Skocz do zawartości

Blank na jerkówkę, do 100g?

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Mam na tym blanku co chwali @Peresada casta , model z TET. Wiele osób z niedowierzaniem się przyglada jak podaje 1 uncjowym kijem przynęty blisko 80 gramowe  :D  , podobno można więcej ale brak mi na razie odwagi. Bardzo czuły i dośc lekki -udało mi się zejść do 120 gram.

Czyli SC V 6 6 20 lb cast ? 

Pogadajmy przy tej okazji o sensie wysokomodulowych blankow pod jerkowki, gdy lowi sie z lodki, przeplywa po falach, czasem sporych w SE, gdy nie ma w lodkach uchwytow transportowych a lajba telepie jak po kocich lbach.... gdy droga do SE wiedzie pod niebem, a linie lotnicze zadaja masakrycznej kasy za przewoz jednoskladow.... i gdy wedkowannie w SE ma miejsce dwea, trzy razy w roku... (daj Boze)

Od dawna wiesz, ze 1 skladow sie nie wozi w ta i z powrotem. Wiezie sie raz a potem czekaja na Twoja wizyte :)

• Like 1

Mam 7 stopowy  jak @Peresada. Porównywałem z 6`6 kolegi gdy łowiliśmy bassy. Ale to były lekkie przynęty i dłuższy lepiej się ładował w dolnym zakresie.

Ciekawe czy nizsze serie STC 20 lb tez beda takimi miotaczami jak te SC V ....

Edytowane przez Guzu

20lb scv 7'. Lowie sam jak i trzech kolegów. Moim zdaniem jerkowka doskonala. Lekka, mocna nie tracąca ryb. Jak trzeba to szarpie i 100g, przy czym 20 lata już z niej doskonale. Najlepsza pod slidery w obu rozmiarach Jacki czy mniejsze sweppery. Lowilem w tym roku dosyć dużo tym kijem rdzawcow wertyklanie na twardo jak i na miękko. Świetnie to działało. Więc blank b. uniwersalny. Do tego mały round ( polecam nową calcutte w rozmiarze 100) i do boju. Muszę przyznać że to mój ulubiony kij.

Pozdrowka

• Like 1

Od dawna wiesz, ze.jednoskladow nie wozi sie.w ta i z.powrotem..

Wiem, a potem zycie pokazuje ze jenosklady lataja po europie w te i we wte :)

Jednak bardziej mialem na uwadze to co dzieje sie na lodkach wynajmowanych i bez stojakow transportowych, wysokie moduly trzaskajace o burte na fali.... przykry widok i nieunikniony...

Od dawna wiesz, ze.jednoskladow nie wozi sie.w ta i z.powrotem..

Wiem, a potem zycie pokazuje ze jenosklady lataja po europie w te i we wte :)

Jednak bardziej mialem na uwadze to co dzieje sie na lodkach wynajmowanych i bez stojakow transportowych, wysokie moduly trzaskajace o burte na fali.... przykry widok i nieunikniony...

Wraca St Croix i jego krociaki... no zobaczymy juz w poniedzialek jakie oferty beda za wielka woda w zakresie blankow tu omawianych

Nie liczył bym na wiele. Natomiast sam liczę na jakiś blank muchowy scv, bo my w Europie ciągle tylko sage i Winston a z wieści z za oceanu wynika ze wspomniane st. croix wymiataja. Trzeba się w końcu samemu przekonać...

• Like 1

Nie liczył bym na wiele. Natomiast sam liczę na jakiś blank muchowy scv, bo my w Europie ciągle tylko sage i Winston a z wieści z za oceanu wynika ze wspomniane st. croix wymiataja. Trzeba się w końcu samemu przekonać...

No ja na za wiele nie licze...ale pewnie sie na cos skusze :)

wedka na talonie wazy 175 gram

jezeli st.croix to, jak juz pisalem, uwazam blank sc2 20 lb pod premiera za najlepej spelniajacy twoje wymagania ... teraz zobaczylem, ze obecnie 1 oz to 17 lb, kiedys bylo to 20 lb i to o tych blankach pisze

Dzieki Pitt za info o talonie.

No wlasnie w te 20 tki celuje...

to dobrze celujesz, stosunek jakosci do ceny wysmienity a i narzedzie pod lekkie jerki 30-45 gram znakomite

Miałem kiedyś 6'6'' scII do 1oz. Dawno to bylo i nie pamiętam czy 20 czy 17lb

Trzasnal mi na pierwszych rybach pod kopytem 6. Generalnie jestem fanem marki i uważam że są dwa rodzaje blankow:

St Croix i reszta :-)

ale po tej przygodzie już się za scII nie brałem. Natomiast sclV i V jak najbardziej.

Trudno się niezgodzic że stosunek cena/jakość jest tu wysoki, ale i tak uważam że scV warte tej większej kasy. Blanki niezniszczalne w mojej subiektywnej oczywista ocenie.

Pozdrowka

Zależnie od tego, czym chcesz machać, powinien się w 100% sprawdzić jeden z blanków SC II 6'6" albo 6"10' (6'6" akurat ma większy zapas mocy i powinien dać radę z większym/masywniejszym sprzetem niż pływający Jack). Przy okazji kij również żyje i ładnie trzyma rybę :)

• Like 1

Z tym trzaskaniem wysokich modułów to różnie bywa. Dla mnie rozstrzygnięcie przynosi dopiero zastosowanie konkretnego materiału w konkretnej konstrukcji. Pamiętajmy, że mówimy o bardzo krótkich kijach, więc w zasadzie niezależnie od użytego materiału blank może być bardzo szybki. O walorach użytkowych będzie decydowała grubość ścianki, zbieżność, moc, sposób ułożenia i rodzaj mat, etc. Kije wykonanie z grafitu o wyższym module mają szanse być lżejsze, ale niekoniecznie tak musi być.

BTW - jak do tej pory połamałem wyłącznie blanki niskomodułowe. Z kijów o średnim/wyższym module intensywnie eksploatuję dwa XLS-y. Szczególnie z jednym wyczyniałem okrutne i złe rzeczy. Jak na razie - żyje. Nawet konstrukcja szklana (vide ostatnie wpadki z Seekerami) też może pęknąć.

Nie będę wkręcał. Mam patyk 12 lb z tej serii. Mogę ocenić sam materiał/charakter blanku.

Ten blank jest szybki i czuły - a przy tym dość głęboko się ładuje i bardzo płynnie ugina pod rybą. Spadów z mojego praktycznie nie ma.

Pod Twoje potrzeby to chyba MHF albo HF?

Wiem, że Maciek Wobler129 miał wersję 20 lb, no i chyba jeszcze ktoś z dolnośląskich rewirów? Chyba Monk? Podpytuj ich.

Na youtube masz film Maćka jak wyjmuje szczupaka +90 na tego swojego Inshore'a MHF. Powinien dużo powiedzieć.

No i ten kolor blanku, dla mnie klasa.