Skocz do zawartości

Blank na jerkówkę, do 100g?

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Nie będę wkręcał. Mam patyk 12 lb z tej serii. Mogę ocenić sam materiał/charakter blanku.

Ten blank jest szybki i czuły - a przy tym dość głęboko się ładuje i bardzo płynnie ugina pod rybą. Spadów z mojego praktycznie nie ma.

Pod Twoje potrzeby to chyba MHF albo HF?

Wiem, że Maciek Wobler129 miał wersję 20 lb, no i chyba jeszcze ktoś z dolnośląskich rewirów? Chyba Monk? Podpytuj ich.

Na youtube masz film Maćka jak wyjmuje szczupaka +90 na tego swojego Inshore'a MHF. Powinien dużo powiedzieć.

No i ten kolor blanku, dla mnie klasa.

Dzieki za info.

Najmilej widziany kolor blanku to grafitowy blank :)

Edytowane przez Guzu

20lb scv 7'. Lowie sam jak i trzech kolegów. Moim zdaniem jerkowka doskonala. Lekka, mocna nie tracąca ryb. Jak trzeba to szarpie i 100g, przy czym 20 lata już z niej doskonale. Najlepsza pod slidery w obu rozmiarach Jacki czy mniejsze sweppery. Lowilem w tym roku dosyć dużo tym kijem rdzawcow wertyklanie na twardo jak i na miękko. Świetnie to działało. Więc blank b. uniwersalny. Do tego mały round ( polecam nową calcutte w rozmiarze 100) i do boju. Muszę przyznać że to mój ulubiony kij.

Pozdrowka

Oooo, Krzychu to już nie Ryoga?

w takim wypadku ja zrobilbym tak: zapytal w pracowni dystrybujacej st. croix od dluzszego czasu, ktore z obecnych blankow s2 maja taka sama charakterystyke jak stary s2 6'6" lub 7' 20 lb do 1 oz (jeszcze z ery made in usa) i taki wybralbym ... lub talona, ktory obleci wszystko od 30 do 100 :)

Do takich przynęt używam SCIV 6,6 1 oz 20 lb. 60 gramowe przynęty latają dobrze i dobrze się też nimi szarpie ale z rzutami tonącego Jacka nie jest już kolorowo, czuć że jest już dla wędki ciężki. 20 lb st croix to jest dobre do przynęt 60 gr, moim zdaniem oczywiście. Padło pytanie o inshore. To by odpowiadało Ci, pracują troszkę bardziej w środku i są piekielnie mocne. Mam avida, co prawda 1/2 oz ale na rybie gnie się w korku ;) .
Też uważam, że St Croix i reszta świata :D 

stare premiery mialy bardzo fajne ugiecie, natomiast nowych po prostu nie znam na tyle a widze, ze sa calkowicie inaczej opisane, 17 lb, 20 lb a nawet 25 lb ... stary premier 20 lb do 1 oz pracowal dobrze z jerkami i woblerami do okolo 45 gram (ale moj partner z lodki rzucal nim w szwecji wszystkim co mu w rece wpadlo, wabikami po 60-75 gram i z wedka nic sie wprawdzie nie stalo, z tym ze wedlug mnie blank byl juz przeciazany) powyzej tej gramatury uzywalem 7 stopowego 25 funciaka, ktory w starej wersji rzucal do 115 gram a katalogowo byl opisany do 1.5 oz ... dlatego proponuje zapytac w pracowni o podobienstwo charakterystyki ugiecia nowych i starych modeli ...

zreszta bez macanki i tak sie nie obejdzie :)

To juz nic nie kumam, przepatrzylem przed chwila SCII spin/cast na mudhole i nadal w catach jest tak ze 3/4 to 17lb, 1 oz to 20lb, a 1 1/2 to 25 lb tak w jednoskladach jak i dwuskladach....

to samo mowi strona St.Croix'a..

.

Edytowane przez yglo

A ja nadal będę się upierał przy swoim :)

Xzoga Taka-G 60 8kg. Najbardziej uniwersalny blank jerkowy. Ogarnia bezbłędnie podany zakres, przy holu nie jest sztywną pałą, do tego w porywach można rzucić i 120g

Blank waży około 77g, średnica szczytówki 1,9mm, a zakończenia 10,6mm. Wygląd mocniejszej okoniówki.

• Like 1

A ja nadal będę się upierał przy swoim :)

Xzoga Taka-G 60 8kg. Najbardziej uniwersalny blank jerkowy. Ogarnia bezbłędnie podany zakres, przy holu nie jest sztywną pałą, do tego w porywach można rzucić i 120g

Blank waży około 77g, średnica szczytówki 1,9mm, a zakończenia 10,6mm. Wygląd mocniejszej okoniówki.

Parametry ma fajne :) Ale bez macanki... sam rozumiesz... :)

Poważnie? To ja mam taki pomysł. Może uda się wskrzesić tradycję zimowych spotkań j.pl przy piwie. Jakbyś wpadł osobiście/przesłał kilka sampli na jedno z nich, to z pewnością znalazłoby się kilkunastu/kilkudziesięciu chętnych do takich macanek :) Co Ty na to?