnie blank, który będzie miotał przynętami od około 20 do 90 gram z tym że te 90 gram będzie pewnie delikatnie miotane. Dodatkowo taki który poradzi sobie z przyłowem konkretniejszych kijanek w trolingu, a zarazem będzie lekko przechodził w elegancką paraboliczną akcję, dzięki której nie będą z niego spadały mniejsze ryby.

Długość najlepiej 1,98 maks 213 do delikatnego skrócenia i oczywiście w dwóch kawałkach. Istnieje taki blank, czy to tylko twór mojej wyobraźni? ;)

Nie wiem dlaczego "oczywiście" ma być w dwóch kawałach :rolleyes: , ale jeśli pozbędziesz się tego ograniczenia to proponuję blank Xzoga Taka G 66 do 7 kg. Pasuje do deklarowanego cw (sam rzucam takimi wabiami), a mocy ma pod dostatkiem. Gnie się przy tym pięknie. To jerkówka. Jak sprawdza się w trollu, trudno powiedzieć - wlokłem wabia za łodzią, ale nic w ten sposób z wody nie wywlokłem :P

Dlatego właśnie chciałbym cos z mocnym ugięciem, choć nie wiem czy to się sprawdzi

Może jakiś szklaczek, lub mieszanka z grafitem?. A co do brania to chyba w kołowrotku można lekoo odkręcić hamulec

Edytowane przez MateuszDDZ

W tym wątku padło kilka ciekawych propozycji...

http://jerkbait.pl/topic/27817-pomoc-w-doborze-blanku-jerkowego/

Poza tym rozpiętość zakresu przynęt jest olbrzymia... Patyk, który zdoła dobrze rzucać i prezentować przynętę 20gr przy 90gr będzie klękał i to mocno.

Jeśli chodzi o Xzogę to jak tylko słyszę słyszę "konkretniejsza kijanka" (cokolwiek to oznacza) to celownik ustawiam na Taka-G 75 12kg. A z króciaków bardzo przyjemny jest Taka-U*F 60-150G. Obydwa taki zakres przynęt ogarną.

Edytowane przez pepe_79

Ale jak za bardzo ustawisz hamulec na luz to nie zatniesz duzego szczupaka, ktory przy trollingu potrafi podplynac do idacej na jednej glebokosci przynety i po prostu ja zjesc. A nie rzucic sie na nia wywolujac samozaciecie.

Bez urazy.

Ale nie ma rownania, ktore mozna ulozyc w internecie na wszystkie sytuacje nad woda.

Kompozyt lub szklaczek do rzucania ciezkimi przynetami bedzie tak ciezki ze jerkowanie nim to bedzie mordega a nie przyjemnosc.

Nie pogodzisz kilku sytuacji nad woda, dla ktorych wspolnym mianownikiem jest "w miare solidna i krotka wedka".

Mozesz szukac kompromisow (mniej lub bardziej zgnilych) - ale jak wezmiesz Xzoge to licz sie z dosc nieustepliwym charakterem wedki i do trollingu szczupakowego bedzie ona jednak za szczotowata. Wieksza skutecznosc holi mialbys uzywajac wedki o charakterystyce jak Crankbait Batsona 25 lb (proponowany przez Krzyska).
Tylko nim nie polowisz sumow a jerkowanie tez raczej takie lzejsze...

Wieksza skutecznosc holi mialbys uzywajac wedki o charakterystyce jak Crankbait Batsona 25 lb (proponowany przez Krzyska) (...) a jerkowanie tez raczej takie lzejsze

zgadza sie, katergoria wagowa CB 25 lb to super shad rap, takie wabiki to szczyt jego mozliwosci ... jest, a raczej byl, taki 2-skladowy stc premier 25 lb do 1/2 oz, on robil w tej kategorii wagowej i byl w dwoch kawalkach, ale pisze o starszym modelu blanku, preferowalbym blank 7 stopowy, w tym przypadku rozwiazaniem moglaby byc wizyta w art rod lub ... rozemeijer/ITT do 120 gram ze sklepowego wieszaka ... z tym, ze jak zawsze: nalezy wyjsc z domu, wprawic stopy w ruch, pojsc do zrodla i towar poddac torturom organoleptycznym ... inaczej nic z tego bedzie :)

