Dienekes Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 @ Bujo: O jakiej migracji piszesz? Bo ja o żadnej nie wspomniałem, choć domyślam się skąd ten pomysł... I z łaski swojej nie przypinaj mi etykietki, bo na to nie zasłużyłem. Podkreśliłem, że w mojej opinii celowe łowienie ikrzyc szczupaków dla bicia rekordu na najcięższą rybę jest nieetyczne i pozbawione sensu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 @ Bujo: O jakiej migracji piszesz? Bo ja o żadnej nie wspomniałem, choć domyślam się skąd ten pomysł... I z łaski swojej nie przypinaj mi etykietki, bo na to nie zasłużyłem. Podkreśliłem, że w mojej opinii celowe łowienie ikrzyc szczupaków dla bicia rekordu na najcięższą rybę jest nieetyczne i pozbawione sensu.To kiedy w takim wypadku wedlug ciebie nalezy lowic szczupaki? Chodzi mi o konkretne miesiace w roku. Z migrujacymi to chodzi mi o lososie, po tarle nie, w lecie juz tak ale nie ma ich duzo, pozniej jesien tez juz nie bo wchodza do rzek z ikra i mleczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Od maja do końca listopada zdaje się optymalnym okresem. Kwestia pogody, równie zmiennej co masa ryb, zależy od miejsca, miesiąca i godziny. Wybór należy do wędkarza i każdy, wg własnego sumienia i wiedzy, go dokonuje. Zresztą, w najgorętszych momentach ryby i tak nie są skore do współpracy, a nawet jeśli, od tego jest zestaw, aby je szybko pacyfikować a nie wozić wklejanką 1,5 na lince 5 lb O migrujących nic nie pisałem. Łososiowate to nie moja bajka i do nich się nie odniosłem. Z mojej strony zaczęło się na esoxach i na nich skończyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Witam, Zapomnialem o tym watku Widzisz a angole skumali inaczej, stwierdzili, ze szczupak wraz z rosnaca temperatura wody walczy coraz dzielniej, im wiecej walczy tym wiecej kwasu mu sie odlozy i w wielu wypadkach nie bedzie w stanie tego nadmiaru spalic. Doszli do wniosku, ze lepiej lowic okazy, nawet te marcowe z ikra mocnym sprzetem ( do jerkow plecionka min 40 lbs, najczesciej 65lbs, do gruntu karpiowki o duzej mocy i znowu grube plecionki ), szybko wyciagnac, podebrac duzym podbierakiem i polozyc na macie i zwazyc ( na wiekszosci lowisk oba przedmioty sa wymagane). Pozniej wypuscic w dobrej kondycji. Dac im tez czas od polowy marca do polowy pazdziernika by mialy okazje odbyc tarlo i dojsc do kondycji by znowu na jesieni sporo wazyc. Na rzekach ''nizinnych'' dac wszystkim rybom trzy miesiace wolnego od wedkarzy (15 marzec-15 czerwiec), rybakow oczywiscie niet. I tak to sobie swietnie funkcjonowalo i funkcjonuje minus przybyszow z naszej czesci Europy co to nie mogli wypuszczac ryb bo szkoda. Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Hej. Ja też, ale co kilka dni mi o nim przypominasz. Bujo, ich regulacje na to zezwalają, korzystają z tego i to się sprawdza. Świetnie. Ja wyraziłem jedynie swoją opinię, co do celowego poławiania ikrzyc i masy, jako miary. Nie kwestionuję tego, że dla ryby względniejszy jest wysiłek popełniony w zimnej, lepiej natlenionej wodzie. Ba, jeszcze zdrowsze jest zostawienie ich po prostu w spokoju, ale chyba nie o to nam, wędkarzom, chodzi, prawda? Napisałeś o mocnym sprzęcie, sprawnym holu i wymaganych akcesoriach. Ja postępuję tak samo, a od tego sezonu nawet nie mierzę ryb, a często, gdy są zbyt małe (czyt. niegodne fotki), uwalniam je bez wyjmowania z wody. RARP to obligatoryjne minimum, ale przy wyborze poławianej ryby, kieruję się również zdrowym rozsądkiem, mając na względzie warunki atmosferyczne, chociażby. Nigdy ryby nie ważyłem i ważyć nie będę, bo, jak pisałem, dla mnie to bzdura, a przy tym, wiąże się z dłuższym macaniem ryby, pakowaniem jej do wora/ maty, co również obojętne nie jest. Opcja całkowicie zbędna, jak dla mnie. Szybkie odhaczanie, fotka, o ile w ogóle i do wody, z asekuracją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Hej. Ja też, ale co kilka dni mi o nim przypominasz. Bujo, ich regulacje na to zezwalają, korzystają z tego i to się sprawdza. Świetnie. Ja wyraziłem jedynie swoją opinię, co do celowego poławiania ikrzyc i masy, jako miary. Nie kwestionuję tego, że dla ryby względniejszy jest wysiłek popełniony w zimnej, lepiej natlenionej wodzie. Ba, jeszcze zdrowsze jest zostawienie ich po prostu w spokoju, ale chyba nie o to nam, wędkarzom, chodzi, prawda? Napisałeś o mocnym sprzęcie, sprawnym holu i wymaganych akcesoriach. Ja postępuję tak samo, a od tego sezonu nawet nie mierzę ryb, a często, gdy są zbyt małe (czyt. niegodne fotki), uwalniam je bez wyjmowania z wody. RARP to obligatoryjne minimum, ale przy wyborze poławianej ryby, kieruję się również zdrowym rozsądkiem, mając na względzie warunki atmosferyczne, chociażby. Nigdy ryby nie ważyłem i ważyć nie będę, bo, jak pisałem, dla mnie to bzdura, a przy tym, wiąże się z dłuższym macaniem ryby, pakowaniem jej do wora/ maty, co również obojętne nie jest. Opcja całkowicie zbędna, jak dla mnie. Szybkie odhaczanie, fotka, o ile w ogóle i do wody, z asekuracją Hej, Ja nauczylem sie akceptowac swiat takim jest, przynajmniej do pewnego stopnia. Napisalem ci o podejsciu angoli do tego problemu by pokazac, ze mozna inaczej i dziala. Te wazenia w namoczonej woda macie nie sa niczym zlym dla ryb chociaz tego nie praktykuje. Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 (edytowane) Tu nie chodzi o brak akceptacji, a opiniowanie konkretnego podejścia. I nie chcę Ciebie, ani kogokolwiek innego przekonywać o swej racji. Jak pisałem, ważenie z mojego punktu widzenia jest zbędne. Do tego przegrywa z natychmiastowym wypuszczeniem ryby Wyczerpaliśmy OT? Edytowane 26 Listopada 2013 przez Dienekes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 WitamPozwalam sobie skierowac pytanie do lepiej zorientowanych.Gdybyscie mieli wskazac blank na jerkowke THE BEST.Dlugosc max 7 stop1 kawalekPrzynety do 70 -80 g (do salmo jacka max). To co byscie wybrali? Dzieki za odpowiedzi i uzasadnienia Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 (edytowane) Jeśli udałoby Ci się zawitać nad ZZ, np w ten weekend, mógłbyś potestować coś, co w mojej opinii spełnia Twoje kryteria No chyba że znasz już Xzogę Taka G do 7 kg. Uzasadnienie dla takiej rekomendacji gdzieś już popełniłem, no ale nie ma to jak samemu sprawdzić Co prawda pogoda nie sprzyja, ale... Edytowane 27 Listopada 2013 przez Dienekes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 Jeśli udałoby Ci się zawitać nad ZZ, np w ten weekend, mógłbyś potestować coś, co w mojej opinii spełnia Twoje kryteria No chyba że znasz już Xzogę Taka G do 7 kg. Uzasadnienie dla takiej rekomendacji gdzieś już popełniłem, no ale nie ma to jak samemu sprawdzić Co prawda pogoda nie sprzyja, ale...Niestety wyklucza takie ciekawe spotkanie odległość nad ZZ.W Warszawie będę od 10 grudnia. Ale dzięki za zaproszenie i za typ.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 Nie wiedziałem, czy jesteś jeszcze/ już w Warszawie Jeśli temat nie jest wyjątkowo pilny, zawsze możemy spotkać się później, a nic nie zastąpi testów nad wodą. Gdybyś był zainteresowany, pisz śmiało na priv. Pozdrawiam, Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiECIA Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 Nie zapomnij Danielu wziąć łyżwy, może być fantastyczna zabawa;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 Jerkowka & łyżwy...Może to być wlasnie ow brakujący styl w moim wędkarstwie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 jak dla mnie to duuuuzo zalezy od kasy... ale ostatnio jestem wprost zachwycony mozliwosciami BATSON MB845 spod ręki Krzyśka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 27 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 talon musky 6'4" 15-30 lb 3/4-2 1/2 oz, szczyt jest troche niechlujnie opisany, ale po skroceniu wedka nabiera delikatnie sztywnosci w szczycie, co jej w zasadzie dobrze robihttp://www.talon-graphite.com/Blank%20section/Bass%20Muskie%20and%20Walleye%20Blank%20sub%20folders/MuskieBMWblanks.htmto moja ulubiona jerkowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 Kasa nie gra roli przy wyborze blanku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 talon musky 6'4" 15-30 lb 3/4-2 1/2 oz, szczyt jest troche niechlujnie opisany, ale po skroceniu wedka nabiera delikatnie sztywnosci w szczycie, co jej w zasadzie dobrze robihttp://www.talon-graphite.com/Blank%20section/Bass%20Muskie%20and%20Walleye%20Blank%20sub%20folders/MuskieBMWblanks.htmto moja ulubiona jerkowka Zaskakujący kandydat. Miałeś okazję porównania z sc v lub lamiglasem z górnej półki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 27 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 mialem okazje porownac z wiekszoscia (wchodzacych w gre) st. croix, batsonow, phenixow oraz calej masy gotowych wedek z europy, japonii i usa ... nic lepszego (a wlasciwie, nic bardziej mi odpowiadajacego) do dzis nie znalazlem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 Danielu, może napisz czego oczekujesz od blanku, znawcom tematu łatwiej będzie dobrać coś wg Twoich upodobań. Ja jestem żółtodziobem, ale dostałem blank, który w 100% spełnił moje oczekiwania. Może właśnie dlatego, że szczegółowo opisałem wymagania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 Danielu, może napisz czego oczekujesz od blanku, znawcom tematu łatwiej będzie dobrać coś wg Twoich upodobań. Ja jestem żółtodziobem, ale dostałem blank, który w 100% spełnił moje oczekiwania. Może właśnie dlatego, że szczegółowo opisałem wymagania No to konkretnie.Interesuje mnie lekki i poreczny blank. Ktory bedzie pracowal dobrze pod normalnymi rybami (szczupaki 3-4-5 kg) .W perspektywie sa niekonczace sie dni lowienia w Szwecji podczas dlugich dni ...marzenia Przynety to SALMO slider 10 Fatso 10 i Salmo Jack. Mam 177 cm wzrostu i nie chce za dlugiej wedki. Multik niskoprofilowy o duzym nawoju.Plecionka 20 lb. Taki zestaw, jak dla mnie, bardzo normalny i intuicyjny na szczupaki.Zadne gotowe wedki nie wchodza w gre, wiec rozpatruje optymalny blank na zasadzie "STRZAL W 10" Budowac bedzie, oczywiscie, @YGLO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 mialem okazje porownac z wiekszoscia (wchodzacych w gre) st. croix, batsonow, phenixow oraz calej masy gotowych wedek z europy, japonii i usa ... nic lepszego (a wlasciwie, nic bardziej mi odpowiadajacego) do dzis nie znalazlem Zyje ta wedka ? ile wazy mniej wiecej gotowy kij taki? kto budowal ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 Na mój rozum potrzebujesz bardzo elastycznej, głęboko pracującej konstrukcji. Raczej z dolnego zakresu mocy dla tego rodzaju przynęt. Większość jerkówek 25 lb i więcej, jakie miałem w ręku jest zbyt sztywna do tego przedziału wagowego ryb. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 Na mój rozum potrzebujesz bardzo elastycznej, głęboko pracującej konstrukcji. Raczej z dolnego zakresu mocy dla tego rodzaju przynęt. Większość jerkówek 25 lb i więcej, jakie miałem w ręku jest zbyt sztywna do tego przedziału wagowego ryb. No wlasnie. Szczotek kilka przerobilem. W glowie kolacze sie SC V cast 20 lb w dlugosci 6 6. To podobno klasa sama w sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 @ Guzu: Nie wiem, jak ten Talon Piotra, ale Japoneczka pasuje do rysopisu. U mnie jest sparowana z Revo STX III generacji, PP 30 lb i ogrania Slidery od 7mki po 12tki S i tonące Jack'i. Waży tyle co nic (subiektywnie, sam blank to 80 gr), ale, co dla mnie było priorytetem (poza możliwościami rzutowymi ciężkich klocków), pięknie pracuje pod rybą. Amortyzacja jest dla mnie bardzo istotna, m.in. dlatego, że łowię na haki bez zadziorów Gnie się pięknie i żadna ryba powyżej 50 cm mi z niej nie spadła. Okonki powyżej 20 cm, przyłowione, też trzyma 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 (edytowane) @ Guzu: Nie wiem, jak ten Talon Piotra, ale Japoneczka pasuje do rysopisu. U mnie jest sparowana z Revo STX III generacji, PP 30 lb i ogrania Slidery od 7mki po 12tki S i tonące Jack'i. Waży tyle co nic (subiektywnie, sam blank to 80 gr), ale, co dla mnie było priorytetem (poza możliwościami rzutowymi ciężkich klocków), pięknie pracuje pod rybą. Amortyzacja jest dla mnie bardzo istotna, m.in. dlatego, że łowię na haki bez zadziorów Gnie się pięknie i żadna ryba powyżej 50 cm mi z niej nie spadła. Okonki powyżej 20 cm, przyłowione, też trzyma Brzmi ciekawie.Cytowany powyzej sc v przy 20 lb i dlugosci 6 6 wazy niecale 62 gramy (!) .Mam nadzieje, ze Peresada zabierze glos, bo wiem ze SC V na szczupaki ma dobrze opracowane. Edytowane 27 Listopada 2013 przez Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi