Skocz do zawartości

Blank na jerkówkę, do 100g?

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Moja wizja to 7.6 stopy ale jestem gotow na kije krotsze i dluzsze. Kluczowe jest katapultowanie na duze odleglosci ciezkich wabikow, jesli sa krotsze kije o lepszych wlasciwosciach rzutowych to taki wybiore. Na lodce uzywam kijkow od 7 stop w gore, nie mam tez problemow z dluzszymi wedkami do 2,7m i lowi mi sie nimi komfortowo. Castingowo jestem bez pojecia, wiec nie wiem czym to sie. Multika uzywalem tylko do trola. Batson IC847-3 bedzie na pewno w parze z tym nowym kijkiem, bardzo go lubie i towarzyszy mi na wyjazdach. Zastanawia mnie jedno, czy dluzszy kij nie bedzie lepiej amortyzowal.

Edytowane przez ictus

marcinesz;

moje typy na wedke do oczekiwanych przez Ciebie zastosowań to:

1,St.Croix 3C70HF 12-25lb szczytówka 7...  ze wskazaniem na model 2015    3C74HF

2,Batson REVC72H 12-25lb szczytówka 7

3,Lamiglas PRO906 15-30lb szczytówka 6.5

kolejnosc taka ze 1 najblizej twardych przynet a 2 i 3 w kierunku duzych obrotek, i gum. Wszystkie długości 213cm i ponad 213cm, by sobie pozadna rekojesc zrobic a nie tracic dł roboczej co do gum i obrotek wskazane bardzo.

a zeby pogodzic pozycje 1, 2, 3 to trzeba brac jesli jeszcze jest w Poznaniu:  

IC 84M 2,13m  1  15- 50gr    12-20lb 14,8    2,6   89gr   ModFast    490zł

Edytowane przez yglo
  • Like 1

ictus;

kluczowe w travelach na podróze lotnicze jest to czy da sie spakowac do głownego bagazu, a głowny bagaz w dł to max 110cm zeby nikt sie nie czepiał. Na podróz ekonomiczna ma byc jeden bagaz a w nim wszystko. Wiec jak dłuzej niz 7,6 ft to juz w czterech kawałkach...

W dł 7'6 sa dwa modele MHXa TR905 (25lb) i TR906 (40lb)

ten 905 własnie mam w obróbce i składam na casta pod gumy max150g, blank o duzej zbieznosci mocarny dolnik i jak na ten kaliber czuła szybka szczytówka

model 906 to juz granice +- 200g  ze wskazaniem na twarde przynety, grubsza szczytówka  niz w 905 i smuklejszy dolnik.

TR905 sr szczytu 2,8mm

TR906 szczyt      3,2mm

Edytowane przez yglo
  • Like 2

Moja wizja to 7.6 stopy ale jestem gotow na kije krotsze i dluzsze. Kluczowe jest katapultowanie na duze odleglosci ciezkich wabikow, jesli sa krotsze kije o lepszych wlasciwosciach rzutowych to taki wybiore. Na lodce uzywam kijkow od 7 stop w gore, nie mam tez problemow z dluzszymi wedkami do 2,7m i lowi mi sie nimi komfortowo. Castingowo jestem bez pojecia, wiec nie wiem czym to sie. Multika uzywalem tylko do trola. Batson IC847-3 bedzie na pewno w parze z tym nowym kijkiem, bardzo go lubie i towarzyszy mi na wyjazdach. Zastanawia mnie jedno, czy dluzszy kij nie bedzie lepiej amortyzowal.

Witam,

Nie żebym miał w rekach bo nowość ale może warto spojrzeć tutaj: 

http://stcroixrods.com/products/saltwater/legend-trek

Długość transportowa super, trzeba jedynie zakupić jakaś torbę co pomieści ale to jednorazowy wydatek na lata gdy zamierzamy podróżować po świecie.

Bujo

• Like 2

Czytając wątek poszedłem obejrzeć swoją jerkowke zbudowaną na blanku ATC MU606,wedka ma opis 15-40lb,1-3oz ,czy to pomyłka w opisie budującego czy blank ma faktycznie taką moc,dodam jeszcze ze najciężej zucalem salmo Jeck a wydaje się ze można duuzo więcej,może używa ktos jeszcze ten blank?

zasadniczo nalezy sie powaznie zastanowic, czy faktycznie waga uzywanych przynet bedzie wynosila 120 gram, czy to tylko taka koncepcja, panie rezyseze ...

Pitt utrafił - "mierz zamiary na to, czym faktycznie masz zamiar rzucać". Głównie z tego kijka będą latać (kolejność przypadkowa):

- duże wirówki (tak jak Friko opisał, słabe aerodynamicznie), jak również nie za ciężkie (korpus z plastikowych koralików + dwa metalowe do wyważenia podczas rzutu i uzyskania dalszej odległości),

- jerki od Slidera 10S (46g) do Jacka 18S (70g) lub w porywach Sweeper 17S (97g).

@Dienekes - dam znać to się na pewno spotkamy abym obejrzał Twój zestaw.

shit, znowu ... tatula oczywiscie, ze tatula ... dzieki :)

@ictus

umow sie ze zbyszkiem, to obejrzysz sobie MHX TR905 i moze zdobedziesz wyobrazenie czy ten o oczko wyzej bedzie pasowal, wedlug yglo to juz bardzo mocna pala a ten slabszy ma ogarniac wabiki 150 gram

co do st. croix to mam mieszane uczucia ... 500 papierow ... ???

@friko

te okumy to znalazles na szybko, czy znasz z doswiadczenia? kiedys ogladalem serie nomad, czy jakos tak, no i musze przyznac, ze mi nie odpowiadaly natomiast tych zalinkowanych nie znam wcale ... poza tym, wlasnie zauwazylem, ze w tekscie jest napisane raz 3pc a zaraz potem, ze 4pc, nalezaloby sprawdzic przed zakupem

Są cały czas dostepne lamiglasowskie TriFlexy . Niedrogie - choć podrożały ostatnio zdecydowanie , chyba nie do zniszczenia , świetny choć mało u nas popularny materiał na prawdziwego furiata .. :) I nie China , Vietnam , albo Malaysia ..

• Like 1

@pitt, na szybko - z ciekawości sobie poszperałem co tam teraz  z traveli cięzkich rynek oferuje za ocenanem.... na Okume zwróciłem uwagę ze względu na przyzwoity osprzęt ( Alps, Pacific Bay ) ale co ona soba repezentuje w rzeczywistości trzeba by obadać (a ilość składów przed zakupem potwierdzić ze sklepem oczywiscie)

i jeszcze to, ze ciezkie travele nie daja o sobie zapomniec w trakcie lowienia. Szczegolnie te pracujace z ciezszymi jerkami, gorny sklad sie skreca w kierunku strony w ktora najczesciej szarpiemy i przelotki nie sa prosto po dwoch trzeg godz... Travele wymagaja tez aby sklady dociskac dwa trzy razy w ciagu calego dnia. Pisze to na podstawie szarpania tidemasterami, batsonami, mhxami i atc... tu nie ma chyba wyjatkow.

Edytowane przez yglo
  • Like 1

Ale te Lami to do 55gr, a ja potrzebuję 50-100gr.

Czyli tylko Talon i ewentualnie Xzoga 7kg? Co w ww. przedziale byłoby ok do jerków i bucktaili z St.Croix i Lamiglasa?

Głównie 50-80gr + nie klękający przy bucktailach. Więcej "gr" w porywach, to prawda - ale chodzi mi o kijek z zapasem aby przy tych porywach miotał też komfortowo. Tak pisałem w pierwszym poście :-) - tylko z tej gramatury podstawowej zszedłem w dół. Ale zapas do 100gr chciałbym mieć. 15gr na dole raczej nie wykorzystam.

• Like 1

O ile dobrze pamiętam to Xzogi Taka-G 66 7kg były chyba dwa modele (starszy i nowszy). Ten, którego ja używałem miotał komfortowo w zakresie ok. 20-80gr. i to chyba był ten trochę "słabszy". Gdzieś na forum powinna być dyskusja o tym albo lepiej dopytać w BRC. 

• Like 1