Ba, a ja z czasem potrzebuję coraz dłuższego badyla do trolla. Leniwy jestem i lubię jak kij odwala za mnie robotę przy zassaniu przynęty, zacięciu i przy holu. Może się starzeję, a może to jakiś kompleks ;)

CB25 dobrze współpracuje ze wspomnianym SSR, Karasiem 11, Perchem 12 i 14F, FMAG14, etc. Jest to raczej górna granica. Większe jerki i duże SDR-y to nie jego żywioł.

Edytowane przez krzysiek

Czyli po prostu wymyśliłem sobie taki blank. ;) Nie chcę się nastawiać typowo na suma, a jak przy trolu to raczej z łódki, oczywiście nie będę sobie wybierał sumów, co do wielkości, bo nigdy nie wiadomo co się złapie, ale chciałbym mieć choć cień szans na wygraną z takim 1,5 m, nie zamęczając go przy tym na śmierć, bo szkoda ryby. Jeśli to niemożliwe to się z tym pogodzę.

A co do zakresu rzutowego to kierowałbym się raczej tą górną granicą, z dolną faktycznie przesadziłem, bo taka rozbieżność jest raczej niespotykana :mellow:

Miał ktoś może do czynienia z blankami Super Seeker

Edytowane przez MateuszDDZ

Kup Pan Xzoge Taka-G 60 8kg. Będziesz Pan zadowolony. :D

Idealna pod jerki z podanego zakresu. Nadająca się pod duże gumy i koguty na cieżkich główkach, ryby z niego nie spadają, przyłowu suma sie nie ma co bać. Okonie też sie dobrze trzymają (oczywiście duże). W tym roku wyciągałem nim kilka szczupłych w granicach 15-17 kg i nie było problemów. Na 5kg wersje miałem kilka sumów z przyłowu do 186cm. Spadły mi z niego 3 duże szczupłe, ale to z winy głupiego hamulca w ABu, który jest szmelcowaty. I podstawowa zaleta, nie jest kijem od szczotki a do tego jest baaaardzo czuły.

Na stałe mam go u siebie jako podstawowy blank jerkowy. I jeszcze jedno, blank wygląda jak delikatna okonióweczka.

Edytowane przez robbox4

A jest troche zdjeć na innym forum :) jak poszukasz to znajdziesz. Oczywiście szczupaki na szwedzkim łowisku, wypasione na ciekawym jedzeniu bo na łososiach. U nas niestety sie nie udało z takimi powalczyć.

Edytowane przez robbox4

Wydaje mi się, że to spełniłoby Twoje oczekiwania: AIS70HF. Posiadam z tej serii co prawda dużo słabszy model AIS70ML pod okonia na blachy i woblerki i szczupaczka na lekko ale muszę pochwalić go za moc piekielną  :) . Otóż w zeszłym roku trafił się, jako przyłów oczywiście, i to nie mnie :angry: , a koledze który doświadczenia w łowieniu na spinning praktycznie nie miał, na tą witkę sumek 157 cm (gruby, +/- 25 kg) . Wędka gięła się niemalże w korku. Hol, pod nadzorem :P , trwał długo bo równo godzinę i z sumem trzeba było chodzić przy brzegu z 10 minut, żeby pomachał ogonem ale udało się. 
Dodam jeszcze, że modele avid inshore nie mają akcji "pała" jak inne wysokomodułowe St croix i dlatego myślę, że byłby idealny dla Ciebie. Do jerków ale lżejszych takich do 50 gr (czasem 60 gr) używam TBC66MHF ubranego pod korbę i daje radę bez problemu choć to 1 oz. 
Tylko musiałbyś przeżyć jeden kawałek bo dwu częściowych brak.