ictus Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 (edytowane) Moja wizja to 7.6 stopy ale jestem gotow na kije krotsze i dluzsze. Kluczowe jest katapultowanie na duze odleglosci ciezkich wabikow, jesli sa krotsze kije o lepszych wlasciwosciach rzutowych to taki wybiore. Na lodce uzywam kijkow od 7 stop w gore, nie mam tez problemow z dluzszymi wedkami do 2,7m i lowi mi sie nimi komfortowo. Castingowo jestem bez pojecia, wiec nie wiem czym to sie. Multika uzywalem tylko do trola. Batson IC847-3 bedzie na pewno w parze z tym nowym kijkiem, bardzo go lubie i towarzyszy mi na wyjazdach. Zastanawia mnie jedno, czy dluzszy kij nie bedzie lepiej amortyzowal. Edytowane 25 Grudnia 2014 przez ictus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 (edytowane) marcinesz;moje typy na wedke do oczekiwanych przez Ciebie zastosowań to:1,St.Croix 3C70HF 12-25lb szczytówka 7... ze wskazaniem na model 2015 3C74HF2,Batson REVC72H 12-25lb szczytówka 73,Lamiglas PRO906 15-30lb szczytówka 6.5 kolejnosc taka ze 1 najblizej twardych przynet a 2 i 3 w kierunku duzych obrotek, i gum. Wszystkie długości 213cm i ponad 213cm, by sobie pozadna rekojesc zrobic a nie tracic dł roboczej co do gum i obrotek wskazane bardzo. a zeby pogodzic pozycje 1, 2, 3 to trzeba brac jesli jeszcze jest w Poznaniu: IC 84M 2,13m 1 15- 50gr 12-20lb 14,8 2,6 89gr ModFast 490zł Edytowane 26 Grudnia 2014 przez yglo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 (edytowane) ictus;kluczowe w travelach na podróze lotnicze jest to czy da sie spakowac do głownego bagazu, a głowny bagaz w dł to max 110cm zeby nikt sie nie czepiał. Na podróz ekonomiczna ma byc jeden bagaz a w nim wszystko. Wiec jak dłuzej niz 7,6 ft to juz w czterech kawałkach... W dł 7'6 sa dwa modele MHXa TR905 (25lb) i TR906 (40lb)ten 905 własnie mam w obróbce i składam na casta pod gumy max150g, blank o duzej zbieznosci mocarny dolnik i jak na ten kaliber czuła szybka szczytówkamodel 906 to juz granice +- 200g ze wskazaniem na twarde przynety, grubsza szczytówka niz w 905 i smuklejszy dolnik.TR905 sr szczytu 2,8mmTR906 szczyt 3,2mm Edytowane 26 Grudnia 2014 przez yglo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 Moja wizja to 7.6 stopy ale jestem gotow na kije krotsze i dluzsze. Kluczowe jest katapultowanie na duze odleglosci ciezkich wabikow, jesli sa krotsze kije o lepszych wlasciwosciach rzutowych to taki wybiore. Na lodce uzywam kijkow od 7 stop w gore, nie mam tez problemow z dluzszymi wedkami do 2,7m i lowi mi sie nimi komfortowo. Castingowo jestem bez pojecia, wiec nie wiem czym to sie. Multika uzywalem tylko do trola. Batson IC847-3 bedzie na pewno w parze z tym nowym kijkiem, bardzo go lubie i towarzyszy mi na wyjazdach. Zastanawia mnie jedno, czy dluzszy kij nie bedzie lepiej amortyzowal. Witam, Nie żebym miał w rekach bo nowość ale może warto spojrzeć tutaj: http://stcroixrods.com/products/saltwater/legend-trek Długość transportowa super, trzeba jedynie zakupić jakaś torbę co pomieści ale to jednorazowy wydatek na lata gdy zamierzamy podróżować po świecie. Bujo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel13 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 Czytając wątek poszedłem obejrzeć swoją jerkowke zbudowaną na blanku ATC MU606,wedka ma opis 15-40lb,1-3oz ,czy to pomyłka w opisie budującego czy blank ma faktycznie taką moc,dodam jeszcze ze najciężej zucalem salmo Jeck a wydaje się ze można duuzo więcej,może używa ktos jeszcze ten blank? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinesz Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 zasadniczo nalezy sie powaznie zastanowic, czy faktycznie waga uzywanych przynet bedzie wynosila 120 gram, czy to tylko taka koncepcja, panie rezyseze ...Pitt utrafił - "mierz zamiary na to, czym faktycznie masz zamiar rzucać". Głównie z tego kijka będą latać (kolejność przypadkowa):- duże wirówki (tak jak Friko opisał, słabe aerodynamicznie), jak również nie za ciężkie (korpus z plastikowych koralików + dwa metalowe do wyważenia podczas rzutu i uzyskania dalszej odległości),- jerki od Slidera 10S (46g) do Jacka 18S (70g) lub w porywach Sweeper 17S (97g). @Dienekes - dam znać to się na pewno spotkamy abym obejrzał Twój zestaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pleciona Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 To trochę zmienia postać rzeczy. W tym wypadku myślę, że Talon zaproponowany przez Pitta będzie jak znalazł. Bardzo przyjemny w tych gramaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 http://jerkbait.pl/topic/17297-artyku%C5%82-rodbuilderzy-prezentuj%C4%85-%E2%80%93-w%C4%99dki-szczupakowe/#entry1154854 Tu o Lamiglasach i ze zdjeciami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 Oglądałem niedawno Treki . Szybkie , lekkie , z wyjątkowym powerem jak na travele .. Coś jak Big Jig , tyle że proporcjonalnie lżejszy . Niestety , dość drogie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 Oglądałem niedawno Treki . Szybkie , lekkie , z wyjątkowym powerem jak na travele .. Coś jak Big Jig , tyle że proporcjonalnie lżejszy . Niestety , dość drogie .. A jak ten 40 lbs ? Da rade szczupaka 120 cm na klatę wytargać? W sumie to nie ważne, i tak zanabede Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 MHX TR906 vs St Croix LTC76XHF3Slawku miales tego MHXa w reku?Yglo jaki bylby orientacyjny koszt MHX z uzbrojeniem? Mam juz dwa typy, teraz pozostaje pytanie ktory lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 pojawila sie takze lexa 300 (pwrl) i lexa hd 200, obydwa jak najbardziej warte grzechu i godne pierwszego rzutu okiem Lexa hd 200 Do niedawna brakowało 200 w rozmiarówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 tu ciekawostka: 7'11" w 4-składzie: http://www.tackledirect.com/okuma-cit-c-7114xh-citrix-graphite-travel-rod.html http://www.tackledirect.com/okuma-cit-c-7114h-citrix-graphite-travel-rod.html a tu już trochę z innej beczki i bardziej klasyczne, 7'0' w 3-składzie: http://www.tackledirect.com/temple-fork-tfg-trc-707-3-gary-loomis-signature-3pc-casting-rod.html http://www.tackledirect.com/temple-fork-tfg-trc-706-3-gary-loomis-signature-3pc-casting-rod.html ... a do kompletu multik do orania: http://www.tackledirect.com/abu-garcia-revo-beast-reels.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 27 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 shit, znowu ... tatula oczywiscie, ze tatula ... dzieki @ictusumow sie ze zbyszkiem, to obejrzysz sobie MHX TR905 i moze zdobedziesz wyobrazenie czy ten o oczko wyzej bedzie pasowal, wedlug yglo to juz bardzo mocna pala a ten slabszy ma ogarniac wabiki 150 gram co do st. croix to mam mieszane uczucia ... 500 papierow ... ??? @frikote okumy to znalazles na szybko, czy znasz z doswiadczenia? kiedys ogladalem serie nomad, czy jakos tak, no i musze przyznac, ze mi nie odpowiadaly natomiast tych zalinkowanych nie znam wcale ... poza tym, wlasnie zauwazylem, ze w tekscie jest napisane raz 3pc a zaraz potem, ze 4pc, nalezaloby sprawdzic przed zakupem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Są cały czas dostepne lamiglasowskie TriFlexy . Niedrogie - choć podrożały ostatnio zdecydowanie , chyba nie do zniszczenia , świetny choć mało u nas popularny materiał na prawdziwego furiata .. I nie China , Vietnam , albo Malaysia .. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 @pitt, na szybko - z ciekawości sobie poszperałem co tam teraz z traveli cięzkich rynek oferuje za ocenanem.... na Okume zwróciłem uwagę ze względu na przyzwoity osprzęt ( Alps, Pacific Bay ) ale co ona soba repezentuje w rzeczywistości trzeba by obadać (a ilość składów przed zakupem potwierdzić ze sklepem oczywiscie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 (edytowane) i jeszcze to, ze ciezkie travele nie daja o sobie zapomniec w trakcie lowienia. Szczegolnie te pracujace z ciezszymi jerkami, gorny sklad sie skreca w kierunku strony w ktora najczesciej szarpiemy i przelotki nie sa prosto po dwoch trzeg godz... Travele wymagaja tez aby sklady dociskac dwa trzy razy w ciagu calego dnia. Pisze to na podstawie szarpania tidemasterami, batsonami, mhxami i atc... tu nie ma chyba wyjatkow. Edytowane 27 Grudnia 2014 przez yglo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Ja to już mam wyrobiony 'tik' że po kilkunastu rzutach sprawdzam łącza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Witam, Najlepiej użyć triku stosowanego przez muszkarzy łowiących długimi ''spejówkami'' czyli taśma izolacyjna na łącze i problem znika Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 @pitt Oba MHXy biore pod uwage, nie wiem tylko czy teb grubszy nie bedzie lepszy do 150g wabikow. Lzejsze przynety i tak bede katapultowal Batsonem. Wiec MHX bylby dedykowany do 150g a pewnie czasami jeszcze doloze do tego dopal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinesz Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 http://jerkbait.pl/topic/17297-artykuł-rodbuilderzy-prezentują-–-wędki-szczupakowe/#entry1154854Tu o Lamiglasach i ze zdjeciami Ale te Lami to do 55gr, a ja potrzebuję 50-100gr.Czyli tylko Talon i ewentualnie Xzoga 7kg? Co w ww. przedziale byłoby ok do jerków i bucktaili z St.Croix i Lamiglasa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 (edytowane) marinesz to juz nie wiem co chcesz, ostatnio był sweeper17 w porywach.... i okazyjnie, a glownie 50-70g Edytowane 27 Grudnia 2014 przez yglo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinesz Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Głównie 50-80gr + nie klękający przy bucktailach. Więcej "gr" w porywach, to prawda - ale chodzi mi o kijek z zapasem aby przy tych porywach miotał też komfortowo. Tak pisałem w pierwszym poście :-) - tylko z tej gramatury podstawowej zszedłem w dół. Ale zapas do 100gr chciałbym mieć. 15gr na dole raczej nie wykorzystam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilobear Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Koledzy dobrze radzą. Xzoga 7kg lub 8kg. Obsłuży spokojnie to czego potrzebujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe_79 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 O ile dobrze pamiętam to Xzogi Taka-G 66 7kg były chyba dwa modele (starszy i nowszy). Ten, którego ja używałem miotał komfortowo w zakresie ok. 20-80gr. i to chyba był ten trochę "słabszy". Gdzieś na forum powinna być dyskusja o tym albo lepiej dopytać w BRC. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi