Dienekes Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Dokładnie tak. Pepe miał do 120 gr, ja mam do 140 gr. Nie wiem, na ile przekłada się to na ów komfort. W sumie, to pojęcie bardzo względne a sfera mocno subiektywna. Dobrze podbudować ją liczbami i doświadczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe_79 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 I tak za jakiś czas wyląduje w dziale "Sprzedam" Także nie ma się co zastanawiać, brać, połowić, sprzedać, szukać następnego, itd.Czasami dłużej trwa dokonanie wyboru niż późniejsze użytkowanie...Chociaż takie "szamańskie podchody", dopytywanie przed wyborem tego jedynego, dyskutowanie o czasem wydawałoby się dziwnych kwestiach typu czy pociągnie, czy uklęknie, czy będzie sztywny, czy jednak się ugnie też już chyba wpisały się w wędkarskie hobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 (edytowane) Przynety +/- 100g Twardo: IC 78H 1,98m 1 25-85g 15-30lb 16,1 2,8 106 gr Fast Pośrednio: REVC72H 2,18m 1 10-35g 12-25lb 2,8 /13,9 95 g Fast Heavy Miękko i głeboko: Xzoga Taka G 6kg Edytowane 30 Grudnia 2014 przez yglo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 (edytowane) Miękko i głeboko: Xzoga Taka G 6kgZbyszek, jeśli możesz to napisz kilka słów o tym blanku - myślę o wędce na tym właśnie blanku pod gumy 4", 6" i lekkie jerki do 50g. 5 i 7 kg zostały już dosyć skrupulatnie opisane na forum przez użytkowników, nie spotkałem się jednak z tym, aby ktoś chwalił się wędką ukręconą na 6-tce. Edytowane 31 Grudnia 2014 przez Pumba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinesz Opublikowano 1 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Zbyszku - dziękuję. Obawiam się "miękko i głęboko" przy wirówkach, które stawiają bardzo duży opór w wodzie. Na sztywno też nie chcę. Tak więc odnośnie "pośrednio" - jaka jest różnica w akcji i c.w. pomiędzy proponowanym REVC72H a nieco krótszym i mocniejszym w opisie REVC68XH? Czy ten drugi to już "pała"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 2 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 (edytowane) Mam swoje REVC68H i REC72H oba zrobione pod casta, pierwszy obłowiony dosc intensywnie stacjonuje na stałe w SE, drugi 7'2 w trakcie budowy. O tym REVC68XH nie napisze bo pojawił sie pozniej u Irka Matuszewskiego i nie miałem okazji go nawet obmacać, ale sadzac po srednicach; przy tej samej grubosci szczytówki a grubszym dolniku co 68H i mocy 30lb powinien byc twardszy i obsługiwac przynety grubiej jak 100g. Bo do 100g komfortowo a nawet 110g Fatso14S da rade revc68h, dobrze lowi sie tez gumami np 30cm Real Eal, czy Relaxowymi ripperami SM 22,5cm na głowkach 10-25g. Z dolnego zakresu dla tego blanku to 50-60g, 68H jest dobrze zbalanowanya przy dł dolnika 34-35cm od konca do ECSa mozna lowic 12godz bez bólu.72H jesli nie przeraza cie długosc i chcesz wyjsc ponad 100g w przynetach, Oba maja podobne ugiecie czyli równomiernie właczaja sie kolejene odcinki blanku mniej wiecej do połowy a dalej ..... w testach dolnik przybierał lekki łuk, a na rybie... no nie miałem szczupaka ponad 6kg na tym kilju nie mowic juz o upragnionym 10+ ,72H na pewno jest mocniejszy w czesci srodkowej od tego 68H a oba maja 25lb Obrany z matowej czarnej farby odsłania równomierny, gładki grafit bez przebarwień, dowijek czy innych niespodzianek w postaci porów czy skaz... moim zdaniem tej czerniny jest duzo i zdjecie jej nadaje dodatkowej lekkosci wedce... Pumba:troszke jest w necie:"Xzoga Takadum Taka-G60 6'0" (183 cm) sandaczowy super temat pod koguta test obciążenia 6 kg max c.w. 100g, Krótki opis: akcja szybka o dużej mocy, wędka o dużym zakresie c.w. dolna granica (w moim odczuciu) 10g max 100g, bardzo dobre czucie przynęty i duża progresja ugięcia. Ten blank wybrałem jako alternatywe dla marcinesz'a gdy mowa była jeszcze o spinie do jerków głownie 40-60g sporadycznie wyzej. Krótka, manewrowa, na łodkę, fajna gdy łowi sie szczytówka do góry w krótki rzutach, głeboka w ugieciu. Taka sportowa wedeczka do szybkiego, agresywnego szukania ryb duzych Moj REV C 68H Edytowane 2 Stycznia 2015 przez yglo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtasz Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Panowie nie chce zakładać nowego wątku i odgrzeje kotleta. Czy miał ktoś do czynienia z blankiem phenixa x11. Szukam blanku pod jerkowke do przynęt 30 kilka gr (slider 10) do Max 100(optymalnie 40-80) najlepiej 6'6-7' długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtasz Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Chłopaki nikt nic ... ?? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olek520 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Mam X 13 zakres 20 -90 gr. Jest to bardzo uniwersalny kij pod duże przynęty gumy 6 i duże sizmic, jerki też daje rade rzucić z tym że pod jerki używam krótszego kija.W trolu też nim lubię łowić.Opisany jako crankbait o akcji mod fast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NorbertO Opublikowano 16 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 Czołem, Po przejrzeniu forum pod ww. kątem, znalazłem kilka starych wątków lub pojedyncze posty w temacie. Zakładam zatem nowy, co by usystematyzować informację dla wszystkich castomaniaków , a jeśli przeoczyłem jakiś istniejący, nie kamieniejcie od razu.Po 2 sezonach na Quantum Escalade power jerk (60-120g) powoli czuję niedosyt i zaczynam wiedzieć czego więcej potrzebuje od takiego kijka = czas ukręcić coś fajnego pod siebie.W związku z powyższym, powstaje projekt na zimę i zapytanie do bardziej doświadczonych kolegów z prośbą o Wasze typy.Jaki blank polecacie dla niżej wymienionych założeń: CW: w pudełku przedział 60 - 140g ale głównie będzie pracował w średnim zakresie ok +/-100g Długość: +/- 2m (1,80 w escalade ciut za mało dla mnie) Młynek: niski profil Praca: sztywna pała odpada, musi być trochę ‘mięsa’ tak żeby jak najmniej męczyć rękę przy rzutach. Nie może być spolegliwy za bardzo, tak żeby dało się agresywnie poprowadzić wabiki. Jeśli chodzi o pracę pod rybą, miło by było poczuć już od 60cm ale również nie może bać się mamuśki 120+ ???? Jaki osprzęt do takiego kijka? Rodbuilder: kogo polecacie do takiego projektu. Preferuje minimalistyczne/japońskie podejście wykonania niż korkowe amerykańskie ???? Budżet: myślę że max. 1500plnZ góry dzięki za wszelkie Wasze sugestie i rady. Pozdrawiam,Norbert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 16 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 Jerkowka do 150g - http://jerkbait.pl/topic/87309-jerkówka-od-początku-do-150g/Jerkowka do 100g - http://jerkbait.pl/topic/1101-blank-na-jerkówkę-do-100g/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 phenix m1 25lb citey phenix swimbait classic 25lb tez ciety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 Miał ktoś do czynienia z AT Bushido MB68/12-25? Szukam niedrogiego blanku pod jerki 40-80 gr, w porywach do 100gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 Oglądałem ten blank AT w pracowni i wydaje się na pierwszy rzut oka, że powinien dać radę: na pewno te 80g, ale może i 100g podoła. Mi skojarzył się z Batsonem Revc68h, którego posiadam i spełniłby Twoje oczekiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astral Opublikowano 5 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2019 Szukam blanku ktory chociaz w pewnym stopniu spelni moje oczekiwania bo nawet nie wiem w ktora strone mam patrzec. Ma byc to blank pod cast tylko w 1 kawalku najlepiej z 1,9m. Teraz zaczynaja sie schody - ma pociagnac obrotowke xxl z chwostem przy czym dawac jakis komfort przy twitchu i jerkowaniu, gumy 15cm+. Lubie szczyt pracujacy przy szarpaniu niz bardzo ciety fast prawie jak kolek. Co za tym idzie akcja - wolniejszy fast albo modfast. Ugiecie im glebsze tym lepsze ale z zapasem z wiadomych powodow. Wiem troche absurdalne wymogi obrotowka komplikuje wszystko ale nia zawsze lowie. Poprostu chce jeden kij ktory pociagnie wszystko w "jakims" tam komforcie. Jednym zdaniem szukam kompropisu pomiedzy twitchem 12-16cm, a obrotowka.Dzieki za wyrozumialosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rumcajs252 Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 Xzoga 66 7kgTalon VI plus 69hMhx L905-2Który będzie lepszy do jerkówki z brzegu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 Talona nie znam, dwa pozostałe miałem. Wg mnie ani Xzoga ani MHX nie nadają się do jerków bez względu na to czy łódź czy brzeg. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 Dla mnie mhx to fajny blank szczupakow do gum i swimbaitów Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Talona nie znam, dwa pozostałe miałem. Wg mnie ani Xzoga ani MHX nie nadają się do jerków bez względu na to czy łódź czy brzeg.DDlaczego Xzoga nie nadaje się. Posiadam wersję 6 i 8 kg.6kg to uniwersalny kijek, który obskoczy wszelkie przynęty do 50g, w porywach do 608kg tak samo tylko obsłuży z 50g więcej.Czuły, niekołkowaty szczyt, szybka akcja, głębokie ugięcie. Nic mi więcej nie potrzeba.Kolego rumcajs252, Xzoga 7kg powinna sprostać twoim oczekiwaniom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Dlaczego Xzoga nie nadaje się. Posiadam wersję 6 i 8 kg.6kg to uniwersalny kijek, który obskoczy wszelkie przynęty do 50g, w porywach do 608kg tak samo tylko obsłuży z 50g więcej.Czuły, niekołkowaty szczyt, szybka akcja, głębokie ugięcie. Nic mi więcej nie potrzeba.Kolego rumcajs252, Xzoga 7kg powinna sprostać twoim oczekiwaniom.bo jerkówka powinna mieć właśnie "kołkowaty" szczyt:) xzoga jest świetna jako klasyczny ciężki spining, ale do jerka ma za delikatny szczyt... chodzi o to, żeby podczas szarpania szczytówka się zbyt mocno nie uginała... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 To już kwestia własnych odczuć. Mi Zośka pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech_B Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 Odgrzewam kotleta. Szukam sprawdzonego w praktyce blanku do jerkówki długość około 180cm w jednym kawałku, cw pozwalające agresywnie prowadzić buster jerki i big bandity. Chciałbym zbudować dość lekką wędkę żeby oszczędzać nadgarstek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobby0404 Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 Xzoga 8 kg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech_B Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 Xzoga 8 kgPracuje to pod rybą ? cw do 150g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobby0404 Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 Pracuje bardzo fajnie- takie ciepłe ugięcie. Połowiłem ostatnio takich 60-taków i kij ładnie amortyzuje. Nie wiem tylko czy te 150g to nie za dużo. Ja jak rzucam ok. 85g to mam wrażenie, że jeszcze ze 20g i będzie max, ale ciężej tym kijem nie łowiłem. A od dołu to 25g już lata. Mi się fajnie twitch’uje tym kijem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi